Ayrıca geçmişe baktığımız zaman Kur'an-ı Kerim'in Hz. Ebubekir tarafından kitap haline getirildiği görülür. Çoğaltma işi ise Hz. Osman tarafından yapılmıştır.
Zeyd, titiz bir çalışma ile Kur'ân'ı mushaf haline getirdi ve halifeye teslim etti. Bu mushaf, Hz. Osman zamanında yine Zeyd ibn Sabit'in başkanlığında Abdullah ibn Zübeyr, Sâid ibn As, ve Abdurrahman ibn Hâris'den oluşan bir komisyon tarafından çoğaltıldı.
Ama İslam tarihi okunduğunda Kur'an'ın Hz, Ebu Bekir zamanında Hz. Ömer'in ısrarı üzerine toplandığı ve daha sonra Hz. Osman zamanında da çoğaltılıp diğer nüshaların yakıldığını öğreniyoruz.
Osman dönemlerinde fetihlerle genişleyen İslam yurtlarına Kur'ân-ı Kerîm'in ulaştırılmasına ihtiyaç duyuldu. Özellikle yeni fethedilen bölgelerde çoğaltılan Kur'an nüshalarındaki kıraat farklılıkları İlahi kelam açısından hiçbir sorun teşkil etmemesine rağmen bazı ihtilaflara sebep olması bu ihtiyacı arttırdı.
Öz: Hz. Osman döneminde meydana gelen Ermenistan ve Âzerbaycan seferi esnasında ortaya çıkan kargaşadan sonra Huzeyfe b. el‐Yemân durumun vehametini halifeye bildirdi. Bundan sonra Mushaflar çoğaltıldı ve farklı beldelere gönderildi.
İlgili 20 soru bulundu
Ebubekir zamanında Mushaf yazısı, Hz. Osman zamanına göre az gelişmişti. Yazının az gelişmişliği yüzünden bu Mushaf, okuma ayrılıklarına neden olabilirdi. İşte Mervan bu tehlikeyi önlemek için o Mushaf'ı da imha etmiştir.
Günümüzde Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te Eski Eserler Müzesi'nde metal bir sandık içinde muhafaza edilmekte olan Kur'an sayfaları, literatürde “Semerkant Kur'anı” olarak anılır. Özbekler tarafından Halife Osman'a ait olduğu; dünyada el yazması Kur'anlar içerisinde en eski olduğuna inanılmaktadır.
Muhammed'e aittir. Mananın sese ve söze dökülmüş hali bizzat Hz. Muhammed'in dilinde tecelli etmiştir. Kur'an, Hz.
Muhammed'in kişisel katibi, ilk kaynaklarda Zeyd olarak geçmektedir. Bazı raporlarda, melek Cebrail, Muhammed'e vahiyler için özel olarak Mu'aviye'yi kullanmasını bildirir, çünkü Muaviye el-Emin'dir.
Sabit başkanlığındaki heyet tarafından Kur'an-ı Kerim kitap haline getirilmiştir. Bu Mushaf tedbir olarak muhafaza edilmiştir. Bunun yanında sahâbîler de kendi nüshalarına ve ezberlerine göre okuyuşlarını sürdürmüşler ve şahsî nüshalar meydana getirilmiştir.
İngiltere'de Birmingham Üniversitesi'nde bulunan elyazmalarının en az 1370 yıllık olduğu yapılan karbon testiyle belirlendi. İngiliz yayın kurumu BBC'nin haberine göre, Kur'an-ı Kerim'e ait sayfalar yaklaşık 100 yıl boyunca üniversite kütüphanesinde fark edilmedi.
Hz. Osman zamanında çoğaltılan mushafların yedi nüsha olduğu söylenir. Bunlar Medine, Mekke, Şam, Kûfe ve Basra'ya gönderilerek müslümanlar arasında çıkabilecek farklı okuyuşlar önlenmiş oldu.
İslam geleneğine göre, daha sonraları Kur'an'ı oluşturmak üzere derlenen vahiyler, Muhammed'e 610 yılında, Ramazan ayının Kadir Gecesi'nde, Mekke yakınlarındaki Nur Dağı'nda bulunan Hira Mağarası'nda, inzivada iken inmeye başlamıştır.
Kur'ân'ın ilk müfessiri ve açıklayıcısı bizzat Kur'ân'ın kendisidir. Diğer bir müfessiri ise, Hz.Peygamber (sav)dir.
Gelen âyet ve sûrenin nerede yer alacağı, Kur'an'ın neresine gireceği de bizzat Peygamberimize (asm) Cebrail (as) vasıtasıyla bildiriliyor, o da vahiy kâtiplerine tarif ederek, gerekeni yaptırıyordu. Böylece Hz. Peygamber (asm)'in sağlığında Kur'an'ın tamamı yazılmış, nereye neyin gireceği belli olmuştur.
Kur'ân 23 senede peyderpey indirilmiş ve Hz. Peygamber'in emriyle vahiy kâtipleri tarafından yazıya geçirilmiştir. Hz. Muhammed (sav) kendine inananlara Kur'ân'ı yazdırırken, bunun kendisine vahyedilen ilahi bir mesaj olduğunu açıkça belirtiyordu.
Biz Müslümanlara göre Kur'an, Yüce Rabbimizin insanlığa gönderdiği son ilahî mesajdır. Kur'an öncesinde gönderilen ilahî kitaplar zaman içinde insanlar tarafından bozulmuş ve tahrif edilmişti. Hz. Muhammed'den (sav) sonra bir peygamber gelmeyeceği gibi Kur'an'dan sonra bir ilahî kitap da gelmeyecektir.
Abdullah bin Mes'ûd hazretleri Mekke'de ilk defa açıktan Kur'ân-ı kerîm okuyan sahâbîdir. Bir gün Eshâb-ı kirâm, bir yerde oturup sohbet ediyorlardı.
Gelen âyet ve sûrenin nerede yer alacağı, Kur'an'ın neresine gireceği de bizzat Peygamberimize (asm) Cebrail (as) vasıtasıyla bildiriliyor, o da vahiy kâtiplerine tarif ederek, gerekeni yaptırıyordu. Böylece Hz. Peygamber (asm)'in sağlığında Kur'an'ın tamamı yazılmış, nereye neyin gireceği belli olmuştur.
Cumhuriyet sonrası kaleme alınan ilk Türkçe Kur'an tefsiri "Hak Dini Kur'an Dili"ni hazırlayan mütefekkir ve din alimi Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır, vefatının 79. yılında rahmetle anılıyor.
Kur'an Allah'ın kelamıdır, Resulullah'ın da kavlidir. Hem Cebrail'in hem Resulullah'ın. Bu iki ayette de aynı ifade vardır ama bağlama baktığımız zaman Hakka Suresi 69/40. Ayette geçen Resul'ün Muhammed olduğunu, Tekvir Suresi 81/19. Ayetteki Resul'ün de Cebrail olduğunu anlıyoruz.
3- Genelde yaratılışın anlatıldığı ayetlerde Allah “Ben” der. Mesela “Ben cinleri ve insanları ancak bana ibadet etsinler diye yarattım” ayetinde olduğu gibi. Ancak yaratılışın anlatıldığı bazı ayetlerde de “Biz” tabiri geçer. Bununla kastedilen ise o anda meleklerin o yaratılışa şahit olduğu ve orada bulunduğudur.
606 ile 652 arasındaki yıllardan kaldığı belirlen Kur'an'ın ilk yazılı nüshasının Berlin'de bulunduğu söyleniyor. Yeni Şafak'ın haberine göre, Almanya'nın başkenti Berlin'deki Devlet Kütüphanesi'nde, Peygamber efendimiz döneminde yazıldığı tahmin edilen Kur'an-ı Kerim sayfaları bulundu.
Muhammed 40 yaşında bulunuyordu. Tarih, M. 610'dur. İlk vahiy, Mekke yakınlarında Nur Dağı'ndaki Hira adlı bir mağarada gelmiştir.
Osman Kur'an'ı değiştirmemiştir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri