Kâğıt paraların değeri, geçmişte sahip olunan altın, gümüş gibi değerli madenlerden gelmekteydi. Günümüzde banknotlar, herhangi bir madenden bağımsız olarak, sadece üzerinde yazan değeri temsil eder. Bu değer, devlete ve banknot basan kuruma duyulan güvenden dolayı herkes tarafından kabul edilir.
Para basmak (emisyon) işlemini ülkemizde Merkez Bankası kontrol eder ve parayı kafasına göre basamaz. Çünkü devletler, dolaşıma para sokabilmek için bir karşılık göstermek durumundadır. Yani para basabilmek için, elinizde (hazinenizde) altın rezervi olması gerekir.
Günümüzde devletlerin merkez bankalarında altın kasaları olur. Merkez bankalarındaki altın kasaları, piyasadaki toplam paranın alım gücünü yani değerini belirler. Mesela TCMB(Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası)'nin rezervindeki altınlar bir anda yok olsaydı şu an cebimizdeki liraların normal bir kağıttan farkı olmazdı.
Artan para arzı, tüketicilerin daha fazla harcama yapmasına ve üreticilerin daha fazla üretmesine neden olabilir. Bu durumda, talep artar ve üretim de artar. Ancak, üretim kapasitesi sabit kaldığından fiyatlar artmaya başlar. Ayrıca, faiz oranları da enflasyonu etkiler.
14 Ocak 1970 tarih ve 1211 sayılı yeni Merkez Bankası Kanununda, banknot ihracı imtiyaz süresi ile ilgili ifade aynı şekilde korundu. 21 Nisan 1994 tarih ve 3985 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesiyle banknot ihracı yetkisine ilişkin süre sınırlaması tamamen kaldırıldı.
İlgili 20 soru bulundu
Türkiye'de para basma işlemini Merkez Bankası kontrol eder ve para insanların isteklerine göre basılamaz. Neden? Çünkü devletler, uluslararası dolaşıma para sokabilmek için bir karşılık göstermek durumundadır. Bu karşılıkta devletin hazinesinde bulunan altın rezervi ile doğru orantılı olmak zorundadır.
Para basmak sanılanın aksine herhangi bir maliyeti veya götürüsü olmayan bir durum değildir ve ülkeler kafasına göre para basamaz. Her ülke para birimi kendi merkez bankası tarafından basılır.
Devletler karşılıksız para basamaz. Tek bir devlet hariç. Amerika Birleşik Devletleri. Ekonomiye yön veren dolar, tıpkı diğer para birimleri gibi altın karşılığında basılıyordu.
Conversation. 2) Türkiye Cumhuriyeti Devleti adına para basma yetkisi Anayasa'nın 87'nci maddesine göre Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne aittir.
Normal koşullarda ihtiyaçtan öte para basmak enflasyonist baskılar yaratır. Bu özet doğrudur. Buna karşılık ekonominin küçüldüğü, işsizliğin arttığı ve dolayısıyla talebin hızla düştüğü anormal koşullarda (ki buna kriz diyoruz) Para basmak kısa vadede enflasyon yaratmaz.
Devletler, dolaşıma para sokabilmek için bir karşılık göstermek zorundadır. Herhangi bir ülkenin Merkez Bankasının para basabilmesi için hazinede, bastığı para karşılığı kadar altına sahip olması gerekir. Ülkelerin istedikleri kadar serbestçe ve sınırsızca para basamıyor oluşunun temel sebebi budur.
Dünyanın en güçlü para birimi olan Kuveyt Dinarı yllardır dünya sıralamasında ilk sırada yer alıyor. Kuveyt, gayri safi millî gelirde kişi başına düşen 81.800 dolar ile en yüksek miktarda gelire sahip olan ülkelerden. Kuveyt Dinarı'nın kısaltması KWD.
Bank-ı Osmani-i Şahane, Osmanlı İmparatorluğu'nun merkez bankası gibi görünse de yabancı sahipliği altında ve onların talimatları doğrultusunda çalışıyordu. 1930 yılında kurulup faaliyete geçmiş olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası milli sermayeli bir bankadır, sermayesinde söz sahibi olan da Türklerdir.
Türkiye'nin tedavülde olan en büyük parası şimdilik 200 Türk lirası. 200 TL'lik banknotun satın alma gücü uygulanan ekonomi politikası sonucu hızla eridi. Üstelik dolaşımdaki miktarı da rekor kırmış durumda. 2009'da dolaşımda 1,77 milyar TL'lik 8,8 milyon adet 200 TL banknot vardı.
Bu iki paranın üstünde farklı isimler yazmasının bir sebebi var. Devlete bağlı olan kurumların isimlerine ve devletin elinden çıkan ürünlere baktığımızda, bir noktada “Türkiye Cumhuriyeti” ibaresini doğal olarak görürüz. Bu, hem o ürünlere kimlik kazandırır hem de kurumların devlete bağlılığını vurgulamış olur.
Banknot Kağıdı
Orijinal banknot kâğıdı, yüzde 100 pamuk elyafından üretilmiş olup, Ultraviyole (UV) ışık altında parlamaz. Kâğıt renkleri, her kupürün hâkim renginin çok açık bir tonudur. Ayrıca kullanılan kâğıtlar, kirlenmeye karşı oldukça dayanlıklıdır.
Türk lirasının mevcut sembolü, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından 2012 yılında oluşturulmuştur.
Banknotlar, Merkez Bankası bünyesinde bulunan ve 1955 yılında kurulan Banknot Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından tasarlanmakta ve basılmaktadır. Merkez Bankası kendi banknot matbaası bulunan dünyadaki sayılı merkez bankalarındandır.
Merkez Bankası'nın kârı, bankalara kullandırdığı borca uyguladığı faizden elde edilen gelirden doğar. Bankalar, finansal aktiviteleri gereği Merkez Bankası'ndan sürekli borç alır ve öderler. Merkez Bankası bu borçlara faiz uygular.
Özel şirketlerin global banknot para basma işinin yüzde 16'sını elinde tuttuğu günümüzde, Avrupalı ve Kuzey Amerikalı şirketler pazara hâkim durumda. 2011 yılında İngiliz kargo uçakları Libya'ya değeri 1,5 milyar doları bulan yaklaşık 280 milyon Libya doları taşıdı.
Vietnam Savaşının yarattığı mali ve parasal sıkıntılarla bunalan ABD, 1971 yılında doların altın karşılığı olarak basılması ilkesini terk edince karşılıksız kâğıt para basan ekonomiler arasına katılmış oldu.
Bütün öteki ekonomiler paraları için Dolar karşısında açıkladıkları kur üzerinden dolaylı konvertibiliteye sahip hale gelmişlerdi. Dünyadaki bütün ülkelerin altın karşılığını terk etmelerine karşın Doların altın karşılığında basılması, Doların dünya çapında kabul edilmesini sağladı.
E9 Emisyon Grubu II. tertip 10, 20 ve 100 Türk lirası banknotlar 24 Aralık 2012; 5, 50 ve 200 Türk lirası banknotlar ise 8 Nisan 2013 tarihinde tedavüle çıkarılmıştır. E9 Emisyon Grubu III. tertip 5,10 ve 200 Türk lirası banknotlar 27 Mart 2017 tarihinde tedavüle çıkarılmıştır.
Bazı kaba tahminler dünyadaki tüm fiziksel para birimlerinin (madeni paralar ve banknotlar) toplam değerinin yaklaşık 6,6 trilyon dolar olduğunu ifade ediyor. Banka mevduatları ve likit varlıklar da dahil olmak üzere daha geniş bir para arzı ölçüsü, onlarca trilyonla ifade edilebilir…
Elektronik parayı ise mevduat bankaları kredi vererek “basar.” Yani sadece merkez bankası değil bankalar da para basar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri