Kurşunun kolay işlenebilen, yaygın bir metal olması ve ergime derecesinin düşüklüğü (327,5 °C) nedeniyle iş yaşamında çok yaygın olarak kullanılır. 550 °C'un üstünde ortam havasında buharlaşır ve kondanse olmuş, kurşun oksit partikülleri olarak yayılır.
Ürün Özellikleri: - Yüksek ısıda 10-15 dakikada erir. - Ocakta, mangalda maximum ısıda eritiniz.
Endüstriyel kirlilikten veya kurşunlu benzinden dolayı havaya karışan kurşun, madencilikten kaynaklanan kirlilik, uygun olmayan şekilde atılan pil ve inşaat malzemesi atıkları, kurşun içeren mühimmat, kurşunlu tarım ilaçları ve gübrelerin uygun olmayan kullanımı gibi çeşitli nedenlerle kirlenen toprak tarım ürünlerinin ...
Kurşun, orta derece aktif bir metaldir. Suda ve çoğu soğuk asitte yavaş çözünür.
Kurşun Dökme İşlemi Kurşunun miktarı ise 200-300gr ağırlığında olabilir, yeterlidir. Kurşun külçe veya parçalar halinde kepçe içine konur ve ateşe tutulur.
İlgili 17 soru bulundu
Kurşunun kolay işlenebilen, yaygın bir metal olması ve ergime derecesinin düşüklüğü (327,5 °C) nedeniyle iş yaşamında çok yaygın olarak kullanılır.
Gri renkli olup, metalik parlaklığa sahiptir. Ergime noktası düşük (327 °C), kaynama noktası (1 atmosferde) 1525°C dır.
Çapı 0.5-1μm' den küçük kurşun, besin maddelerinin yetişmesi sırasında olanlar ise alveollere ve oradan da kan dolaşımına özellikle köklere geçer ayrıca havada bulunan karışır. Solunumla alınan kurşunun %30-40' ı kan kurşun da yapraklı sebzelere yapışabilir. Bu dolaşımına geçmektedir.
Kurşun doğada yaygın olarak bulunan ve kolay işlenebilir bir metal olması nedeniyle endüstride oldukça fazla kullanılan, bu nedenle endüstrileşmiş toplumlarda insan sağlığını tehdit eden zehirleyici bir ağır metaldir.
Kurşun kalemin yazı yazmak için kullanılan kısmı da genellikle grafitten üretilir. Grafit ısıyı ve elektriği iyi iletir.
Kurşun zehirlenmesi anemi yani kansızlığa sebep olmaktadır. Kandaki kurşun miktarı 40 µg/dL seviyesini geçtiğinde hemoglobin sentezi azalarak anemi meydana gelir. Çocuklarda kandaki kurşun oranı artması felç, zeka geriliği, büyüme ve gelişmede yavaşlama gibi temel sağlık sorunlarına yol açar.
Kurşun vücudun tüm doku ve organlarında toksik eki yapmakta. Ancak en belirgin toksik etki merkei sinir sisteminde, böbrekte(proksimal tüplerde) ve kan yapımınında görülmekte. Kurşuna maruz kalma zamnaı ile tokisk belritilerin başlangıcı değişkendir.
Kronik kurşun maruziyetinde, kurşun çoğunlukla kemiklerde depolanır. Eksternal maruziyetin dışında, kemiklerde biriken kurşun, endojen kurşun kaynağı gibi davranabilir. Kemik turnoverinin hızlı olduğu dönemlerde kemik yıkım ürünleri ile birlikte kana geçerek toksik etkilerin devamına neden olur.
- Yüksek ısıda 10-15 dakikada erir.
Açıklama: Nazar değdiğine inanılan kişiye kurşun dökülür. Bu işi yapan kişiye bakıcı denir.
Kurşun bu işte denenmiş ocaklı ve izinli yaşlı kadınlar tarafından dökülür. Ocaklı; kurşun döken kişinin ailesinin öteden beri bu işle uğraşmış olmasıdır. İzinli; bu ailede kendisinden önce kurşun döken kişiden, bu işlemi yapmak için izin (Destur veya el) almış olmasıdır.
Kurşun doğada yaygın olarak bulunan ve kolay işlenebilir bir metal olması nedeniyle endüstride oldukça fazla kullanılan, bu nedenle endüstrileşmiş toplumlarda insan sağlığını tehdit eden zehirleyici bir ağır metaldir.
Kurşun, içme suyunun kontaminasyonuyla ilişkilendirilen ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Özellikle çocuklar, gebeler ve yaşlılar için tehlikeli olabilir. Kurşuna maruz kalmak, zeka geriliği, davranış problemleri ve fiziksel sorunlara yol açabilir.
Düşük dozlarda kurşun alımında akut etkiler, çoğunlukla hissedilmez. Öte yandan yüksek miktarda ve tekrarlanarak alınan kurşun, ağızda metalik tat, mide ağrısı, kusma ve diyareden başlayan; sinir sistemi hasarına bağlı intoksikasyon, koma, solunum durması ve hatta ölüme kadar uza- yan sonuçlar doğurabilir (13).
Nitrattan ve klorattan farklı olarak kurşun (II) tuzları suda çok daha az çözünür.
Dış balistik;Bir mermi, hava direncini yenmek ve dengeli (stabil) uçuş yapmak için uçuş müddeti boyunca hedef noktasına doğru ilk çıkış pozisyonunda gitmek zorundadır. Eğer mermi pozisyonunu değiştirirse, hatta takla atarsa, bu uçuşun planlandığı gibi sonuçlanmamasına ve menziline düşmemesine sebep olur.
Belirtiler karın ağrısı, kabızlık, baş ağrısı, sinirlilik, hafıza sorunları, çocuk sahibi olamama ve ellerde ve ayaklarda karıncalanma olabilir. Sebebi anlaşılamayan zekâ geriliğinin neredeyse %10'una neden olur ve davranış sorunları meydana gelebilir. Bazı etkiler kalıcıdır.
Eriyen kurşun kabın içine üç kere döküldükten sonra, hastadan tiksinmeden sudan içmesi istenir (Çolak 2015: 70).
Kurşun zehirlenmesi en sık karşılaşılan ağır metal zehirlenmelerinden biridir. Kurşunun vücutta birikimi hava yoluyla deriden ya da sindirim sistemiyle olabiliyor. Kurşun, en çok yapraklara ve meyvelerin yüzeyine yapışıyor, bir miktarı da bitkilerin kökleri tarafından topraktan alınıyor.
Kurşun eritme 300 gr ağırlığında olabilir ve yeterlidir. Kurşun külçe veya parçalar halinde kepçe içine konur ve ateşe tutulur. Sıvı hale gelene kadar ısıtılarak eritilir. Ayrıca eritilen kurşunun içine döküleceği eski bir tencere su ile doldurularak hazırlanması sağlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri