Kürt böreği, "yağlı kömbe"den türemiş bir börek çeşididir. "Rengo" lakabıyla tanınan Bileceli Mehmet Efendi'nin İstanbul'da hazırladığı yağlı kömbelere sonradan "Kürt böreği" denmiştir. Bu böreğin pudralı şekerle servis edilmesi de sonradan geliştirilmişti.
En baştan söylemek gerekirse Kürt böreğini yaratan kişi lakabı Rengo olan ve çevresi tarafından Rengo olarak bilinen Bileceli Mehmet Efendi'dir.
Doğu'dan gelen ve hamallık yaparak geçimini sağlayan Kürtler o bekar evlerinde kalırdı. Hasan Dedem, işe gitmek için sabah erken kalkan Kürt hamallara, diğer börekler pahalı olduğundan, kıyma ve peyniri olmayan ve tok tutmak için üzerine pudra şekeri dökülen daha ucuz bir börek çeşidi yapmış.”
200 yıllık bir geçmişe işaret eden Kürt böreği tarihçesi, 19. Yüzyıldan günümüze dek sıra dışı bir köprü oluşturmuştur. Sarı Mehmet tarafından yapılan ilk sade börekler zamanla pudra şekeriyle birlikte servis edilmeye başlar.
İzmir Tepecik'te efsane bir Kürt Böreği diğer adıyla Hamal Böreği - YouTube.
İlgili 23 soru bulundu
Sonradan "Kürt böreği" olarak anılan bu böreğin yaratan ve yaygınlaştıran kişi Bileceli Mehmet Efendi'dir. Pülümür ile Kiğı sınırında yer alan ve bir Alevi-Kürt köyü olan Bileceli Kürtler tarafından İstanbul'da yaygınlaştırıldığı için "Kürt böreği" adıyla tanınmıştır.
Kürt Böreği / Arşiv
Dilbağı, ''Kürt Böreği ismi esas olarak Mehmet Efendi'nin (böreği İstambul'da ilk kez yapıp pazarlayan) ismini bilmeyen müşterileri tarafından söylenen 'Kürt'ten aldık, Kürt'ün böreği' sözlerinden türemiştir. 'Küt' ismi son on yıldır kullanılmakta olup sonradan uydurulmuştur” dedi.
Kürt böreğinin mucidi, Bingöl Kiğı ilçesi Bilêce köyünde 1863 yılında doğan Mehmet Efendi'dir (Rengo Mehmet). Mehmet Efendi 1885'de köyünden çıkar ve yürüyerek Trabzon'a kadar gider. Uzun bir bekleyişten sonra yük gemisiyle İstanbul'a varır. Kürt böreğinin mucidi Rengo Mehmet.
1 porsiyon (162 gr) küt böreği 657 kaloridir. Küt böreğinin 100 gramı 58.97 gram karbonhidrat, 8.99 gram protein, 14.34 gram yağ, 2.08 gram lif içermektedir.
Boşnak böreğinin 1450'li yıllardan beri Bosna Hersek'te yapıldığı düşünülmektedir. 93 Harbi sonrası Türkiye'nin kuzeybatısına göç eden Boşnaklar, Boşnak böreğini Bursa, Çanakkale ve Sakarya gibi yerlerde yapmaya başlamıştır. Boşnak böreği aynı zamanda Hırvatistan'daki Boşnaklar tarafından da yapılmaktadır.
yukarı doğru, en son da üst kısım aşağıya doğru kapatılır. Tepsi büyüklüğünde hazırlanan hamur tereyağ ile yağlanan tepsiye yerleştirilir. üstüne 2 yemek kaşığı tereyağ karışımından sürülür.
Tam tarih veremiyoruz çünkü börek, tam olarak hangi yılda icat edildi bilinmiyor. Kesin bir kaynak yok. Söylenenlere göre ilk örneğine Orta Asya Göçebe Türklerinde rastlanıyor. Yani Orta Asya topraklarında, taş ve ateş üzerinde, tereyağı ve peynir ile pişirilen bir çoban yiyeceği olarak hayatımıza girmiş.
Ayrıca V.Minorsky Romalılar ve Yunanlar İran'da yaşayan Kürtler için "Cyrtiiler" dediklerini ve söz konusu bölgenin ilk kez "Kardu" isminin kullanıldığı Zagros Dağları'nın batısındaki topraklar içindeki Kürtler'i kast ettiklerini ifade etmiştir.
Böreğin kökeninde, “büğrek” kelimesinin “Buğra Bey'e ait” anlamına gelen Buğra Bey adındaki Osmanlı öncesi bir beyefendinin emrinden ve tarifinden geldiğinden bahseder. Bu efsane bir yana, börek ilk kez 13. yüzyılda “Divan-ı Kebir”de geçer, ilk tarifleri ise 14. yüzyıl Çin kaynaklarına dayanmaktadır.
Kürt böreği diğer birçok börek gibi tuzlu bir gıda değildir. Üzerine serpilen pudra şekeri sebebiyle hem tatlı hem tuzlu bir börektir.
Tatlı mı tatlı bir börektir kendisi. Servisinde kullanılan pudra şekeri dışında herhangi bir iç malzemeye ihtiyaç duymaz. Tek tek ayrılan ve nar gibi kızaran çıtır yufka katları pudra şekeriyle damaklar tatlanıyor. Ağızda dağılan bu tatlı börek, çayla güzel bir ikili oluşturuyor.
Bazı vatandaşların 'sade' börek, bazılarının 'Kürt' böreği, bazılarının da 'küt' böreği olarak bildiği Bingöl yöresine has börek çeşidi, Edirne'de ilgi görüyor.
Küt böreğini, armut kompostosu ile birlikte servis edebilirsiniz.
1800' lü yıllara dayanan asırlık tat, Ankara Fabrika' sını açarak “ Tepsi tepsi lezzet uygarlığı” sloganıyla börek sevenlere hizmet vermeye başlamıştır. Fıstıklı, üzümlü, bol soğanlı, çıtır çıtır börek denince akla hemen Tarihi Karaköy Böreği gelir.
Erzurum Su Böreği Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Baklavalık yufkamızı yağlanmış fırın tepsimize 3′ er adet diziyoruz, eşit şekilde. Üzerine karışımdan gezdiriyoruz. Tekrar 3 adet yufka tekrar üstüne yağla süt koyuyoruz. Yufka bitene kadar bu işlemi tekrarlıyoruz.
1860 Kırım Savaşı'nın da etkisiyle, göçmen Tatarlar tarafından Anadoluya getirilmiştir. Bu göçün önemli bir kısmını alan Eskişehir mutfağının parçası olmuştur. Eskişehir Çiğböreği (Çibörek) Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Parçalara ayrılan (arzuya göre tüm) tavuk haşlanır. Haşlanan tavuğun suyu ile kuru yufkalar ıslatılır. Islatılan kuru yufkalardan bir tanesi yağlanılan tavaya yerleştirilir, iki tanesi parçalanarak tavaya dizilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri