Kur'an'da adı geçen peygamberler. Kur'an'da adı geçen peygamberlerin, vazife sırasına göre ilki Âdem, sonuncusu ise Muhammed'dir. Bu ikisi arasında, sayısı bazı hadis kaynaklarına dayandırılan, 124 bin veya 224 bin olan başka peygamberlerden de bahsedilir.
İşte Kuran-ı Kerim'de geçen 25 Peygamber'e ilişkin detaylı bilgiler... Kur'an, ilk peygamber Hz. Âdem'den (a.s.) son peygamber Hz. Muhammed'e (s.a.s.) kadar pek çok peygamberin gelip geçtiğini ve her kavme Allah'ın peygamber gönderdiğini bize haber vermektedir.
Fakat Hazreti Muhammed'in son peygamber olması2 ve sadece bir kavme değil bütün insanlığa gönderilmiş olması,3 Kur'ân'ın da bu vasıflara haiz olmasının gerekliliğini bize dolaylı olarak bildirir.
Müslümanlar tarafından Âdem, İbrahim, Musa, İsa ve diğer peygamberlerin daha sonradan tahrif edilmiş tek tanrılı dinlerini onaran ve tamamlayan kişi ve Allah'ın insanlara gönderdiği son peygamber olduğuna inanılır.
Bazı rivayetlerde Resulullah kendisinin “hâtemü'n-nebiyyîn” olduğunu veya nübüvvetin kendisiyle son bulduğunu “hatm” fiilini kullanarak ifade etmiştir.
İlgili 20 soru bulundu
[Bu yazı Türkçe Kitab-ı Mukaddeste de vardır.] Barnabas İncilinde, Hazret-i İsa'nın, son Peygamberin geleceğini, isminin [Muhammed ile aynı manadaki] Ahmed olacağını) bildirdiği açıkça yazılıdır.
Kur'ân-ı Kerîm'de peygamberlik müessesesinin Hz. Muhammed ile son bulduğunu açıkça ifade eden tek âyet bulunmaktadır (el-Ahzâb 33/40).
Hz. Muhammed (asm) son semavi din olan ve hükmü kıyamete kadar geçerli olacak, dini ve daveti umumi ve tüm beşereyiti kapsayan İslam dinini getirdiği ve bundan sonrada herhangi bir din ve şeriat gelmeyeceği için, o da peygamberlerin sonuncusu olmuştur. Ondan sonra resul ve nebi gelmeyecektir.
Muhammed'in soyu, Fatıma ve eşi Ali bin Ebu Talib'in çocukları yoluyla devam etmiştir, çünkü Muhammed'in ölümünden sonra hayatta kalan tek çocuğu Fatıma'dır.
Efendimiz (asm) mi'racda Cenab-ı Hakk'ı baş gözü ile mi yoksa ruh gözü ile mi gördü? Değerli kardeşimiz, Peygamberimiz (asm) mi'racta Cenab-ı Hakk'ı bizzat baş gözü ile görmüştür. Mü'minlere en büyük müjde: cemâl-i ilâhiyi seyretme bahtiyarlığına kavuşacaklar.
Allah'a (cc) en fazla yakınlaşan Zat, Miraç Mucizesi'nin sahibi Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'dir (asm). Peygamber Efendimiz (asm) “dünya gözü ile ahirette” Cenab-ı Hakk'ı görmüştür.
"Allah'ın ilk yaratığı şey kalemdir." (
Bu bilgilere dayanarak âlimler, ilk yaratılan varlığın kalem, Arş veya su olduğuna dair farklı görüşler beyan etmişlerdir. Âlimlerin büyük çoğunluğuna göre, ilk yaratılan varlık su, sonra arş, sonra da kalemdir.(bk. İbn Hacer, 6/289).
Ulu'l-azm peygamberler
Ahzâb Suresi'nin 7, Ahkaf Suresi'nin 35 ve Şûrâ Suresi'nin 13. ayetlerinden yola çıkan İslam âlimleri, ulu'l-azm peygamberlerin ilgili ayetlerde ismi geçen Nuh, İbrahim, Musa, İsa ve Muhammed peygamberler olduğuna karar vermişlerdir.
Hz. Muhammed (asm) son semavî din olan ve hükmü kıyamete kadar geçerli olacak İslam dinini getirdiği ve bundan sonra da herhangi bir din ve bir şeriat gelmeyeceği için, o da peygamberlerin sonuncusu olmuştur. Ondan sonra resul ve nebi gelmeyecektir.
Kur'an'da ise Hz. İdris'in ölmediğini hala yaşadığından söz edilir. Hazreti İdris yaşadığı topluma peygamber olarak gelmiştir.
Soyun devam etmesi, erkekle kadın arasında müşterek bir hadisedir. Çünkü insan üremesi iki eşin varlığına bağlıdır. Bu konuda birisinin diğerinden üstün olması düşünülemez. Ancak, taşıyıcı anne olduğundan Kur'an ve hadislerde ona daha fazla önem verilmiştir.
İslam peygamberi Muhammed'in farklı kaynaklarda geçen değişik isimlere göre 9 ile 19 arasında kadınla evlendiği düşünülmektedir. İranlı araştırmacı Ali Daşti ise Muhammed'in evlendiği 23 kadının listesini vermiştir.
Hz. Peygamber'in soyundan gelenleri ifade eden bir terim. Sözlükte “efendi, bey, önder, sahip, faziletli, kerim” gibi anlamlara gelen seyyid kelimesi (çoğulu sâdât) Kur'ân-ı Kerîm'de “toplumda seçkin bir yere sahip olan kimse” (Âl-i İmrân 3/39) ve “kadının kocası” (Yûsuf 12/25) mânasında yer alır.
Kuran-ı Kerim'de ölmediği ve hala yaşadığından söz edilen peygamber Hz. İdris'tir. Doğmadan ölen peygamber olarak bilinir. Bir aşure gününde şahitlerin gözü önünde göğe çekilmiş ve aniden ortadan yok olmuştur.
Hz. Muhammed (s.a.v) Mekke'de doğdu. 40 yaşında Peygamber oldu. 23 yıllık Peygamberlik hayâtının 13 yılı Mekke'de, 10 yılı da Medine'de geçti. Medine'de 63 yaşında vefât etti.
Çünkü peygamberlerin hak dine davet için ortaya atılması gerekmektedir. Hâlbuki tesettürü/örtünmeyi lazım gelen kadın bu haliyle ortaya atılamayacak dolayısıyla peygamberliği hak etmeyecektir. Risalet ve Nübüvvet başka bir deyişle peygamberlik, görevi/doğası gereği kadınlardan çok erkeklere daha uygundur.
Peygamber efendimiz, Peygamberlerin en üstünü ve sonuncusudur. Allahü teâlânın yarattığı varlıkların en şereflisi Muhammed aleyhisselâmdır. Her şey O'nun hürmetine yaratıldı.
Muhammed'in son peygamber olduğunu gösteren kaynak nedir? (Suat Özkılınç) Cevap: Ahzâb 40'ıncı ayette Hz. Muhammed'in, "Hâteme'n-nebiyyîn" olduğu vurgulanmaktadır.
- Nette ''Ankebut 27 ''Ona İshak ve Yakup bağışladık. Peygamberliği ve kitapları onun soyundan gelenlere verdik...'' ayete göre, bütün peygamberler İbrahim'in soyuna verilmiş.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri