Bu tür tefsirler Kronolojik Tefsir veya Nüzûl Sırasına Göre Tefsir olarak adlandırılmaktadır.
Ali'nin Kur'ân'ı nüzûl sırasına göre tertip etmiş olmasından ileri gelmektedir.
Lügavî tefsîrden/Filolojik yaklaşımdan kastımız, konu olarak Kur'ân dilini ele alan ve filolojik yönden Kur'ân'ı inceleyen eserlerdir. Bazı araştırmacılar da Kur'ân'ı, tarihî yönden araştırmaya yönelmişlerdir. Bu araştırmayla onlar, Kur'ân'ın nüzûl merhâlelerine göre tefsîr edilmesini kastetmektedirler.
Tefsir ilmi, genel olarak rivâyet ve dirâyet tefsirleri olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Bunlarla birlikte zamanla daha çok dirâyet tefsirinin alt kolları olan mezhebî, işârî, fıkhî, içtimâî ve ilmî tefsir gibi ekoller ortaya çıkmıştır.
Eldeki bilgilere göre, Kur'an'ın baştan sona kadar tefsir edilerek yazılan ilk tefsir kitabı, Mukâtil b. Süleyman'ın bu dönemde yazılmış olan “Tefsîru Mukâtil b. Süleyman” adlı eseridir.
İlgili 17 soru bulundu
İslam tarihinde Kur'an ayetlerini anlamak veya anlamlandırmak üzere çok sayıda çalışma yapılmıştır. Tefsirciler tarafından ilk müfessir kabul edilen Muhammed, Kur'an'ı yine Kur'an ile tefsir etmiştir.
100'den fazla tefsir ve meal var, Kur'an-ı Kerim'den söz eden, usulü tefsir, Kur'an tarihi, Tecvid, esbabı nüzul gibi daha binlerce kitap var.
Basılan ilk Kur'an tercüme ve tefsiri, Hıdır b. Abdurrahman el-Ezdî'nin et-Tibyân fî tefsîri'l-Ķur'ân adlı eserinin Ayıntablı Mehmed Efendi tarafından Tefsîr-i Tibyân adıyla gerçekleştirilen çevirisidir (Bulak 1257).
Bu ikili tasnifte Kur'an'ın Kur'an ile tefsir edilmesi, sünnet ile sahabe ve tabiûn sözü ile tefsir edilmesi rivayet tefsiri olarak kabul edilmiştir. Dirayet tefsiri ise kabaca, Kur'an'ın dil, kelam, fıkıh gibi yönlerden tefsir edilmesi olarak tanımlanmıştır.
İslâm dünyasında Tasavvufî düşüncenin meydana getirdiği ürünlerden biri de İşârî tefsirlerdir. Bu tarz tefsir, Kur'an'ın batınî açıdan yorumuna dayanır. Mutasavvıflara göre esas olan, lâfızların, görünenin ötesinde birtakım anlamlar içermesidir.
Mutezile, İslam düşüncesinin genel yapısı içinde müstakil bir yeri olan bir fikri disiplin, bir dini düşünce ekolüdür. Bu ekolün karakteristik özelliği, dini anlamada metod olarak akli düşünceyi ön plana çıkarması ve vahiy müessesesini bir din felsefesi halinde ele almasıdır.
Kur'an'ı dile dayalı olarak anlama çabası Filolojik Tefsir kavramıyla ifade edilmektedir. Kısaca söylemek gerekirse, filolojik tefsir; Hz. Peygamber döneminden başlayıp, sahabe ve tabiinle devam eden, daha sonra hicri üçüncü asırda sistemleşen ve Kur'an'ı dile dayalı olarak açıklamayı hedef edinen bir disiplindir.
İlâhî kitapların ve özellikle Kur'ân-ı Kerîm'in Allah katından indirilişini ifade eden terim. DOSYASINDA YER ALMAKTADIR. İslâm dininin kutsal kitabı. Allah'ın dilediği emir, hüküm ve bilgileri peygamberine bildirmesi anlamında terim.
Bundan başka, Kur'an'ın indirildiği döneminin sosyo-ekonomik yapısının, kültürünün, tarihinin bilinmesi de bize Kur'an'ı daha iyi anlamada "yardımcı" olacak malzemeler sunacağı için göz önünde bulundurulmalıdır. Bize Kur'an'ı anlamada söz konusu yardımcı imkanları sunan ortama ise "nüzul ortamı" diyoruz.
Bu konu çok geniştir. Alimlerin bildirdiğine göre, Kur'an'ın nüzul sırası, o anda açıklanması veya hakkında hüküm verilmesi gereken konuların meydana gelmesiyle alakalıdır. Mushaftaki tertip ise, ilahi hikmetleri gözeten bir düzenlemedir. Bu hikmetlerin hepsini saymak veya bilmek elbette mümkün değildir.
Halkımız, eğitim seviyeleri ne olursa olsun tefsirleri bilgi kaynakları olarak görmelidirler. Bu takdirde Fahreddin er-Râzî'nin, Kurtubî'nin, Şevkânî'nin, Elmalılı Hamdi Efendi'nin, Seyyid Kutub'un, Mevdûdî'nin ve Süleyman Ateş'in tefsirleri bizi Kur'ân'ın âyetlerini açıklama bakımından mutlak doğrulara götürmez.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan meal kelimesi, bir metnin ya da olgunun anlamı demektir. Fesr kökünden türetilmiş olan tefsir sözcüğü ise bir şeyi açıklığa kavuşturmak, detaylı bir şekilde açıklamak ve yorumlamak anlamına gelir. Dinimizde her iki kelime de sözlük değil terim anlamında kullanılır.
Atatürk'ün Diyanet İşleri Başkanlığına verdiği talimatı üzerine yazdırıldı. 1925'te Diyanet İşleri Riyaseti Kur'an'ı çağın icaplarına göre yeniden tefsir edebilecek birine görev vermek istemiştir. Bu görev, Atatürk'ün talimatı üzerine Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır'a verildi.
İlk Türkçe tefsir Hak Dini Kur'an Dili'nin müellifi Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır.
Mustafa Kemal Atatürk halkın yeni devrimlerden sonra dini kaynakları, Türkçeye çevrilmiş kitaplardan okunmasını arzuluyordu. Bu amaç doğrultusunda Kuran'ın meali için Mehmet Âkif Ersoy'u, Buhari Hadis kitabı için Babanzade Ahmed Naim'i, Kuran Tefsiri içinse Muhammed Hamdi Yazır'ı görevlendirdi.
İslam alemi ve Müslümanlar açısından çok büyük öneme sahip olan Camiul Beyan ve Tarihu'l Ümem Ve'l Mülük adlı eserleriyle bilinen büyük tefsir, hadis, tarih ve fıkıh alimidir İmam Taberi. Asıl adı Ebû Ca'fer Muhammed b. Cerîr b. Yezîd el-Âmülî et-Taberî el-Bağdâdî'dir.
Özellikle cahiliye dönemi ve Hz. Peygamber dönemi ile ilgili bilgiler tefsir açısından önemlidir. Tefsir alanında meşhur bir alim olan Taberî, tarih ilminde de İslam dünyasının en tanınmış alimlerindendir. Nitekim o, Tarihu'l-Umem ve'l-Muluk adlı eseriyle Tarih alanında ün kazanmıştır.
Neşredilmis bir çok kıymetli eseri bulunan İbn Kesir'in, bu asırlar boyunca büyük istifadelere vesile olan tefsiri değerli ilim adamı, pek çok ilmî ve İslâmî eseri bulunan Doç. Dr. Abdülvehhab Öztürk Türkçeye tercüme etti. 10 büyük boy cilt olan ve 6 bin sayfadan oluşan eser, tam metin ve eksiksiz tercümedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri