Esasen konuyla ilgili sahih rivayetler dikkate alındığında, bunların dua ederken hapşırmaya değil, aksırma anında yapılacak duanın makbul olduğuna ve bu esnada Allah'a hamdetmenin gereğine dikkat çekilmiştir; İlave bilgi için tıklayınız: - "Dua ederken hapşırmak duanın kabul olduğuna işarettir." Bu hadis ...
(Üç defadan fazla aksıran nezle olmuş demektir.) [
Yemeğe veya insanlara karşı değil de başı başka yöne çevirmelidir. Aksırırken de, çok ses çıkmaması için ağzı kapamaya çalışmalıdır!
Peygamber Efendimiz (S.A.V.), yanında hapşıran diğer kişiye herhangi bir karşılık vermemiştir. Neden diğerine de "Yerhamükellah" demediği sorulduğunda Efendimiz: "O kişi hapşırdığında Elhamdulillah demedi, diğeri ise Elhamdulillah demişti" karşılığını vermiştir.
Onun için hapşırırken Allah'a hamd edilir. Hapşırma fiili, bir nimet olması yönüyle Allah'a izafe edilmiştir. Esnemek ise, genellikle vücudun ağırlaştığı, gevşediği ve tembelliğe meylettiğinin bir göstergesidir. Esnemenin şeytandan olduğunun ifade edilmesi ise, şu hikmetten olabilir.
Dolayısıyla, üçlemedeki ilk hapşırık derinlerdeki rahatsız edici şeyleri koparmaya yarıyor, ikincisi onları burnumuza getiriyor, üçüncüsü ise bütün bu rahatsızlık verici, kaşındırıcı şeyleri dışarı atıyor. Peygamber Efendimiz (sav) şöyle buyurmuştur: "Allah hapşırmayı sever, esnemeden hoşlanmaz.
İlgili 16 soru bulundu
İslam'da hapşıran bir bireye Yerhamükellâh denilmekte ve hapşıran birey ise cevap olarak Elhamdülillah demesi gerekmektedir. Bu dinimize göre sünnettir.
İkinci hapşırığınız, ilk hapşırığınızın görevini yeterince yerine getirmediğinin bir göstergesidir. Peş peşe üç kez hapşırmak ise sistemimizin çok daha derinlerdeki rahatsız edici şeyleri dışarı atmak istediğinin işaretidir.
Çok sık hapşırma, burun tıkanıklığı yada akıntısı, öksürük, gözlerde yaşarma gibi belirtilerle ortaya çıkan alerjik rinitin mevsimsel grip yada nezleyle karıştırılmaması konusunda uzmanlar uyarıyor. Hastanın, alerjik riniti önemsenmendiği takdirde ileride astım hastası olarak hayatını devam ettirme riski çok yüksektir.
Duanın kabul olduğunun işaretleri (Hissetmek ve anlamak)
Dua edildiğinde kabul olma gibi ihtimallerin de üzerinde durulurken insanın dua ederken hissiyatı ön planda tutulur. Kişi dua ederken ki hissettikleri ve üzerinden yük kalkması duanın kabulünü gösterir.
Bu faktörler arasında en önemlileri genetik yatkınlık, alerjen maddeler ile erken dönemde karşılaşma, sigara ve hava kirliliğidir. Alerjik hastalıkların şiddeti ve gidişi bireyseldir. Kişiden kişiye değişir ve birçok faktör tarafından etkilenir.
Bu nedenle her Müslümanın hapşırdıktan sonra Elhamdülillah deyip kendisine bahşettiği can için Allah'a şükretmesi gerekir. Yerhamükellah Ne Demek? Yerhamükellah, Allah'ın rahmeti ve inayeti üzerine olsun anlamına gelir.
Aksırırken ağzı elle veya mendille kapatmak sünnettir. Aksıran kişinin “elhamdülillâh” demesi halinde yanında bulunanlardan birinin ona “yerhamükellah” (يرحمك الله) (Allah sana rahmetiyle muamele etsin) diye dua etmesi, İslâm'ın muaşeret kurallarından sayılmıştır.
Hapşıran bir Müslümanın "elhamdülillah" demesi, orada bulunanların da hapşıran kişiye, "yerhamükellah / Allah sana rahmet etsin." diyerek mukabelede bulunması, hapşıran kişinin de tekrar, "yehdikumüllah ve yuslihu balekum / Allah, size de hidayet versin ve işinizi düzeltsin / kalbinizi ıslah etsin." demesi, ...
Sizden biriniz aksırdığı zaman, “el-Hamdülillah / الْحَمْدُ لِلَّهِ (Allah'a hamd olsun)” desin. Yanındaki arkadaşı da ona “Yerhamükellah / يَرْحَمُكَ اللَّه (Allah sana rahmet etsin)” desin.
Aslan Bey ya da bilinen diğer takma adıyla Amca, bunun öcünü almak için Karahanlı'nın oğlu Efe Yakup Karahanlıyı kaçırmış ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na vermiştir. Babası Mehmet Karahanlı gibi hapşırdığı zaman art arda 3 kere hapşırır. Bu sırrı da bir tek Aslan Akbey bilir.
Hapşırma, üst solunum yolu özellikle de nazal kavite mukozasının uyarılmasına bağ- lı ortaya çıkan koordine nöromuskuler bir refleks yanıttır. Bilinçli olarak kontrol edile- meyen hapşırma, yüz, göğüs ve karın kaslarının koordine bir şekilde çalıştığı, solunumun devamını sağlayarak vücudu koruyan bir reflekstir (1).
Allah kabul etmeyeceği duayı kuluna ettirmezmiş. Bir şeyi istemek ona nail olacaksınız demektir. Yani Allah size dua etmeyi nasip ettiyse duanızı da kabul edecektir.
Hadis-i şerifte; (Duanın kabul olması için, iki şey lazımdır: Birincisi, duayı ihlas ile yapmalıdır. İkincisi, yediği ve giydiği helalden olmalıdır. Müminin odasında, haramdan bir iplik varsa, bu odada yaptığı duası, hiç kabul olmaz) buyuruldu.
Dua ederken esniyorsanız;
Müslüman olarak buna aldırış etmeyip var gücüyle ibadetine dikkat etmesi tavsiye edilir. Biyolojik olarak da esnemek stres azaldığında meydana gelir. Dua okurken Allah'a sığınma durumu insanı rahatlatacağından dolayı esnemeye sebep olabilir.
Hapşırığı tutmak, sadece bu akıntıyı vücutta tutar ve hatta daha içerilere bile taşıyabilir. Hapşırığı tutarak, iltihaplı salgıyı östaki borusuna ve oradan da orta kulağa geri gönderirsiniz. Bu yüzden orta kulak enfeksiyonları yaşayabilirsiniz. Hapşırmak, koruyucu bir reflekstir.
Hapşırık güçlü bir hava salınımıdır, burnu rahatsız eden ne varsa dışarı atılır.” Fakat hapşırığa neden olan faktör hala burnunuzdan uzaklaşmadıysa bir kez daha bu eylem gerçekleştirilecektir. İkinci hapşırığın oluşması demek oluyor ki, ilk hapşırığınız aslında görevini yerine getiremedi.
Kesintisiz bir uyku deneyimi yaşamak isteyen beynimiz, uykumuzun rüya gördüğümüz REM evresinde bazı nörotransmiterlerin salımını engelleyerek motor nöronları uyarılamaz hâle getirir. REM atonisi adı verilen bu süreçte hapşırmanın da dâhil olduğu tüm refleksif tepkiler bastırılır.
“Yerhamukeallah” “Allah(c.c.) sana merhamet etsin” demesi gerekir. Aksıran kişi, yanında “Yerhamukeallah” denildiğini duyunca: ”Yehdina ve yehdikumullah ” “ Allah(c.c.) bize ve size hidayet versin.” ve ya “Yehdikumullahu ve yuslihu balekum” “Allah(c.c.), sizi doğru yola yöneltsin ve işlerinizi düzeltsin” demelidir.
Çünkü hapşırmanın temel amacı burundan yabancı maddeyi dışarı atma isteğidir; ancak siz buna engel olursanız, yabancı maddelerin burunda birikmesine neden olursunuz. Ayrıca solunum yolunda burnun tıkanmasından ötürü biriken yüksek basınç, kulak zarına zarar verebilir ve geçici veya kalıcı sağırlık doğurabilir.
Her derde deva olan hapşırınca elhamdülillah deme durumu, yaşam organımız olan kalbimizin bir anlık durup tekrar çalışması yönünden Allah'a şükretmek manasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri