akşam açık konumda bıraktıgınız far düğmesi, kontağa bağlı ise tontak kapalı konumda çalışmaz. fakat zayıf bir akü ile marş sırasında farlarınızı kapatmazsanız, çekilen marş akımı sırasında sıkıntı yaratır.
Araçlardaki her türlü elektrik ihtiyacını karşılamasından ötürü farların, radyonun açık unutulması, iç aydınlatmanın açık bırakılması akünün bitmesine sebep olabilir. Akülerin bitmesine sebep olan durumların değişkenlik göstermesi gibi bitmesi için geçen süre de değişkenlik gösterebilir.
Akü ile ilgili en merak edilen sorulardan bir diğerinin ise “Akü biterse ne olur?” olduğunu biliyoruz. Akü bitince aracınızın marş motorunu ateşleyemez, yani aracınızı çalıştıramazsınız. Buna ek olarak aracınızın diğer elektronik aksamları da çalışmaz duruma gelir.
Kontağı kapattıktan sonra farları kapatıp tekrar parkları açarsanız parklar, farlar gösterge ışıkları yanar.
Akünün ömrüne etki etmez, isteğiniz gibi kullanabilirsiniz.
İlgili 16 soru bulundu
Akünüzün bitmesinin en yaygın nedenleri farlarınızı veya araç lambalarınızı açık bırakmak, şarj sistemi arızası, korozyon veya arabanızı uzun süre park halinde bırakmaktır.
Dolayısıyla akü bitince enerji de olmaz. Bunu size gösteren iki temel belirti vardır: Marşa bastığınızda araç çalışmaz. Ekran ışıkları yanmaz ya da çok soluk görünür.
Gece sürüşü sırasında kısa farlar yerine uzun farlarla gidilmesi gerekir. Fakat önümüzde bir araç varsa ve karşıdan gelen bir araç varsa, kısa farlarla yola devam edilmelidir.
Yalnızca şehirlerarası yollarda, yeşil veya araziye yakın renkteki araçların, -kısa huzmeliler olmak üzere- gündüz far yakması kabul edilebilir. Sadece motosikletlerin küçük olmalarından dolayı; dikkat çekmeleri ve kolay görünmeleri için gündüz far yakmaları, hem gerekli, hem de mecburidir.
Vites boşta ise araç çok büyük bir tepki vermeyecektir, kontağı kapattığınızda ateşleme duracağı ve aracın elektrik kaynağı da kesileceği için direksiyon sertleşecek veya kilitlenecek, fren birkaç dokunuştan sonra betona dönecek. Kontağı takıp tekrar çalıştırmazsanız muhtemelen kaza yapacaksınız.
Araç motoru çalışmıyorken, akü 4 saat dinlendirildikten veya farlar 15 saniye boyunca açılıp kapatılıp akü üzerindeki statik elektriklenme alındıktan sonra, ölçülen voltajın 12,4 volttan büyük olması beklenir. Marşa basıldığında da 10 voltun altına iniyorsa, akünün bittiği net olarak ortaya çıkmış olur.
Aracın farlarının parlaklığı gitgide azalır ve daha sönük görünmeye başlar. Belirli bir süre sonunda aracın kontağı çevrilse dahi araçtan bir reaksiyon gelmez. Marşa basıldığı zamanlarda cızırtı şeklinde sesler gelir. Aracın motor bölümüne elektrik akışı sağlanmadığı için aracın çalışması mümkün olmaz.
Akü ömrü ne kadar sorusunun yanıtı; kullandığınız araca, otomobilinizi kullanma sıklığınıza ve akünün tipine göre değişiklik gösterebilir. Eğer standart bir otomobil kullanıcısıysanız ve aracınızı günde ortalama 2 kez, sabahları ve akşamları kullanıyorsanız, akünüzün 4 ila 6 yıl boyunca dayanması mümkündür.
Aküyü Ne Hızlı Bitirir? Kullanıcı Hatası: Sürücünün far veya araç içi lambalarını bütün gece açık bırakmasından dolayı akü enerji aktarımına devam eder. Bu enerji aktarımından dolayı akü, yavaş yavaş azalır ve biter. Ayrıca araç kapılarının herhangi birinin tam kapanmamasından dolayı da lambalar çalışır hale gelir.
Ortam Sıcaklığının Akü Ömrüne Etkisi
0 ve -10 derecede akünün ömrü 2-3 aydır. 10 ve 25 derecede akünün ömrü 6-8 ay kadar olur. 23 ve 35 derecede akünün ömrü 3-4 ay kadar olur. 35 ve 45 derecede akünün ömrü 2 ay kadardır.
Uzun süreli parklarda aracın aküsünün bitmemesi için haftada bir 10 dakika çalıştırmak yeterli olur. Ancak bunun yerine kutup başını sökerek aracı parka öyle bırakmak en iyi çözüm olacaktır.
Uzun farlar, kısa farların yetersiz olduğu karanlık noktalarda, yine karanlık bölgelerdeki viraj içerisini aydınlatmak için kullanılır. Bununla beraber ileri görüşün çok az olduğu hava şartlarında görüşü artırmak üzere de kullanılabilir.
Günümüzde yeni nesil otomobillerde görülen bir özellik var. Bu da, otomobillerin ön kısmında yer alan beyaz LED'e sahip farlar. Bu farlara gündüz farı da deniliyor.
Ön sis farlarınızın yanısıra kısa hüzmeli farlarınızı yakmayı unutmayınız. Sisli havalarda sürücülerin yaptığı diğer bir yanlış ise tüm farların kapatılıp sadece ön sis lambalarının yakılmasıdır.
Kuyruk ışıklarının uzağı veya yakını gösteren ışıklar veya sis ışıkları ile birlikte kullanılması zorunludur. Kısa farlar 25 m., uzun farlar 100 m. aydınlatacak şekilde ayarlı olacaktır.
Geceleri araç kullanmak, gündüze göre oldukça zor ve daha yorucudur. Çünkü, karanlıkta görüş açısı bir hayli düştüğü için algı seviyesi azalır ve dikkat dağınıklığı gündüze göre daha yoğun seyreder.
Yoğun bir yağışta hem yolu ve diğer araçları görebilmek hem de diğer araçların sizin aracınızı görmesini sağlamak için kısa farların mutlaka açık olması gerekir.
Akü ömrü, kullanım süresine ve sıklığına göre değişir. Aynı zamanda iklimsel etkiler, araca takılı değilse akünün saklama koşulları, marş sayısı, motor kapalı haldeyken araç elektrik donanımlarının kullanımı gibi faktörler de akünün ömrünü etkiler. Ortalama verilere göre bir akünün ömrü 4-5 yıldır.
Aküsü biten bir araca akü takviyesi yapılabilmektedir. Bunun için, çalışan başka bir aracın olması yeterli olacaktır. Çalışan araçtan elektrik alarak, kendi aracınızın aküsünü şarj ettirebilirsiniz.
Motoru çalışır durumda tutmak için voltajı dengeleyen akü, yol boyunca güvenlik için en gerekli parçalardan biri. Akü, araç içerisindeki ışıkların ve aracın farlarının yanması, radyonun çalışması gibi elektrik enerjisine dayanan pek çok fonksiyonun devrede kalması için önem arz ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri