Herhangi bir canlıya zarar verici ve kayda alınmış belli kesici aletler taşımak kanun kapsamında yasaktır. Özellikle bunlar içerisinde sustalı bıçak ceza-i unsur açısından önemli bir yer taşıyor. Anayasa üzerinden ele alınan kanun ile beraber, bu taşıma ve bulundurmanın ciddi yaptırımları olduğunu dile getirmek mümkün.
Ülke içinde kama, hançer, saldırma, şişli baston, sustalı çakı, pala, kılıç, kasatura, süngü, sivri uçlu ve oluklu bıçaklar, topuz, topuzlu kamçı, boğma teli veya zinciri, muşta ile salt saldırı ve savunmada kullanılmak üzere özel nitelikteki benzeri aletlerin yapımı yasaktır.
Çakı, açılıp kapanan bir veya birkaç ağızlı küçük cep bıçağıdır. Sustalı olmayan çakının kişilerin üzerinde bulundurulması ve taşınması serbesttir. Kesici kısmı 15 cm olan bıçağın bulundurulması ve taşınmasının serbest olduğu yönünde Kriminal laboratuvar raporları bulunmaktadır.
Sustalı çakı, pala ve kılıç gibi özel bıçaklar ve kesici-delici aletler genellikle saldırıda kullanılabilir ve büyük zarara neden olabilirler, bu yüzden yasalar bu tür aletlere belirli kısıtlamalar ve kurallar koyar. Bu yüzden bu tip aletlerin taşınması ve yapımı, genellikle özel izinler ve düzenlemeler gerektirir.
Bıçak Taşımanın Cezası
Kabahatler Kanunu'na göre 189 TL idari para cezası kesilir. Bu cezalar çakı, muşta, bıçak, sopa, delici, kesici ve zarar verecek bütün aletler için geçerlidir.
İlgili 37 soru bulundu
Avm lere Çakı İle Girilir Mi? Avm gibi toplu alanlarda ruhsatlı silahların girişine izin verilir iken çakı, muşta gibi delici kesici bıçakların ve aletlerle girilmesi ve bulundurulması yasak olarak iletiliyor.
Kabahatler Kanunu'na göre delici, kesici, öldürücü, yaralayıcı alet taşıyan kişiler işleme tabi olup, söz konusu kişilere 189 Türk Lirası para cezası ya da Adli Sicil Kayıtları incelenerek ya da hal ve şartlara göre kişinin saldırıda kullanma amaçlı bulundurma durumuna göre 3 aya kadar hapis cezası verilmektedir.
Polisin El Koyma Yetkisi:Polis, bıçak taşımanın yasal olup olmadığını belirlemek için yetkilidir. Eğer polis, kişinin bıçağı yasa dışı bir amaçla taşıdığını düşünürse, el koyma yetkisine sahiptir.
Saldırı veya savunma amacıyla üretilmiş olmayan bıçaklar taşınabilir. Örneğin, bir İsviçre çakısını üzerinizde taşıyabilirsiniz. “Multi tool” adıyla anılan çok amaçlı aletlerin parçası olan bıçaklar da taşınabilir. Bunun dışında zanaat ve hobi gibi kullanılan kısa namlulu oyma ve deşme bıçakları da taşınabilir.
Kelebek bıçak, çok net ve açık bir şekilde bu amaçla üretilmiş bir bıçak cinsidir. Aynı mantıkla sustalı bıçakların da üstte taşınmasının suç olduğunu belirtmekte yarar var.
Yaylı veya otomatik açılmayan (sustalı olmayan) ve belirli yasal özelliklere sahip bıçaklar taşınabilir. Kesici kısmı 15 cm'ye kadar olan bıçakların taşınması genellikle serbesttir, bu konuda kriminal laboratuvar raporlarına başvurulabilir.
kanuni düzenlemeye göre kesici delici. saldırı amaçlı kullanılabilecek. bıçak çakı ve pala gibi tüm aletlerin taşınması. izin olmadığı müddetçe suçtur.
6136 sayılı kanun kapsamına girmeyen "Kelebek" ve "Sallama" diye tabir edilen veya özel amaçlarla imal edilen çeşitli bıçaklar ve benzeri aletlerin maksat dışı olarak taşınmasının yasaklanması ve buna uymayanlara idari para cezası uygulanmasına ilişkin karar aldı.
Sustalı çakının tanımını yapacak olursak, bir sapa monte edilmiş düğme ya da mandala basılarak bıçağın sabitlendiği yerden çelik bir yay yardımı ile otomatik olarak çıkarak hemen kullanmak üzere tasarlanmış bir bıçak modelidir.
“Sustalı çakı”, “düğmesine basılınca kesici kısmını hızla ve kendiliğinden ortaya çıkaran ve sabitleştiren susta tertibatı” bulunan bıçaktır. (Yargıtay, 2010; Derdiman, 2007: 395). Bu aletin otomatik olarak açılması ve kapanması, bunu diğer bıçaklardan ayırıcı özelliktir.
“Kamu görevlisine karşı görevini yapmasını engellemek amacıyla, cebir veya tehdit kullanan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Suçun yargı görevi yapan kişilere karşı işlenmesi halinde, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
argoda şişe benzeyen ince bıçaklara verilen ad. maket bıçağı * da bu kategoriye girer. yaygın inanışa göre, kesiği çok ince ve derin olabildiği için dikiş atması çok zor olur(muş) *.
Outdoor ve doğa sporlarında kullanılan çakı, bıçak ve diğer outdoor ekipmanları 6136 sayılı kanunun 4. Maddesi kapsamında olup “AKTİVİTE ESNASINDA” taşınması ve bulundurulması suç teşkil etmeyecektir.
Sustalının amacı insana zarar vermektir. Otomatik açılma mekanizmalı tüm bıçaklar da benzer bir mantıkla yasaklanmıştır. Karambit bıçaklar da son derece küçük olmalarına rağmen, yasaktır.
Kişinin bu çağrıya uymayarak kaçmaya devam etmesi halinde, önce uyarı amacıyla silahla ateş edilebilir. Buna rağmen kaçmakta ısrar etmesi dolayısıyla ele geçirilmesinin mümkün olmaması halinde ise kişinin yakalanmasını sağlamak amacıyla ve sağlayacak ölçüde silahla ateş edilebilir. evrakla beraber adliyeye verilirler.
silah kullanmaya yetkilidir. Polis, yedinci fıkranın (c) bendi kapsamında silah kullanmadan önce kişiye duyabileceği şekilde "dur" çağrısında bulunur. Kişinin bu çağrıya uymayarak kaçmaya devam etmesi halinde, önce uyarı amacıyla silahla ateş edilebilir.
Polis, durdurduğu kişinin üzerinde veya aracında kaba üst araması yapmaya yetkilidir. Ancak kaba üst aramasının yapılabilmesi için poliste, suça konu bir eşya veya tehlike oluşturan bir eşyanın bulunduğu hususunda yeterli bir şüphenin oluşması gerekmektedir.
Çoğunlukla 'dünyanın en acı biberi' diye bilinen kırmızı Şili biberinden üretilen biber gazıyla alakalı bir vatandaşın, "Biber Gazı kullanmak veya taşımak yasal mıdır?" şeklindeki sorusunu cevaplandıran Asayiş Dairesi Başkanlığı, biber gazının bulundurulmasına yönelik bir kısıtlama olmadığını açıkladı.
Ateşli Silahlar ve Bıçaklar
Kama, hançer, saldırma, şişli baston, sustalı çakı, pala,kılıç, kasatura, süngü, sivri uçlu ve oluklu bıçaklar, topuz, topuzlu kamçı, boğma teli veya zinciri, muşta ile salt saldırı ve savunmada kullanılmak üzere özel nitelikteki benzeri aletlerin satışı yasaktır.
6136 sayılı kanunun 4. maddesinde ismen sayılmasa bile salt saldırı ve savunma için kullanılan aletler de (örneğin, mınçıka) yasak aletler kapsamındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri