Sesin kalın alınabilmesi için, dilin (özellikle dilin köke yakın kısmının) üst damağa doğru kaldırılması gerekir. Bunun için, alt ve üst çene bir miktar açılır, ses ağzı doldurarak yukarı yönelir. Bu konuda en ideal çalışma, her harfin önüne Elif ( ا ) getirerek uygulama yapmaktır.
Kalın okunan harfler 7 tanedir. Bunlar, "خ ص ض ط ظ غ ق" harfleridir. Bu harfler her hareke ve konumda kalın okunurlar.
Kalın harfler hı, sad, dad, tı, zı, ğayn ve kaf'tır. Hem kalın hem ince olanlar ra ve lam sayılır. Peltek ince harfler se, zel; peltek kalın harfler ise zı şeklindedir. Kalın harfler dışında kalan tüm harfler ince harf konumundadır.
ÜSTÜN: Harfin üzerine gelen bu işaret ince harfleri "e" sesi ile, kalın okunan harfleriyse "a" sesi ile okutur. İnce harflerden ع – ر – ح üstünlü olduğu zaman a sesiyle okunur.
İlgili 33 soru bulundu
Kur'an kıraatinde “râ”nın kendi durumuna, bulunduğu yere ve konuma bağlı olarak kalın, ince veya her iki şekilde okunması mümkündür. “Râ”nın kendi harekesi üstün veya ötre ise, râ sâkin olup önündeki harf üstün veya ötre ise, râ ve önündeki harf sâkin iken ondan önceki üstün veya ötre ise (بالصَّبْر gibi) kalın okunur.
Harflerin bu durumu Tecvid'te iki özel terimle ifade edilir. Kalın Harfler için “İsti'lâ” terimi kullanılırken, ince harfler için “İstifâl” terimi kullanılır.
Üstün hareke harflerin tamamına “e” sesi vermektedir. Kalın harflerde kalın “e” sesi verecek ince olanlarında ise ince “e” sesi vermektedir.
İnce bir sestir. Kalkaleli (yankılı) harfler grubundandır. Bu ses Türkçedeki "d" sesidir.
Kalın harflerdendir. Yorgunken nefes nefese kaldığımızda çıkan kalın H sesi gibidir. Bu sesi çıkarıp çıkaramadığımızdan emin olabilmek için başparmağımızı gırtlağımıza hafifçe bastırırız, eğer gırtlak kıpırdayıp yukarı doğru hareket ederse sesi doğru olarak çıkartıyoruz, demektir.
➡ Tilavet esnasında satırın altına doğru yazılmış küçük nun harfini gördüğümüz zaman, nun harfinden önceki kelimenin sonunda yer alan tenvindeki cezimli nun harfini okuyuştan kaldırır; onun yerine esreli nun ekleriz. Bu şekilde iki sessiz harf arasındaki geçişe sesli bir harf ekleyerek okuyuşu devam ettirmiş oluruz.
Sessiz olan harfler ise “z, y, v, t, ş, s, r, p, n, r, m, l, k, h, j, ğ, g, d, ç, c, b” harfleridir. Sessiz harfler de kendi içerisinde sert ve yumuşak olmak üzere ikiye ayrılırlar. Sert sessiz harfler “t, ş, s, p, k, h, f, ç” harfleridir.
Üç tanesi de fâ, bâ ve mîm'dir. Bunlara ise “dudak harfleri” anlamında el-hurûfu'ş- şefeviyye adını vermiştir. İki dudak ve dilin kaslarının esnekliği sebe- biyle bu harflerin telaffuzu kolaydır.
Dad sesi Klasik Arapçada dilin, sağ veya sol üst azı dişinin üzerine getirilmesiyle çıkarılan çok kalın "da" ile çok kalın "za" arasında tok, dolgun, kalın bir sestir (Ḋ). Telaffuzu en zor seslerden olan bu ses sadece Arapçada bulunmaktadır. Bu yüzden Araplar, Arapçaya Lisanu'd-Dâd (Dâd Dili) da derler.
Genek olarak harekesi olmayan harfin okumaya etkisi yoktur. Sure başlarındakiler hariç harekesi olmayan harf okunmaz. Kur'an-ı Kerim'de sadece şu dört harfin harekesi olmayabilir. Genel olarak vav, ye ve elif harekesiz oldukları zaman uzatma (med) harfidir.
Kalın “z” harfinin andırır. Daima kalın okunur. Dilin ucunun ön dişlerin arkasından biraz dışarıya doğru çıkarılması ve dişlerin dil ucuna hafifçe dokundurulmasıyla çıkarılır. Peltek “z” nin biraz daha kalın okunuşudur.
Arapçada O ve Ö harfleri yer almaz.
Elif (ا), Arap alfabesinin birinci harfi.
28 harften oluşan Kuran alfabesi harfleri yazılışları ve okunuşlarını bu başlık altından öğrenebilir ve ezberleyebilirsiniz. Müslümanların kutsal kitabı Kur'an-ı Kerim'i öğrenmenin ilk yolu aşağıda yer alan alfabeden geçer.
Cevap : Râ harfi dört yerde ince okunur.
Alfabemizde 4 ince 4 kalın ünlü harf vardır. Kalın ünlü harfler şu şekilde sıralanabilir. a, ı, o, u.
"Ra" sözcüğü güneş anlamına gelirdi ki, daire ile ifade edilen güneş sembolü, bir ad ve sıfat vermek istemedikleri, "O" diye hitap ettikleri Tek Tanrı'yı simgelemede kullanılırdı; Mu imparatoru da “Mu'nun güneşi” anlamında Ra-Mu adıyla ifade edilirdi.
Fer'i harflerde 5 tanedir. 1-Teshilli okunan Hemze 2- İmaleli okunan Elif, 3- Lamı Muğallaza (kalın okunan lam harfi), 4- Sadı Müşemmeme (İşmamlı telaffuz edilen ص harfi) 5-İhfa olunan nun harfi Kanalın Linki: / süleymankiliÇ Dersin notlarına ulaşmak için tıklayın: https://drive.google.com/file/d/1fWxe...
AYN. Boğaz ortasından, ses telleri yani boğaz biraz sıkılarak çıkarılır. İnce bir harftir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri