Kurşunun ana kullanım alanı akü imalatı olup, yeraltı haberleşme kablolarının kurşunla izolasyonu, diğer önemli tüketim alanıdır.
Kurşun Nerelerde Kullanılır? Kurşun, birçok ürün ve alanda rol alan bir elementtir. Temel kullanım alanı akü ve piller oluşturur. Yeraltı haberleşme kabloların izolasyonunda da elementten yararlanılır.
Görünür metal kurşun rezervinin dünyada 100 milyon ton, Türkiye'de 0.8 milyon ton olduğu tahmin edilmektedir. En büyük kurşun rezervine sahip ülkeler Avustralya, ABD, Kazakistan, Kanada ve Çin'dir. Kurşun maden üretimi dünyada 3 milyon ton, hurdalarla birlikte toplam üretim 6 milyon ton civarındadır.
Kurşun levha, saclar ve şeritler esas olarak çatıların kaplanmasında, kimya sanayiine mahsus tekne, küv ve diğer teçhizatın yapımında, X-Ray ekranlarının yapımında vb. kullanılır. Kurşun yapraklar esas olarak ambalajlama işlerinde kullanılır (özellikle çay kutularının astarlanmasında ve ipekler için kaplamada).
İlgili 37 soru bulundu
Kurşun'un ana kullanım alanı akü imalatı olup, yeraltı haberleşme kablolarının kurşunla izolasyonu, diğer önemli tüketim alanıdır.
Kurşun ve çinko
En önemli kullanım alanları akü imâlatı, yer altı iletişim kablolarının izolasyonu, mühimmat yapımıdır. Balıkesir'de Balya, Elazığ'da Keban, Çanakkale'de Yenice, Kayseri'de Zamantı başlıca çıkarılan yerlerdir.
Günlük hayatımızda bulunabileceği bazı yerler; kurşun bazlı boyalar, kurşun piller, kurşunlu benzin, eski su altyapıları, seramik pişirme kapları, su, gıdalar, baharat, oyuncaklar, kozmetik ürünleri, antikalar, geleneksel ilaçlar ve kurşunlu mühimmat olarak sıralanabilir [5].
kurşun, demir, çinko ve altındır. Bu madenlerin tümü Türkiye'de de çıkarılmaktadır.
Kurşun ve çinko madeninin kullanım alanları ve üretimdeki payları çok önemli miktarlarda oluyor. Bu madenler genellikle bir arada bulunurlar ve aynı oluşum sürecinden geçerler. Bu madenler Balıkesir, Kayseri, Giresun, Sivas ve Çanakkale'deki rezervlerden yoğun olarak çıkarılır.
Kurşun ve çinkonun genellikle maden yatakları aynı yerlerdedir. Balıkesir (Balya), Rize (Çayeli), Giresun (Tirebolu), İzmir, Kütahya, Kayseri, Elazığ ve Artvin'de her ikisi de çıkarılır. Dünyada en çok kullanılan madenlerden biri olan demir ise ülkemizde en fazla Doğu Anadolu bölgesinde çıkarılmaktadır.
Kurşun, Elazığ Keban'da çıkarılır. Bakır, Elazığ Maden'de çıkarılır. Oltu Taşı, Erzurum'da çıkarılır. Kaya Tuzu; Kars, Ağrı, Iğdır ve Erzincan'da çıkarılır.
Kurşun cevherleri yer altından kazma, patlatma, kırma ve öğütme aşamalarından geçirilerek çıkarılır ve daha sonra ekstraktif metalurji yöntemleriyle işlenirler.
Kurşun, periyodik cetvelin 4A grubunun en metalik elementidir (Tablo 1). Doğada daha çok, galen adlı kurşun sülfür formunda veya demir, bakır, çinko, antimon ve gümüş metalleriyle birleşik olarak bulunur (1).
KURŞUN - ÇİNKO - KADMİYUM
Yeraltı haberleşme kablolarının kurşunla izolasyonu diğer önemli tüketim alanı olarak göze çarpar. Korozyonu önleyen kurşun oksit boyalar çelik konstrüksiyonlarda kullanılır. Kurşun tetraetil ve tetrametil benzin içinde oktan ayarlayıcı olarak kullanılan kurşun bileşikleridir.
Kurşun elementinin Doğa'da bulunduğu biliniyor olsa da temel olarak hurda ve akü asidinin bir araya getirilmesi ile kurşun elementi elde edilmektedir. Simya ile ilgilenen insanlar kurşunun en eski metaller arasında yer aldığını söylemektedir.
Kurşun elementi korozyona karşı oldukça dayanıklı olması ile bilinir fakat elektrik iletkenliği korozyona karşı olan direncinden iyi değildir.
Başlıca analizi yapılan mineraller sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, bakır, fosfor, çinko, krom, kobalt, nikel, selenyum ve mangan gibi elementlerdir. Analizi yapılan ağır metaller ise kurşun, arsenik, kadmiyum, kalay ve civa gibi elementlerdir.
Ürün Özellikleri: - Yüksek ısıda 10-15 dakikada erir. - Ocakta, mangalda maximum ısıda eritiniz.
İridyum – 22,4 g/cm³
Kurşun doğada yaygın olarak bulunan ve kolay işlenebilir bir metal olması nedeniyle endüstride oldukça fazla kullanılan, bu nedenle endüstrileşmiş toplumlarda insan sağlığını tehdit eden zehirleyici bir ağır metaldir. Yaygın kullanımı nedeniyle çok çeşitli kaynaklardan kurşuna maruziyet söz konusudur.
Kurşun, periyodik tablonun 6. periyodunun 14. grubunda yer alan bir elementtir. Kurşunun atom numarası 82'dir. Kurşun, Pb sembolü ile gösterilir ve metaldir. Adını Anglosaksonlar tarafından kullanılan ve “metal” anlamına gelen lead kelimesinden alır.
Kimyasal ilaçlar, beyazlatma, kozmetik, ilaç, çimento, elektronik, alanlarında kullanılmaktadır. Bunların yanında tekstil, nükleer yakıt, fotoğrafçılık alanlarında kullanılır. Gümüş ise diş hekimliği, ayna yapımı, kuyumculuk alanlarında kullanılmaktadır. Demir ise inşaat sektöründe kullanılır.
Çapı 0.5-1μm' den küçük kurşun, besin maddelerinin yetişmesi sırasında olanlar ise alveollere ve oradan da kan dolaşımına özellikle köklere geçer ayrıca havada bulunan karışır. Solunumla alınan kurşunun %30-40' ı kan kurşun da yapraklı sebzelere yapışabilir. Bu dolaşımına geçmektedir.
Korozyonu önleyen kurşun oksit boyalar, kabloların kaplanmasında, kurşun tetraetil ve tetrametil formlarında benzin içinde oktan ayarlayıcı bileşikler olarak, radyasyonu en az geçiren metal olması nedeniyle x-ışınlarından korunmada, renkli televizyon tüplerinin yapımında ve mühimmat imalinde önemli kullanım alanları ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri