afiyet olsun. önce kıyma kavrulmaya başlar kıyma pembeliğini kaybetmeye başladığı an soğanlar atılır ve karamelize edilir. kesinlikle kıyma kavrulmalidir. bazen aşçılarda bile önce soğanın kavruldugunu görüp şok oluyorum. kıyma suyunu çekmeden soğan atılırsa o yemeğin kokusu güzel olmaz. tadı da kaçar.
Soğan hafif piştikten sonra tencereye kıyma konur. Kıymanın rengi dönünce salça, su ve baharat atılır. 10 dk daha pişirip ocağı kapatalım. Afiyet olsun.
Kavrulan kıymaya, ince ince ve küpler halinde doğranmış soğanlar eklenir. Soğanlar kendini bıraktıktan sonra yani, çiğliği geçtikten sonra arzuya göre baharat veya salça eklenerek yemeklere ilave edilir.
çoğu türk yemeğinin harika triosu. önce soğan, sonra biber, ardından da domatesin katıldığı kavurma. ana yemeği oluşturan malzemeler atılmadan tek başına yemek olabilecek harika lezzet.
Salçayı soğandan sonra kavurmak gerekir
Salçayı yemeğin içerisinde mutlaka kavurmanız gerekir. Ancak soğan, sarımsak kullanılan yemekler içerisinde önce soğanlar kavrulur ardından salça eklenerek kavurma işlemine devam etmek gerekir.
İlgili 40 soru bulundu
Soğanları tencerenin kapağı açık şekilde kavurmalısınız. Soğanın kavrulması demek ısının etkisiyle içindeki suyunu salması ve yine ısının etkisiyle bu suyun buharlaşması demektir özünde.
çoğu türk yemeğinin harika triosu. önce soğan, sonra biber, ardından da domatesin katıldığı kavurma. ana yemeği oluşturan malzemeler atılmadan tek başına yemek olabilecek harika lezzet. tadları gibi, kokuları ve renkleri de güzeldir bunların.
Bakterileri mıknatıs gibi çeker
İhtiyacımız olduğunda soğanı taze olarak doğrayıp kullanmak en doğru olandır. Dilimlenmiş şekilde 1 gece dahi beklemiş soğan safra salgılarını, mide asitini arttırır ve gıda zehirlenmesine neden olarak geri dönüşü olmayan rahatsızlıklara yol açabilir.
1- öncelikle bazı temel sebzelerle başlanılır: domates, patlıcan, biber, kabak, soğan. bunları bir kısmı uzun sürede yüksek ateş ister o yüzden ilk seferde konması gerekir, bazıları soyma eylemi gerektirdiği için önceden pişirilmesinde fayda vardır, siz sebzeleri soyarken 2. nolu pişirme sırası gerçekleşebilir.
Geniş bir tencere içine soğanları yarım ay şeklinde ince ince doğrayın. Doğradığınız soğanların üzerine 2-3 yemek kaşığı kadar zeytinyağı ekleyip, karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp, soğanları orta ateş üzerinde 10 dakika ara ara karıştırarak, pişirin.
Pişirme sırasında tuz eklemeyin. Ocağın altını kapattıktan sonra tuz ilave edin. Çünkü pişen etlere tuz eklemek, etin yapısını bozacak ve pişirme süresini uzatacaktır. Ocaktan almadan bir dakika önce dilediğiniz baharatları kıymanın içine ekleyerek karıştırın.
Etleri doğruyoruz tavaya alıyoruz normal ateşte yağını koymadan sadece eti koyarak kapağını kapatıyoruz. Et iyice suyunu salarak pişecek, suyunu sekince sıvı yağı karabiberini ve tuzunu ekliyoruz. Biraz karıştırdıktan sonra uzun uzun doğranmış soğanları da ekleyerek bir dakika karıştırıyoruz ve altını kapatıyoruz.
Suyunu çeken etlerin üzerine doğranan soğanlar ve tuz eklenir. Soğan kavrulana kadar yine kısık ateşte 10-15 dakika arada karıştırılarak pişirilir.
Kırmızı ette bol miktarda protein, demir ve çinko bulunuyor. Böylece kansızlığın önlenmesinde etkili oluyor. Uzmanlar, etin yanında soğan ve sarımsak gibi ürünleri tüketmenin de hastalıklara karşı direnci artırdığı belirtiliyor.
Tencerenin kapağını kapatıp patatesler pişene kadar pişirin. (patatesler pişince patlıcanlar da pişmiş demektir.)
Sıvı yağda önce patatesler sonra kabaklar, patlıcanlar en son da sonra biberler ve pırasaları kızartılır. Kızaran sebzeler peçete serilmiş tabaklara alınır ve yağı emdirilir. Soğuk olarak servis tabağına alınır, ılık yada soğuk olarak servis yapılır.
Isınan yağa önce patlıcanlar atılıp kızartılır. Bir tepsiye biriktirilir. Sonra biberler kızartılır, patlıcanların yanına bırakılır ve en son domatesler atılır.
Hasattan 1-1,5 ay önce kuru maddenin artırılması için sulama kesilmelidir. Soğanlar belli bir büyüklüğü alıp yaprakları sararmaya başladığı an üst kısmı kırılarak yatırılır. 15-20 gün sonra soğanların dış yaprakları tamamen kurur, soğanlar sökülüp çıkarılır. Toprak yüzünde 5-10 gün tutarak güneşte kurutulur.
Soğanı ortadan iki eşit parçaya bölün. Soğanın kestiğiniz yüzünü kesme tahtasında yukarıdan aşağıya doğru sıra sıra ve ince bir şekilde dilimleyin. Soğanı yatay bir şekilde tekrar ince ince doğrayın. Son olarak soğanı elinizle dağıttığınızda parçalara ayrılacaktır.
Soğan besin değeri yüksek bir sebzedir. Soğan suyu antioksidan özelliği ile vücutta oluşabilecek doku hasarını ve kanser oluşumunu önler, kalp ve damar sağlığını iyileştirerek kan basıncını ve yüksek kolesterolü düşürür, kalp krizini riskini azaltır ve kanı sulandırarak kanda pıhtı oluşmasını önler.
MENEMEN NASIL YAPILIR? İlk olarak yağ kızdırılır. Ardından soğanlar atılarak pembeleşene kadar kavrulur. Ardından biberler atılır ve kavrulur.
Şef Mehmet Yalçınkaya MasterChef Türkiye programında "Menemen, kesinlikle soğanlı olmalıdır" dedi.
Menemen, yumurta, biber, domates ve isteğe bağlı olarak soğan kullanılarak yapılan bir Türk yemeğidir. İlk kez mübadele ile İzmir'in Menemen ilçesine gelen Girit Türkleri tarafından yapılmıştır ve adını ilçeden almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri