Oysa Kuran kadına dişiliği üzerinden değil kişiliği üzerinden, cinsiyeti üzerinden değil şahsiyeti üzerinden bakar. Bu sebeple kadın cinsel bir obje olarak değil, erkek ile aynı hak ve sorumluluklara sahip bir birey olarak görülür. Allah'ın katında ve kitabı Kuran'da cinsiyet üstünlüğü yoktur.
Kur'ân-ı Kerîm'de karı ve koca için zevc (meselâ el-Bakara 2/35, 102, 230; en-Nisâ 4/1, 20; ez-Zümer 39/6; el-Mücâdile 58/1), ikisini ifade etmek için zevceyn (en-Necm 53/45; el-Kıyâme 75/39), çoğul sîgasıyla ezvâc (el-Bakara 2/25, 232, 234, 240) kelimeleri yer almaktadır.
Bu anlamda Kur'an, aile içi yönetimi ve idareyi aile reisi olarak babaya tevdi etmiştir: “Allah'ın insanlardan bir kısmını diğerlerine üstün kılması sebebiyle ve mallarından harcama yaptıkları için erkekler kadınların yöneticisi ve koruyucusudur.
Nitekim o makalesinde “nüşuz” kelimesine kadının serkeşlik yapması, kocasına karşı gelmesi anlamını vermiştir.
Kavvame Nisa suresinin otuz dördüncü ayeti ile sabittir. Ailede bir nevi koordinatör, gidişattan mesul yetkili anlamına gelir. Bu da erkek yani kocadır. Erkeğe bu hakkın/görevin verilmesi bazı fıtrî nedenlere dayandığı kadar asıl neden erkeğin ekonomik yapıdan yani kazanıp harcamaktan sorumlu olmasına dayanmaktadır.
İlgili 26 soru bulundu
Aksine bu kapıyı aralayan deliller mevcuttur. Bu itibarla, gerekli fıtri donanımı haiz, liyakatli bayanların devlet başkanlığı da dahil olmak üzere üst düzey yönetimde görev almalarında dini açıdan bir sakınca bulunmamaktadır. Alevi ile evlenmek günah mıdır? Bu soruyu defalarca cevaplandırdık.
el Cevab: İslam aile yapısında ev reisi erkektir. Bir erkeğin eşi kocasının rızası çerçevesinde hareket etmek durumundadır. Eşin anne babası erkeğin bakmakla mükellef olduğu aile bireylerindendir. Kadının eşine yardımcı olması çerçevesinde görevidir.
DÖVMEYİ YASAKLADI: Bu açıdan baktığımızda, Müslümanlara Kuran-ı Kerim'i tebliğ ve tebyin eden, müminler için en güzel örnek olan Hz. Peygamber (s.a.s), kadınların dövülmesini yasaklamış ve veda hutbesinde kadınların haklarının gözetilmesini, bu konuda Allah'tan korkulmasını vurgulamıştır.
vadrıbû-hunne - ve onlara vurun.
Duygusal İhtiyaçlar; Sevgi, ilgi, duygusal yakınlık ve kabul gibi duygusal ihtiyaçların karşılanması, bir erkeğin bir kadına bağlanmasını artırabilir. Ortak hedef ve gelecek planları; Bir erkek, bir kadınla aynı değerlere sahipse ve gelecekte birlikte bir hayat planı yapmak istiyorsa, duygusal bağ güçlenebilir.
Karı kocayı birlikte anlatmak için de zevceyn tabiri kullanılır. Kur'ân-ı Kerîm'de zevc kelimesi hem sözlük hem de ıstılahtaki anlamında tekil, ikil ve çoğul şekillerinde sıkça kullanılmıştır (meselâ bk. el-Bakara 2/35, 232, 234; en-Nisâ 4/20; el-En'âm 6/143; Hûd 11/40; el-Hac 22/5; el-Ahzâb 33/28; er-Rahmân 55/52).
Kur'an-ı Kerim'de bir ayette, “Sizden bekar olanları, kölelerinizden ve cariyelerinizden durumu uygun olanları evlendirin.” (Nûr, 24/32), bir başka ayette de, "Kendileri ile huzur bulasınız diye sizin için türünüzden eşler yaratması ve aranızda bir sevgi ve merhamet var etmesi de onun (varlığının ve kudretinin) ...
İslam'a göre her fert, kendi yaptıklarından sorumludur. Başkalarının yaptıklarından sorumlu değildir.
Oysa Kuran kadına dişiliği üzerinden değil kişiliği üzerinden, cinsiyeti üzerinden değil şahsiyeti üzerinden bakar. Bu sebeple kadın cinsel bir obje olarak değil, erkek ile aynı hak ve sorumluluklara sahip bir birey olarak görülür. Allah'ın katında ve kitabı Kuran'da cinsiyet üstünlüğü yoktur.
Çok eşlilik (poligami/teaddüd-i zevcât), yani erkeğin aynı anda birden fazla kadınla evlenmesi insanlık tarihinde bilinen ve uygulanan bir kurumdur. İslâm hukuku da belirli şartların ve gerekçelerin bulunması halinde çok eşlilik kurumunu bir ruhsat hükmü olarak kabul etmiş ve bunun sayısını dört ile sınırlandırmıştır.
Tesettür hususundaki âyetlerin asıl hedefinin, kadının aile ve toplum içinde saygınlığını arttırmak olduğu görülmektedir. Ayrıca kadının dokunulmazlığını ve ona yönelebilecek bütün yanlış söylem ve eylemlere karşı bir kalkan görevi gördüğü de müşahede edilmektedir.
Kur'an'ın “kocaya karısını dövme” emri verdiği de iddia edilir, Nisa 34 ile. Öyle ki koskoca, anlı şanlı ilahiyat profesörlerinden ayet hükmüne uyarak(!), “Allah'ın emrine karşı gelmiş olmamak için ben de karımı dövdüm” sözlerinin duyulduğu bilinir.
Eğer karı kocanın aralarının açılmasından korkarsanız, erkeğin ailesinden bir hakem ve kadının ailesinden bir hakem gönderin. Düzeltmek isterlerse Allah aralarını bulur; şüphesiz Allah her şeyi bilen, her şeyden haberdar olandır.
Farsça kökenli serkeş sözcüğü bir sıfattır. Serkeş kimse ile anlatılan umursamaz, dik kafalı kendi bildiğini okuyan bir kişiliktir. Serkeş kişi kimseyi dinlemez, başına buyruk hareket eder. Biraz serseri ve vurdumduymaz hareket ve davranışları vardır.
Hayati Yılmaz, şiddetin İslam dininde yerinin olmadığını, kadına yönelik şiddetin Müslümanlıkla asla bağdaşmayacağını söyledi. İlahiyatçılar kadına yönelik şiddetin İslam dininde yerinin olmadığını ve bunun İslam'la bağdaştırılamayacağını dile getiriyor.
3 Çok evlilik bir emir değil, bir ruhsattır. Sosyal ve ekonomik şartlar gereği, yetim ve dulları koruma altına almak gerektiğinde çok evliliğe devlet ... Devamı.. Eğer, yetimlere adaletli davranamamaktan korkarsanız (onlarla değil), hoşunuza giden kadınlardan ikişer, üçer ve dörder evlenebilirsiniz.
Nisâ Suresi (Arapça: سورة النساء; Sūratu'n-Nisā), Kur'an'ın dördüncü suresidir. Sure 176 ayetten oluşur. Medine'de indirildiğine inanılan sure, ismini Arapça kadınlar anlamına gelen “nisâ” kelimesinden alır. Şeriat hukukunda bazı hükümler Nisa suresindeki ayetlere dayandırılır.
Erkek evine ve karısına bakmakla yükümlüdür. Çünkü erkek kadını Allah'ın emaneti olarak almıştır. Onu alırken onun geçimini ömür boyu sağlamakla ve ihtiyaçlarını ömür boyu karşılamakla kendini yükümlendirmiştir. Dolayısıyla erkek kadının malına kadının rızası dışında dokunursa bunun hukuki sonuçları olacaktır.
Medeni Kanun'un 190. maddesine göre koca, karısının da geçim teminine, aile giderine bir ölçüde katılmasını isteyebilir. Ama (kadın haklarını korumadığı iddia edilen) İslâm hukukunda ise kocanın böyle bir hakkı da yoktur, kadın hiçbir şekilde aile giderine katılma mecburiyetinde tutulamaz.
Bu itibarla evlilik, meşru bir mazeret olmadıkça terk edilmemesi gereken bir sünnet olarak görülmüştür (bkz. İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 3/7). Bununla birlikte evlenmediği takdirde günaha girme ihtimali yüksek olan kimsenin evlenmesi vaciptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri