Açıklama: Nazar değdiğine inanılan kişiye kurşun dökülür. Bu işi yapan kişiye bakıcı denir.
Kurşun bu işte denenmiş ocaklı ve izinli yaşlı kadınlar tarafından dökülür. Ocaklı; kurşun döken kişinin ailesinin öteden beri bu işle uğraşmış olmasıdır. İzinli; bu ailede kendisinden önce kurşun döken kişiden, bu işlemi yapmak için izin (Destur veya el) almış olmasıdır.
Kurşun dökmenin kültürümüzde geniş bir yeri vardır. Bu eski gelenek, kötü durumlardan korunmak, nazarı engellemek ve bahtı açmak gibi çeşitli nedenlerle uygulanır. Kötü enerjileri ortadan kaldırdığı ve iyiliklere vesile olduğu düşünülen kurşun döktürme eyleminin kişiye rahatlık ve huzur getirdiğine inanılır.
Kurşun döken yani nazar ve büyüye karşı kurşun dökülüyor ya bir gelenek var.Tabi bu geleneğin dini bir yanı yok.Kurşun dökmeyi emreden bir talimat yok.Sevgili peygamberimiz dönemindede böyle bir uygulama yok ve Hz. Peygamberin böyle bir talimatı yok.
Elazığ/Keban'da, kurşun dökülürken aniden çıkan sesin bilhassa çocukları korkuttuğu ve bu suretle nazarın etkisinin geçtiğine inanılır.
İlgili 31 soru bulundu
Ağızdan alınan kurşunun yalnızca %20'si emilerek vücuda girebilir. Dolayısıyla ağızdan yüksek miktarda alınması sonucu ani zehirlenmelere nadir rastlanır. Daha çok uzun süreli maruziyet sonrası zehirlenme belirtileri kendini göstermektedir. Ayrıca organik kurşun ciltten de emilebilir.
İnternetten kurşun dökme; 20 dakikalık seans 250 lira.
Düşük dozlarda kurşun alımında akut etkiler, çoğunlukla hissedilmez. Öte yandan yüksek miktarda ve tekrarlanarak alınan kurşun, ağızda metalik tat, mide ağrısı, kusma ve diyareden başlayan; sinir sistemi hasarına bağlı intoksikasyon, koma, solunum durması ve hatta ölüme kadar uza- yan sonuçlar doğurabilir (13).
Mavi-gümüş renginde, metalik parlak, katı bir metaldir. Saf kurşun yumuşaktır, kolay işlenebilir, tel ve levha haline getirilebilir, çizilebilir, kesilebilir ve dövülebilir. Korozyon direnci iyi düzeydedir. Hava ile temasında yüzeyi matlaşır.
Az miktarda demir, çinko, antimuan, selenyum, gümüş ve altın içerebilir. Gümüş içeriği genellikle % 0.01-2.0 arasında değişir. Bu nedenle simli kurşun adını alır. Sertliği 2.3; özgül ağırlığı 7.4-7.6, gümüş grisi rengindedir.
Bir kabın içine konan küçük kurşun parçaları, mum alevinde eritilir, sıvı haline gelen kurşun içinde su olan başka bir kaba dökülür ve kurşun parçalarının aldığı şekillerle fala bakılır, yeni yılın ne getireceğine dair tahminlerde bulunulur.
Ürün Özellikleri: - Yüksek ısıda 10-15 dakikada erir. - Ocakta, mangalda maximum ısıda eritiniz.
Kurşun Dökme İşlemi Kurşunun miktarı ise 200-300gr ağırlığında olabilir, yeterlidir. Kurşun külçe veya parçalar halinde kepçe içine konur ve ateşe tutulur.
Kurşun Nerede Bulunur? Kurşun çevremizin her yerinde bulunabilir; havada, toprakta, suda ve hatta evlerimizin içinde.
Kurşun (Pb) atom numarası 82, atom kütlesi 207,19 olan mavi-gümüş rengi karışımı bir elementtir. 327,5 °C'ta erir ve 1740 °C'ta kaynar.
Sanayide sıkça kullanılan kurşunun başlıca maruziyet kaynakları hava, su, toprak ve toz ile yiyecek ve içecekler olarak sıralanabilir. Hava çevresel kurşun sirkülasyonunun en önemli yoludur. Endüstriyel öğütme işlemleri sırasında oluşan tozlar ve kurşun içeren yakıt dumanları havadaki kurşunun önemli kaynaklarıdır.
Kurşun dökücü kimse ise ocakta eriyen kurşunu alarak kalburun içinde bulunan yarısına kadar su dolu tasın (veya herhangi bir kap) içine döker. Bu esnada kurşun büyük patırtılar çıkarıp tasıniçinden bazı parçalar dışarı sıç rarsa, o zaı · •. u1 hastaya çok nazar isabet etmiş veya çok korkmuş olduğu anlaşılır.
Bunun anlamı 'Ya öleceğim ya da sonsuza kadar onunlayım' demek...”
Kurşun zehirlenmesi anemi yani kansızlığa sebep olmaktadır. Kandaki kurşun miktarı 40 µg/dL seviyesini geçtiğinde hemoglobin sentezi azalarak anemi meydana gelir. Çocuklarda kandaki kurşun oranı artması felç, zeka geriliği, büyüme ve gelişmede yavaşlama gibi temel sağlık sorunlarına yol açar.
Etiket: kurşun zararlı mı
M.Ö. 5000 yılından beri kablolar ve boru hatlarında, ayrıca boya ve böcek ilaçlarında da yaygın kullanım alanına sahiptir. Kurşun, insan sağlığına en çok zarar veren dört metalden biridir. İnsan vücuduna gıda (% 65), su (% 20) ve hava (% 15) yoluyla girip yıkıcı etkiler yaratabilir. .
Magnezyumun alüminyum ve kurşun gibi ağır metallerin vücuttan atılmasında etkili olduğu biliniyor.
Kronik kurşun maruziyetinde, kurşun çoğunlukla kemiklerde depolanır. Eksternal maruziyetin dışında, kemiklerde biriken kurşun, endojen kurşun kaynağı gibi davranabilir. Kemik turnoverinin hızlı olduğu dönemlerde kemik yıkım ürünleri ile birlikte kana geçerek toksik etkilerin devamına neden olur.
Amatör balıkçılığın en temel malzemelerinin başında olta kurşunu gelmektedir. Maliyeti düşürmek veya kendinize özel kalıplar ile kurşun dökmek isteyebilirsiniz.
Kurşun dökme usulüne uygun bir şekilde bilen bir kişi tarafından yapılması gereken bir uygulamadır. Kurşun eritme 300 gr ağırlığında olabilir ve yeterlidir. Kurşun külçe veya parçalar halinde kepçe içine konur ve ateşe tutulur. Sıvı hale gelene kadar ısıtılarak eritilir.
Sulantılı allerjik deri hastalıklarında, ciltte özellikle enjeksiyonlar sonrası çevre dokuya ilaç sızması sonucu görülen morarma, şişlik, ağrı olduğu durumlarda, yumuşak doku enfeksiyonlarında günde 3-4 kez 20 dakika kadar kompres şeklinde cilde uygulanarak rahatlatan sıvı şeklinde majistral preparattır.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri