e-Defter yevmiye kayıtlarının her birinde belge tipi olmalı mıdır? Hayır. Açılış kapanış işlemleri gibi bir belgeye dayanmayan işlemlerde, belge tipi girilmemelidir. Herhangi bir belgeye dayanmayan işlemlerde muhasebe fiş kayıtlarında da belge tipi, numarası ve tarihi bilgileri girilmemelidir.
İki defter elektronik olarak tutulabilir:
Yevmiye defteri. Defteri kebir.
Elektronik ortamda tutulacak belgelerin görüntülenebilir. Z Raporları Ne Şekilde Kayda Alınmalıdır? Gün sonunda her bir yazar kasadan alınan Z raporu, muhasebe kaydında belge tipi "diğer" ve belge açıklaması "Z Raporu" olarak kayda alınmalıdır. Ayrıca Z Raporu'nun numarası ve tarihinin de girilmesi gerekmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
e-Defter raporu beratı bir ay içerisinde sadece tek parça olarak üretilen ve tüm ayın kebir defterlerinin birleşimi baz alınarak oluşturulan farklı bir belge türüdür. İlgili ayın tüm beratları GİB ortamına yüklendikten sonra defter raporu beratı sisteme yüklenecektir.
Ödeme Türü Boş Olan: E defter olan firmalarda Ödeme yapıldığı sürece Ödeme Türü girilmesi gerekmektedir.
2021 yılında vergi dönemleri içerisinde toplamda 4 milyon TL ve üzeri ciro kazancı elde eden hem tüzel hem gerçek mükellefler e-Defter uygulamasına 1 Ocak 2023'e dek geçiş yapmak zorundadır. 2022 yılı için ise 3 milyon TL ciro kazancı elde eden mükellefler 1 Ocak 2023 tarihine kadar e-Defter sistemine geçiş yapmalıdır.
1 Sıra No'lu Elektronik Defter Genel Tebliğinde yapılan değişiklik ile e-Defter uygulamasının ön koşullarından olan e-Fatura kullanıcısı olma zorunluluğu kaldırılmıştır. Yani e-Fatura kayıtlı kullanıcısı olmadan e-Defter uygulamasından yararlanılabilir.
Çok genel anlamıyla, bilgi taşıyan kil tablet, yontu, papirüs, harita, yazma , kitap, dergi , resim ,film , kaset , CD-ROM,DVD ağ aracılığıyla erişilebilen web sayfası, vb. gibi nesneler belge olarak adlandırılmaktadır.
Elektronik belge anlamını taşıyan e-Belge; dijital gelişim ve dönüşüm sürecine uyum kapsamında, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenen standartlara göre elektronik ortamda oluşturulan belgelerin tümünü ifade eden genel bir terimdir.
e-Belge; Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı Gelir İdaresi Başkanlığınca hayata geçirilen e-fatura, e-arşiv fatura, e-irsaliye, e-defter, e-serbest meslek makbuzu (e-SMM), e-müstahsil makbuzu (e-MM) gibi dijital dönüşüm uygulamalarına verilen üst başlık adıdır.
Buna göre, hesap döneminin son ayına ait zamanında alınmayan ve yüklenmeyen e-Defter beratları, Türk Ticaret Kanunu çerçevesinde idari para cezası doğuracaktır. Bununla beraber kapanış tasdiki yapılmayan defter kayıtları, bir dava süreci söz konusu olursa delil niteliğini yitirebilir.
Aylık olarak oluşturulan defterler ilgili olduğu ayı izleyen üçüncü ayın son günlerine kadar defterlerini elektronik ortamda vermeleri gerekmektedir. Örneğin Ocak/2016 dönemine ilişkin defterleri Nisan/2016 tarihine kadar verilmesi gerekmektedir.
2021 ve sonrasındaki dönemde 10 milyon TL üzeri vergi mükellefiyeti bulunanlar e-Defter'e 1 Ocak 2023'e kadar. E-ticaret işiyle uğraşıp 2020 ve 2021 yılında 1 milyon TL brüt gelir elde edenlerin 1 Ocak 2023 ve 2022 döneminde 500 bin TL brüt gelir elde edenlerin 1 Temmuz 2024 tarihine kadar e-Defter'e geçmesi gerekir.
1. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu 562 nci maddesi uyarınca; gerekli açılış ve tasdik işlemlerini yaptırmayanlar 4 bin TL idari para cezası ile cezalandırılır. Defterlerin olmaması veya hiçbir kayıt içermemesi durumunda ise sorumlular 300 günden az olmamak üzere adli para cezası ile cezalandırılır.
Bu noktada “e Fatura mükellefi e defter tutmak zorunda mı?” sorusuna da cevap verelim. 1 Temmuz 2023 tarihine kadar zorunlu olarak e-fatura ve e-arşiv faturaya geçecek firmaların, 1 Ocak 2024 tarihine kadar da e-defter uygulamasına geçmeleri gerekecek.
Gerçek veya tüzel kişi olup olmadığına bakılmaksızın her tacir yevmiye defteri, envanter defteri ve defteri kebiri tutmakla yükümlüdür. Gerçek kişi tacirlerden VUK'a göre ikinci sınıf tüccar sayılanlar, işletme hesabına göre defter tutarlar.
Yevmiye defterine ilk olarak yeni işe başlayan işletmelerde açılış bilançosu, eskiden beri işe devam eden işletmelerde önceki dönem sonu bilançosunda yer alan bilgiler esas alınarak açılış kaydı yapılır. Yevmiye defterine kayıt yapılırken hata olursa muhasebe kurallarına göre düzeltme yapılır.
E-DEFTERLERE GEÇEN MÜKELLEFLERE % 50 ZAMLI OLARAK UYGULANACAKTIR. 2022 YILI ECZANE VE SGK İLE SÖZLEŞME YAPAN FİRMALAR ZORUNLU OLARAK E- DEFTERE GEÇTİKLERİNDEN DOLAYI MUHASEBE ÜCRETİ ASGARI 1.000,00 TL OLARAK UYGULANACAKTIR.
2020/Ocak döneminden başlamak üzere GİB e-Defter uygulamasına yüklenmiş tüm beratların ve ait olduğu e-Defter dosyalarının ikincil kopyalarının, Gelir İdaresi Başkanlığı sistemine yüklenmesi zorunludur.
Hayır. e-Defter uygulamasına tabi mükellefler defter ve berat dosyalarını, yetkili merciler tarafından istendiğinde ibraz edebilecek şekilde, elektronik ortamda saklamak zorundadır. Dosyaların Defter Saklama sistemine yüklenmiş olması, mükellefin dosyaları ibraz yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri