İlâhî kitapların ve özellikle Kur'ân-ı Kerîm'in Allah katından indirilişini ifade eden terim. DOSYASINDA YER ALMAKTADIR. İslâm dininin kutsal kitabı. Allah'ın dilediği emir, hüküm ve bilgileri peygamberine bildirmesi anlamında terim.
Bundan başka, Kur'an'ın indirildiği döneminin sosyo-ekonomik yapısının, kültürünün, tarihinin bilinmesi de bize Kur'an'ı daha iyi anlamada "yardımcı" olacak malzemeler sunacağı için göz önünde bulundurulmalıdır. Bize Kur'an'ı anlamada söz konusu yardımcı imkanları sunan ortama ise "nüzul ortamı" diyoruz.
İnzal ise indirilme, oluşma, vaki olma ve tecelli etme demektir. Bu kelime, İslami eserlerde, vahyin Allah katından peygamberlere nazil olması anlamında kullanılmıştır.
“Âyetin nüzûl sebebi şudur”; “Falan hadise vuku buldu, bundan dolayı şu âyet indi”; “Hz. Peygamber'e falan konuda bir soru yöneltilmişti, bunun üzerine şu âyet nâzil oldu” şeklindeki ifadeler böyledir.
Bu konu çok geniştir. Alimlerin bildirdiğine göre, Kur'an'ın nüzul sırası, o anda açıklanması veya hakkında hüküm verilmesi gereken konuların meydana gelmesiyle alakalıdır. Mushaftaki tertip ise, ilahi hikmetleri gözeten bir düzenlemedir. Bu hikmetlerin hepsini saymak veya bilmek elbette mümkün değildir.
İlgili 22 soru bulundu
Hz. Osman tarafından Zeyd b. Sâbit başkanlığında oluşturulan heyet, uzun bir süre çalışarak Kur'ân'ı, Hz. Peygamber'in ömrünün sonlarına doğru okuduğu Fâtiha, Bakara, Âl-i İmrân, Nisâ, Mâide…, İhlâs, Felak, Nâs sıralamasına göre 114 sûre olarak tertip etti ve Ebû Bekir mushâfındaki âyet dizilişine göre yazdı.
Sebeb-i Nüzul, İslami literatürde Kur'an ayet ya da surelerinin indiriliş sebeplerini açıklayan İslami bilim dalı terimine verilen isimdir. Literatürde kullanılan sebeb-i nüzul iniş sebebi anlamına gelir. Rivayetlere göre Kur'ân âyetlerinin bir kısmı bir hadise veya bir sorun üzerine inmiştir.
Bu tür tefsirler Kronolojik Tefsir veya Nüzûl Sırasına Göre Tefsir olarak adlandırılmaktadır.
Esbâb-ı nüzûl, Tefsir ilminin âyet veya sûrelerin iniş sebeplerini araştıran ilim dalıdır. “Nüzûl sebepleri” anlamına gelen bu tabir, Hz. Peygamber (asm)'in risâlet döneminde vuku bulan ve Kur'an'ın bir veya birkaç âyetinin yahut bir sûresinin inmesine yol açan olayı, durumu ya da soruyu ifade etmek üzere kullanılır.
i) Nüzûl Tertibi: Sûrelerin Hz. Peygamber'e iniş tarihlerine göre yapı- lan sıralama. ii) Mushaf Tertibi: Kur'ân'ın mevcut sûre sıralaması. Kur'ân'ın tümüne yönelik klasik çalışmalar Mushaf tertibini temel almış- tır.
Yaygın kanaate göre, “tenzil” parça parça, peyderpey indirmeyi, “inzal” ise bir defada toptan indirmeyi ifade eder. Bu sebepledir ki bir defada indiği kabul edilen Tevrat ve İncil için inzal, 23 yılda peyderpey indirilen Kur'an içinse, tenzil kavramı kullanılmıştır.
Abdülbâkī, el-Muʿcem, “ḳvl”, “klm”, “ndy” md.leri). Hz. Mûsâ örneğinde olduğu üzere Allah insanlarla perde arkasından doğrudan doğruya konuştuğu gibi vahiy yoluyla veya elçi göndermek suretiyle de konuşmuştur (el-A'râf 7/143; eş-Şûrâ 42/51). Bu sebeple vahiylere “kelâmullah” denilmiştir.
Bunlardan tenzîl; Kur'an'ın peyderpey, bölüm bölüm indirilmesini ifade eder. "İnzal " ise daha genel bir anlam taşır. Kur'an-ı Kerim yeryüzüne 22 yılda parça parça, bölüm bölüm indirilmeden önce dünya semasına toptan bir defada indirilmiştir.
Kur'an'da belli yerlerde geçen "el-Kitab" (Bakara: 1–2), "el-Furkân" (Furkan: 1), "ez-Zikr" (Hicr: 9), "en-Nûr" (Nisa: 174) gibi kelimelerin de Kur'an'ı ifade ettiği düşünülmektedir. Dinî anlatımlarda "Furkân-ı Hâkim, Mushâf-ı Şerif, Kelâmullah, Kitâbullah" gibi isimlerle de anılır.
Kelime manası “bir yere inme, konma, konaklama yeri, misafir için hazırlanan yiyecek” şeklinde ifade edilen nüzul, askerî-malî bir terim olarak ise, “askerî bir kıtanın beslenmesi için tespit edilmiş miktardaki zahirenin temini ve bu zahirenin belli bir yerde hazır bulundurulması” anlamına gelmektedir.
Alak Suresinin İlk Beş Ayeti
Muhammed'e Hira'da ilk vahiy olarak inmiştir: - “Yaratan Rabbinin adıyla oku! - O, insanı bir alaktan yarattı. - Oku! Rabbin sonsuz kerem sahibidir. - Ki O, kalemle yazmayı öğretendir. - İnsana bilmediğini O öğretti.”
Kur'ân-ı Kerîm'in bütün âyetleri muayyen ve müşahhas sebeplere bağlı olarak inmemiştir. Âlimler sadece 500 kadar âyetin bu şekilde iniş sebeplerinin bulunduğunu tesbit etmişlerdir.
Bu ilim dalı en genel ifadesiyle Kur'ân 'ın parça parça, ayet ayet veya pasaj pasaj indirilmesi anlamına gelen bir ilimdir.
Sözlükte “ortadan kaldırmak; nakletmek, beyan etmek” mânalarına gelen nesh kelimesi terim olarak şer'î bir hükmün daha sonra gelen şer'î bir delille kaldırılmasını ifade eder. Neshin söz konusu olduğu durumlarda önceki hüküm mensûh, onu yürürlükten kaldıran yeni hüküm veya delil nâsih diye anılır.
Peygamber Kur'an'ı farklı şekillerde tefsir etmiştir. Bazen bir âyeti komple açıklarken bazen de içerisinden bir kelimeyi açıklamıştır. Bazen söylediği bir şeyi âyetle delillendirirken bazen de fiilî olarak açıklamıştır.
Eldeki bilgilere göre, Kur'an'ın baştan sona kadar tefsir edilerek yazılan ilk tefsir kitabı, Mukâtil b. Süleyman'ın bu dönemde yazılmış olan “Tefsîru Mukâtil b. Süleyman” adlı eseridir.
Tefsirler; rivayet tefsiri ve dirayet tefsiri olmak üzere iki kısma ayrılmaktadır.
Nüzûl sebebini bilmenin yararlarından biri, teşri edilen hükmün hikmetini bilmeye yardımcı olmasıdır. Hiç şüphesiz Allah hiçbir şeyi boşuna emretmemiş ve yasaklamamıştır; her emir veya yasağının bir hikmeti vardır. Biz bu hikmetleri bazen aklımızlâ idrâk ediyor ya da başka ilimler yardımıyla öğreniyoruz.
Kur'an'da, iniş sebebi sahih nakillerle bilinen ayet ve ayetler olduğu gibi, amacı insanları eğitmek, bilgilendirmek, yönlendirmek ve uyarmak olan ve nüzul sebebi hakkında bilgimiz olmayan çok sayıda ayet de mevcuttur. Bu tarz ayetlerin de aslında iniş sebebi insanları uyarmak, eğitmek ve yönlendirmektir.
Nisâ Sûresi Nuzül Sebebi
Sûrenin, hicretten sonra 5 veya 6. yılda, Müreysî Gazvesi'nde dinî hükümler ve uygulamalar arasına girdiği bilinen teyemmüm âyetini ihtiva etmesi ağırlıklı olarak bu yıllarda indiğini düşündürmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri