Böyle düşünürsek Kuran'ın ilk ayeti, Fatiha suresinin ilk ayeti olan Elhamdülilláhi rabbil álemin (bütün övgüler álemlerin Rabbi olan Allah'adır) ayetidir. Son ayet ise Nas suresinin ''minel cinneti vennás'' (cinlerden ve insanlardan) ayetidir. Burada karşımıza çok ilginç bir tablo çıkıyor.
Allah'ın Kur'ân'da insanoğluna ilk emri "Yaratan Rabbinin adıyla oku!" (Alak,1) oldu.
Kuşku yok ki yaratanı tanımak, bilimin de dinin de temelini teşkil eder. Bu sebeple "Yaratan rabbinin adıyla oku." buyurularak, Hz. Peygamber (asm)'in okuma faaliyetine veya herhangi bir işe, başka varlıkların adıyla değil, Yaratan Rabbin adıyla başlaması ve O'ndan yardım istemesi emredilmiştir.
“İslam'ın ilk emri iman et değil, namaz kıl değil, İslam'ın ilk emri oku. Seni yaratan Rabbini tanıyarak oku.”
1: Yaratan Rabbinin adıyla oku! 2: O, insanı alaktan (asılıp tutunan zigottan) yaratmıştır. 3-5: Oku! Kalemle (yazmayı) öğreten, (böylece) insana bilmediğini bildiren Rabbin sonsuz kerem sahibidir.
İlgili 36 soru bulundu
Alak Suresinin İlk Beş Ayeti
Muhammed'e Hira'da ilk vahiy olarak inmiştir: - “Yaratan Rabbinin adıyla oku! - O, insanı bir alaktan yarattı. - Oku! Rabbin sonsuz kerem sahibidir. - Ki O, kalemle yazmayı öğretendir. - İnsana bilmediğini O öğretti.”
3. Son inen sûre "İza cae Nasrullahi Vel-feth" Nasr süresidir.
Allah yoksullara yardım etmeyi, ihsan eylemeyi, sadaka vermeyi emreder.
Peygamber Efendimiz (asm) yine Hira mağarasında bulunuyordu. Rabbine ibadet ederken, Cebrail Aleyhisselâm geldi. Cenab-ı Hakk'ın ilk emrini (ilk âyet) getirmişti: “Oku! Her şeyi yaratan Allah'ın adıyla.” Böylece Kâinatın Efendisinin (asm) “peygamberlik” vazifesi başlıyordu.
İlk vahiy'in sonunda O'na ilk inanan insanlar şunlardır: 1 – İlk müşlüman Kadın: Hz.Hatice (İlk eşi) 2 – ilk müslüman Erkek: Hz.Ebubekir (Hicret arkadaşı) 3 – İlk müslüman Köle: Hz. Zeyd (Köle olarak alıp azad ettiği insan) 4 – İlk müslüman Çocuk: Hz.
40 yaşındayken, Kadir Gecesi, kendisine ilk vahiy geldi. Hazreti Muhammed, Hira'da tefekkürle meşgulken Hazreti Cebrail aracılığıyla Alak Suresi'nin şu ilk beş ayeti kendisine vahyedildi: "Yaratan Rabb'inin adıyla oku! O, insanı bir kan pıhtısından yarattı.
Tevrat'ın İlk Emri : YAŞAT... Yahudi Yaşatmadı... Kuran'ın İlk Emri : OKU... Müslüman Okumadı... | Facebook.
Son rivayete göre Fâtiha sûresi Kur'ân'ın ilk indirilen vahyidir. Müelliflerin çoğuna göre Alak sûresinin ilgili ayetleri ilk sırada ve Müddessir sûresinin ilgili ayetleri ikinci sırada olmalıdır. Fâtiha sûresi ise bir bütün olarak inen ilk sûre olmalıdır.
' Yani, 'Yaratan rabbinin adıyla oku. ' Kuranın kastı rasgele bir 'okuma' değildir. Muhakkak yazılı bir kitabı okumak da değildir.
“Oku” anlamına gelen ilk kelimesi ikra'dan dolayı İkra' adını da alan bu sûrenin ilk beş âyeti Hz. Muhammed'e gelen ilâhî vahyin başlangıcını teşkil etmektedir. Alak sûresinin Mekkî sûrelerden olduğu kesindir; ancak onun Kur'an'ın ilk nâzil olan sûresi olduğu konusunda ihtilâf vardır.
Peygamber'in işaretlerine de dayanır. Fatiha, Alak Suresi'ne yakın zamanda, Mekke döneminin başlarında inmiştir. Hatta Fatiha'nın, ilk inen Kur'ân parçası olduğu görüşü de vardır. Fatiha'nın, tam sure halinde inen ilk sure olduğu, çoğunluk görüşüdür.
Muhammed tekrar okuması olmadığını söyleyince, Cebrail onu sararak aynı şekilde sıktı ve geri bırakarak "Oku!" dedi. Muhammed "Ben okuma bilmem, söyle ne okuyayım" diye karşılık verince Cebrail, Alak Suresi'nin ilk ayetlerini okudu: "Yaratan Rabbinin adıyla oku! O, insanı bir kan pıhtısından yarattı. Oku!
Cenab-ı Hak, Hz. Muhammed'e (sav) ilk olarak okumayı emretti. 'Rabbinin adıyla oku' hitabı dünyayı baştan aşağıya değiştirdi. Okuyan ve anladıklarını hayatına geçiren müminler, cahiliye devrini, Asr-ı Saadet'e çevirmeyi başardılar.
Cebrail (A.S) peygamber efendimize Hira dağında ilk vahyi getiren melektir. Peygamber efendimize ilk emir olan oku anlamına gelen "ikra" ayetini bildirmiştir.
İslam dininde, üç sayısının kutsallığına inanılır. Ekmek ve Kur'an-ı Kerim'i üç kez öperiz; "Allah'ın hakkı üçtür" deriz. Hayatımızda iyi şeyler olacaksa, hep üç adımda gerçekleşeceğine inanırız. Peki 3 sayısı neden bu kadar önemlidir?
İslam dininde, üç sayısının kutsallığına inanılır. Ekmek ve Kur'an-ı Kerim üç kez öpülür... Allah'ın hakkı üçtür" denilir. Hayatta iyi şeyler olacaksa, hep üç adımda gerçekleşeceğine inanılır.
Muhammed: 'İslam; Allah'tan başka tanrı olmadığına, Muhammed'in de Allah'ın elçisi olduğuna tanıklık etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman ve gücün yeterse Beyt'i hac etmendir' der. Bunun üzerine O zat: 'Doğru söyledin' der.
Anlamlı en kısa ayet bir kelime olan ve "yemyeşil" anlamındaki "müdhammetan" dır (Rahman, 55/64). En uzun ayet ise bir sayfadır. Müdayene= (Borçlanma) Ayeti diye bilinen Bakara suresinin 282. ayetidir.
Kuran'da en uzun ayet ise Müdayene = Borçlanma Ayeti diye bilinen Bakara suresinin 282. ayetidir. Bu ayet-i kerime tam bir sayfadır.
En uzun sure 286 ayetten meydana gelen Bakara Suresi, en kısa sure ise 3 ayetten meydana gelen Kevser Suresidir. Kuranda Tevbe Suresi dışındaki sureler besmeleyle başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri