Cumhuriyet sonrası kaleme alınan ilk Türkçe Kur'an tefsiri "Hak Dini Kur'an Dili"ni hazırlayan mütefekkir ve din alimi Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır, vefatının 79. yılında rahmetle anılıyor.
Bunun üzerine Kur'an'ın tefsiri ve tercümesi görevi Atatürk tarafından Elmalılı Hamdi Yazır'a verildi. Elmalılı Hamdi Yazır, “Hak Dini Kur'an Dili Mealli” adıyla Kuran'ı Türkçeye çevirdi. - Kuran'ın Türkçe tefsir ve tercümesi ile Türkler, dinini öz kaynağından, kendi dillerinden okumaya ve öğrenmeye başladılar.
O dönemde 1924 ve 1926 yıllarında yapılan Kur'an-ı Kerim tercümeleri yeterli görülmemiş bu nedenle 1927 yılında Atatürk'ün talimatıyla İsmail Hakkı İzmirlinin hazırladığı Kur'an-ı Kerim tercümesi daha fazla beğenilmiş ve yaygınlaşmıştır.
“Hafız Yaşar'ın özel el yazımı anılarında Atatürk'ün Kur'an okunurken birçok kereler ağladığı yazılıdır. Gazi, her yıl Çanakkale Savaşları'nın yıldönümünde hafızlarını şehitliğe göndererek Kur'an okutuyordu. Annesi Zübeyde Hanım, koyu denecek kadar dindar bir kadın ve aynı zamanda hafızdı.
Bunda ittifak vardır. Zaten Kur'an'ı başka bir dille yazmak mümkün olmadığı gibi, başka bir dille doğru olarak okumak da mümkün değildir. Çünkü Kur'an harflerinin kendisine has özellikleri vardır. Bu harflerin bazılarının karşılığı ve okunuş şekli başka dilin alfabelerinde mevcut değildir.
İlgili 27 soru bulundu
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, Türkçe ibadet tartışmalarına açıklık getirdi. Yılmaz, Din İşleri Yüksek Kurulu'nun ''ibadetin bugüne kadar uygulanageldiği biçimde yapılması gerektiği'' kararına vardığını ancak Kuran'ın Türkçe okunmasının çok sevap olduğunu bildirdi.
Kuranı Kerim Arapça olarak geldi, çünkü Hz. Muhammed Arap milletindendi ve ilk muhatapları Arap"tı. Kuranı Kerim"in de vurguladığı gibi, eğer o başka bir dille gelmiş olsaydı, onlar; "Arap bir peygamber ve yabancı dille gelmiş bir kitap, bu nasıl olur!" (41/44) diyeceklerdi.
Ama Anıtkabir'de Kur'ân-ı Kerim okunmayacağına ilişkin bir genelge var mı? Hayır yok." diyen Likoğlu, Anıtkabir'de Kur'an okunması önerisinde bulundu.
Yasak, 3 Mart 1924 tarihinde 430 numaralı yasayla başladı. Kanuna göre Arap harfleriyle yazılan kitaplar yasaklı hale geldi. Kur'an öğrenimi de 'Tevhid-i Tedrisat' uygulamasıyla kaldırıldı. Yasak, 1948 yılına kadar katıksız sürdü.
İş aş Haydar baş amcamıza göre Atatürk 7 yaşında Kuran'ı hatmetmiş 8 yaşında hafız olmuş.
Cumhuriyet sonrası kaleme alınan ilk Türkçe Kur'an tefsiri "Hak Dini Kur'an Dili"ni hazırlayan mütefekkir ve din alimi Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır, vefatının 79. yılında rahmetle anılıyor.
Atatürk, Kur'an-ı Kerim'i anlamadan okumanın insana sevap kazandıracağını ancak ibadet yerine geçmeyeceğini söylemiştir. İbadet etmek için inanılan kutsal kitabın manasının anlaşılarak okunması gerektiğini ifade etmiştir.
Yıldız Camii'ne gelen Mustafa Kemal, cuma selamında, 15 Mayıs 1919'da, Kuran-ı Kerim'e el basıp yemin ediyor.
Muhammed'in kişisel katibi, ilk kaynaklarda Zeyd olarak geçmektedir. Bazı raporlarda, melek Cebrail, Muhammed'e vahiyler için özel olarak Mu'aviye'yi kullanmasını bildirir, çünkü Muaviye el-Emin'dir.
Bundan 82 yıl önce bugün, “Kur'an-ı Kerim” ilk kez Hafız Yaşar Okur tarafından İstanbul Yerebatan Camii'nde kalabalık bir cemaatin katılımıyla Türkçe okunmuştu.
Hamdi Yazır`ın ifadesiyle cevap verelim: "TÜRKÇE KUR`AN MI VAR BE HEY ŞAŞKIN!" diyor Hamdi Yazır ve şöyle devam ediyor: Kur`an Arapça`dır. Çünkü "Biz muhakkak bu kitabı okuyup anlamanız için Arapça bir Kur`an olarak indirdik."1 nassıyla açıkça belirtilmiştir.
Ayrıca Kur'an için "şanı büyük" ve "en eksiksiz kitap", Muhammed için "peygamberimiz efendimiz hazretleri" ve "Allah'ın birinci ve en büyük kulu" demiştir.
"Atatürk Kur-an'ı yasakladı", "Kur-an kitapları toplatıldı" yalanlarına cevap ise arşiv belgelerinden geldi.
Allah'ın kitabı Kuran-ı Kerim de bir gecede kaldırılıp götürülecek ve yeryüzünde ondan tek bir ayet bile kalmayacaktır. Çok yaşlı erkekler ve pek ihtiyar kadınlardan oluşan birtakım insanlar kalacak ve 'Biz babalarımızın öğrettiği şu La ilahe illallah kelimesi üzerine yetiştik de dinden sadece bu kelimeyi biliyoruz.
Vefatından yıllar önce "Milletim beni nereye isterse oraya defnedebilir" demişti Ulu Önder Atatürk. O'nun ebedi istirahatgahı için kurucusu olduğu Türkiye Cumhuriyeti'nin kalbinde Anıtkabir inşa edildi.
Anıtkabir'in projesi bir yarışmayla belirlendi. Bu amaçla açılan yarışmada Emin Onat ve Orhan Arda'nın projesi başarılı görülerek uygulanmasına karar verildi. Anıtkabir bugünkü adı Anıttepe olan yerde 15 bin metrekarelik bir alanda yapıldı. Yapımında Çankırı'nın açık sarı ve gri travertenleri kullanıldı.
Atatürk'ün aziz naaşının, önce 29 Ekim 1953'te, fakat hazırlıklar bitirilemediği için sonra 10 Kasım 1953 tarihinde yapılacak büyük bir devlet töreni ile Etnografya Müzesi'ndeki “muvakkat -geçici- kabir”den alınarak; Anıtkabir'deki “ebedi istirahatgâhı”na tevdi edilmesine karar verildi.
Arapça yazı, İslam 7. yüzyılda ortaya çıktıktan sonra yaygınlaşmış olsa da Arap alfabesinin temelleri 3. yüzyıla dayanır. Sina Yarımadası'nı, Kuzey Arabistan'ı Ürdün'ü ve Güney Suriye'yi işgal eden yarı göçebe Nebati kabileleri tarafından kullanılan yazıdan türemiştir.
Günümüzde Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te Eski Eserler Müzesi'nde metal bir sandık içinde muhafaza edilmekte olan Kur'an sayfaları, literatürde “Semerkant Kur'anı” olarak anılır. Özbekler tarafından Halife Osman'a ait olduğu; dünyada el yazması Kur'anlar içerisinde en eski olduğuna inanılmaktadır.
1. Peygamberimiz (asm) bu bölgede dünyaya geldiği için, İslamiyet buraya gönderilmiştir. 2. O bölgede yaşayan insanlar kızlarını diri diri toprağa gömen, ahlaki değerlerin bozulduğu ve kadınların mal gibi kullanıldığı, putlara tapıldığı ve adeta vahşi ve inatçı insanların yaşadığı bir bölge idi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri