Suyun sıvı halden haz halien geçmesine buharlaşma(evaporasyon) denir. Su yüzeyindeki moleküller yeterli bir kinetik enerji kazandıkları zaman havaya fırlarlar. Su yüzeyi yakınlarında sürekli olarak sudan havaya, havadan suya geçen moleküllere rastlanır.
Buharlaşma; difüzyon, konveksiyon veya rüzgâr tesiriyle meydana gelir. Havanın buhar basıncı, su sıcaklığına paralel olarak doymuş buhar basıncının altına düşünceye kadar difüzyon olayı devam eder. Su havadan daha sıcak olduğu zaman konveksiyon (dikey yönde hareket) hareketi başlar.
Özellikle bununla beraber kaynama noktası olan deniz seviyesindeki 100 santigrat dereceye ulaşıldığı vakit, su hal değişimine giriş yapar. Yani buharlaşma noktasına gelmiştir ve su buharlaşır. O sebepten dolayı + 4 santigrat dereceden sonra suyun buharlaşma etkisi ortaya çıkmaya başlar.
Suyun su buharı hâline gelmesine buharlaşma denir. Su buharının tekrar su hâline geçmesine de yoğunlaşma denir. Atmosferde bulunan su buharı ani yoğunlaşmalar yaşarsa yağmur yağar, yoğunlaşma ortamı aniden ve aşırı soğursa su buharı direkt yoğunlaşma olmadan katı hâle geçer. Buna da kırağılaşma denir.
Bazı moleküllerin kinetik enerjisi diğerlerin- den o kadar yüksektir ki moleküller arası çekim kuvvetini yenerek gaz haline geçer, yani su için konuşacak olursak buharlaşırlar. Böylece her sıcaklıkta buharlaşma gerçekle- şir. Ancak buharlaşma düşük sıcaklıkta çok yavaş olurken sıcaklık arttıkça giderek hızlanır.
İlgili 31 soru bulundu
Suyun yüzey molekülleri zamanla kopmak suretiyle haline geçer ve bu da buharlaşma demektir. Ancak kaynama noktası olan 100 santigrat dereceye ulaştığı zaman, en yüksek buharlaşma noktasına gelinmiş olur. Bu yüzden suyun buharlaşma derecesi + 4 santigrat derece den sonra değişkenlik göstermektedir.
"Kaynama" ve "buharlaşma" aynı şeylerdir. Sıvının belli bir basıç altında belli bir derecede gaz haline geçmesidir. Buharlaşan madde saf haldedir. Hiçbir başka maddeyle karışmadan gaz haline geçer.
Suyun kapalı bir kap içerisinde ısıtılması halinde daha farklı olaylar meydana gelir. ayarlanabilir ki, ısıtma sonucu buhar çıkarken, basınç ve sıcaklık sabit kalır. basınçta/sıcaklıkta sürekli su buharı üretilebilir. Aynı işlemler daha farklı basınç ve sıcaklıklarda da gerçekleştirilebilir.
Sıvıların ısı alarak gaz hale geçmesine buharlaşma denir. Elimize dökülen kolonya buharlaşırken bizden ısı alır. ➢ Buharlaşma sadece sıvının yüzeyinde gerçekleşir. ➢ Buharlaşma her sıcaklıkta gerçekleşmektedir. ➢ Ancak sıcaklık arttıkça buharlaşma da artar.
Buhar, fizik, kimya ve mühendislikte, buharlaşmış suyu ifade eder. 100 santigrat derece civarındaki sıcaklıkta ve standart atmosferik basınçtaki buhar, saftır, saydam gaz haldedir ve sıvı haldeki sudan 1600 kat daha hacimlidir. Buhar doğal olarak suyun kaynama noktasından daha sıcaktır.
“Su kaç derecede kaynar?” sorusuna 100°C deyip geçebilirsiniz; ancak bu değer farklı koşullarda değişir. Sıvılar her sıcaklıkta buharlaşır.
Aynı sıcaklıkta bazı maddeler katıdır, bazıları sıvıdır, bazıları gazdır. Bu anlamda her madde bu hallerin herhangi birinde bulunabilir. Yani her sıvı madde de buharlaşabilir.
Bildiğiniz gibi Saf suyun 1 atm'de kaynama ve yoğuşma noktası 100 C'dir.
1- Buharlaşma yavaş gerçekleşir ancak kaynama hızlı gerçekleşir. 2- Buharlaşma esnasında sıvıda baloncuklar oluşmaz ancak kaynamada baloncuklar oluşur. 3- Buharlaşma her sıcaklıkta gerçekleşir, ancak kaynama belirli bir sıcaklıkta gerçekleşir. 4- Buharlaşma sessizdir ancak kaynamada fokurdama olur.
Sulama şebekelerindeki kayıpların başında açık kanallarda suyun buharlaşması gelmektedir. Buharlaşmanın önlenmesi için yapılması gereken kapalı sistem sulama şebekeleri oluşturulmasıdır. İkinci kayıp ise ister açık ister kapalı sulama şebekesi olsun şebekede meydana gelen hasarlar nedeniyle yaşanan kayıplardır.
Buhar inhalasyonu (buhar soluma) , nazal geçişleri yatıştırmak, açmak ve soğuk algınlığı veya sinüs enfeksiyonu semptomlarından kurtulmak için en yaygın kullanılan yöntemlerden biridir. Su buharının solunmasıyla yapılan bu yönteme buhar terapisi de denir.
Çevreden ısı alarak katı hâlden sıvı hâle geçmeye erime, sıvı hâlden gaz hâle geçmeye ise buharlaşma adı verilir. Çevreye ısı vererek gaz hâlden sıvı hâle geçmeye yoğunlaşma, sıvı hâlden katı hâle geçmeye ise donma adı verilir.
Gaz havadan önemli derecede daha hafif ise, yukarı doğru hareket eder. Gaz veya buhar havadan büyük bir oranda daha ağır ise, yer seviyesinde birikir.
Bir odada ısıtılan havanın yoğunluğu azalır bu yüzden yukarı doğru hareket eder. Ayrıca odada bir vantilatör varsa, pencere veya kapı açılırsa içeriye giren rüzgarla aynı hareket olur. Gaz veya sıvı ortamda, sıcaklığı çok olan yerden sıcaklığı az olan yere bir akım vardır.
Belirli bir hacimdeki havanın taşıyabileceği maksimum su buharı miktarı havanın sıcaklığına bağlıdır. Sıcaklık arttıkça havanın taşıyabileceği su buharı miktarı da artar. Havanın taşıyabileceği nem sıcaklığına bağlıdır.
Havada bulunan su buharına nem denir. bitkiden terleme sonucu atmosfere karışan su buharı nemin kaynağıdır.
Doymuş havadaki sıcaklık çiğ noktası sıcaklığının altına düştüğü zaman yoğuşma meydana gelir. Havada bulunan su buharının yoğuşma sıcaklığının altında bir düzeyle kontak duruma geldiği zaman, havanın içindeki su buharı yoğuşur. Yoğuşmanın su haline dönüşmesi terleme olarak adlandırılır.
Suyun Buharlaşma Isısı
Bunun sebebi, su moleküllerin gaz haline geçmesi için hidrojen bağlarının parçalanmasının gerekmesidir. Bu da, suyun buharlaşma ısısının, yani bir gram sıvı maddenin sabit sıcaklıkta gaz haline geçmesi için gereken enerji miktarının yüksek olması anlamına gelir.
Suyun buharlaşma ısısı 2257 joule/gramdır (yaklaşık 540 cal/g).
“Örneğin erime, donma, buharlaşma, kaynama, yoğuşma ve çözünme gibi olaylar fizikseldir” (Kıngır, 2016, 90).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri