Kur'an'a göre en önemli iman sorunu olan şirk, Allah'a ortak koşmak, Allah'tan başka ilah olduğuna inanmak ve ona tapmak anlamlarına gelir. Şirk eyleminde bulunanlar müşrik olarak isimlendirilir.
Konu ile ilgili akla gelen sorulardan biri de günümüzde kimlerin müşrik olduğudur. Günümüzde ateizmin yaygın görüldüğü dikkat çeker. Ateist, Allah'a inanmaz bu nedenle müşrik kabul edilebilir. Farklı dinlerde ise örneğin Hıristiyanlıkta tek tanrı inancı vardır.
Müşrik nedir sorusunun cevabı Tanrı'nın yerine başka bir Tanrı daha koyan ve ona inanan kişiye denilmektedir. Bir kişi eğer Tanrı'nın yerine başka bir yaratıcıya inanıyor ve bu dava peşinde koşuyorsa bu kişiye müşrik denilir. Özellikle peygamber döneminde pek çok kişi bu sıfatla anılmıştır.
Kâinatı yaratan ve idare eden en yüce varlığın ulûhiyyetine ortak tanıma anlamında bir terim. Allah'ın zâtında, sıfatlarında, mâbud oluşunda bir ve tek olduğunu zihin ve kalp yoluyla kabul etme anlamında terim. Şerikinin olmaması anlamında Allah'a nisbet edilen selbî sıfatlardan biri.
Allah'a ortak koşan, başka ilahlar edinip onlardan medet uman ve kendi yaptıkları putlara secde eden kişilere müşrik denir. Müşrik Ne Demek, TDK Sözlük Anlamı Nedir? Allah'tan başka varlıklara ilahlık addetmeye şirk denir. Allah'a şirk / ortak koşan kişilere müşrik denir.
İlgili 38 soru bulundu
Müşrik, Allah'a ortaklar koşan ve onu inkâr eden kimse demektir.
Şirk koşmak, haksız yere adam öldürmek, intihar etmek, savaştan kaçmak, zina ve livata yapmak, sihir yapmak; Nass ile belirtilmiş büyük günahlara örnektir.
Müşrik olmanın temel şartı hiç şüphesiz Allah'a inanmış olmaktır. Çünkü müşrik demek, bir şekilde Allah'a inanan fakat bir yandan da ona ortak koşan kişi demektir. Mekke müşriklerinin “Allah” ismi ile O'na inandıkları, fakat ortak koştukları tarihi verilerle sabittir.
Peygamberler tevhidle beraber ahirete imanı da tebliğ etmişlerdir. Ancak insanlar zamanla hem tevhid hem de ahiret inancından uzaklaşmışlardır. Örneğin, müşrik olan Semud ve Ad kavimleri kıyameti yalanlamışlardır. 6 Cahiliye dönemi Arapları da ahiret hayatından haberdar olmuşlardır.
Müşrikler korkak ve güvensiz kimselerdir. Hakîkate duyarsız, inatçı ve kalpleri kilitlidirler. Dünyâ hayâtına çok düşkündürler ve cenneti dünyâda aradıkları için çok uzun yaşamak isterler. Dünyâda “garip” veya “yolcu” gibi yaşamak yerine “demir atmış” gibi yaşamayı tercîh ederler.
Açıktan açığa, hiç bir engel tanımaksızın Allah(c.c. )'a ortak koşan, birkaç ilahın varlığını kabul edenler "zahirî müşrik" olarak isimlendirilirler. Mecusîler gibi. İslâm dininin esaslarını reddeden, "la ilâhe illallah" akidesini kabul etmeyen ve bunları açıkça ilan edenler de "hakiki müşrik" olarak isimlendirilirler.
Müşrik ve münafık kelimeleri Arapça kelimelerdir. Bu sebeple de dilimize Arapçadan geçmiştir. Müşrik kelimesi anlamı Allah'a ortak koşan, münafık kelimesinin anlamı ise inanmadığı halde inandığını söyleyen manalarına gelmektedir.
Müşrik , Kâfir:
Aynı şekilde “Müşrik” ile “Kâfir” de eş anlamda kullanılmaktadır.
Bunun haricindeki günahları ise dilediği kimse için affeder. Her kim Allah'a ortak koşarsa muhakkak ki çok büyük bir iftira atmıştır.” (en-Nisa, 4/48) Âyetin zahirinden, Allah Teâlâ'nın şirki asla affetmeyeceği, şirk haricindeki günahları ise dilediği kimseler için affedebileceği anlaşılmaktadır.
Kâinatı yaratan ve idare eden en yüce varlığın ulûhiyyetine ortak tanıma anlamında bir terim.
Bakara Suresi, 221. ayet: Müşrik kadınları, iman edinceye kadar nikahlamayın; iman eden bir cariye, -hoşunuza gitse de- müşrik bir kadından daha hayırlıdır. Müşrik erkekleri de iman edinceye kadar nikahlamayın; iman eden bir köle, -hoşunuza gitse de- müşrik bir erkekten daha hayırlıdır.
Dinimize göre Allah'ın birliğine ve tekliğine, ahiret gününe ve peygamberlere iman eden kimse mümin olarak nitelendirilir. Kafir kelimesi ise hem müşrikler hem de münkirler için kullanılır. Kafirler, Allah'ı inkar edip gönderdiği peygamberleri yalanlarlar.
Kur'an dilinde müşrik kelimesi başta Arabistan putperestleri olmak üzere, aslı ilâhî olan bir kitaba inanmayan ve inançları içinde şirk bulunan kâfirler için kullanılmaktadır. Bu âyet müşrik kadınlarla ve erkeklerle müslümanların evlenmelerinin câiz olmadığını açık ve kesin olarak ifade etmektedir.
Mekke müşrikleri, zenginliklerinden dolayı kendilerini müstağni gören, sahip oldukları dünyevi nimetlerin sefasını sürmekten başka bir amaçları olmayan, sapkın karakterlerdir. Bu münkir güruh, kendi sistemleri için büyük bir tehdit olarak gördükleri Hz. Muhammed'e karşı son derece insafsız bir siyaset izlemişlerdir.
Büyük şirk, kimi zaman şu itikadî meselelerde olur: -Allah Teâlâ ile birlikte yaratan, dirilten, öldüren, bu kâinata sahip olan veya bu kâinatta tasarruf hakkına sahip başka birisinin olduğuna inanmak.
Mekke müşrikleri “emir” alanında herhangi bir etkinliği olmayan Allah (cc) inancını benimsiyorlardı. İslâm dîni “Yaratmak da emretmek de Allâh'a âittir.”6 buyruğunu îlân edip hayâtın merkezine Allah Teâlâ'yı almak sûretiyle hayâta anlam verince, müşrikler büyük tepki gösterdiler.
Putperest olan Mekkeli müşrikler Paganist (çok tanrılı) bir inanca mensuptular. Kâbe'de 360'tan fazla putları vardı. Onlar ayrıca bu putlardan dolaylı yollarla kazanç elde ediyorlardı.
Onlar iki türlü günahlardır: 1- İçerisinde kul hakkı bulunan günahlar. 2- Şirk ve küfür ihtiva eden günahlar. Bu iki türlü günahlar şartlarına uyarak tövbe etmedikçe bağışlanmaz.
Resulullah (s.a.v) dedi ki: “ Allah'a şirk koşmak, sihir, Allah'ın haram kıldığı canı haksız yere öldürmek, yetimin malını yemek, faiz yemek, cihaddan kaçmak, hiçbir şeyden habersiz namuslu mümin kadınlara zina iftirasında bulunmak.”
1- Allah'a ortak koşmak. (En büyük günahtır. Bunu işleyen Kelime-i Şehadet getirmeli yeniden dine dönmelidir.) 2- Zina 3- Haram para kazanmak. 4- İçki ve benzeri uyuşturucu maddeler (sıvı gaz veya katı olabilir) kullanmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri