Lewin'in alan kuramı (field theory) insanların çevresi ile kurduğu dinamik ilişki içinde davranışlarını belirleyen algılarının biçimlendiği ifade etmektedir. Davranış eylemler, düşünceler ve değerlerden oluşmaktadır.
Alan kuramı (fıeld theory), sosyal psikolojinin önemli isimlerinden biri olan Kurt Lewin tarafından ortaya atılmıştır.
Sosyal ilişkilerin ve sosyal organizasyonun doğasını tanımlama girişimidir. Her ne kadar sosyal ilişkiler ve sosyal organizasyon çok eskiden beri teorize edilse de toplumun kendi başına bir varlık olarak kabul edilmesi sosyal teorinin ortaya çıkışında etkili olmuştur.
Kurt Lewin, bir çok kaynağa göre sosyal psikolojinin kurucu babası olarak alınır. Lewin alan kuramını geliştirmiş ve grup etkisini açıklamaya çalışan kuramlar geliştirmiştir. “Sosyal etki, grup, normatif güç, empati ve benzeri konulardaki çalışmaları 1990'ların başından itibaren araştırmalara uygulanmıştır.
Psikolojinin alanı oldukça geniştir. Bu alanda uzmanlaşan ve aynı zamanda bilgi araştıranlara ise uzman psikolog denir. Psikologlar beynin özelliklerini inceleyerek bu özelliklere bağlı olan duygu durum ve zihin süreçlerini anlamlandırarak hareket eder. Sosyal bir bilim olan psikoloji doğa bilimlerini de içine alır.
İlgili 30 soru bulundu
Deneysel psikoloji, bir içerik alanı öznesi yerine psikolojiye metodolojik bir yaklaşımı temsil eder. Deneysel psikoloji, sinirbilim, gelişim psikolojisi, sansasyon, algı, dikkat, öğrenme, hafıza, düşünme ve dil gibi psikoloji alanındaki çeşitli alanlara kendini verir. Deneysel bir sosyal psikoloji dahi mevcuttur.
Güvenli alanımız, bulunduğumuz ortamda sakin, dengede, güvende hissetmemizi sağlar. Güvende hissedebilmek, yaşamak için ihtiyaç duyduğumuz hislerden birisi. Alanımızda huzurlu olmak, rahat davranmak, yargılanma endişesi duymamak güvenli alanımızdan bize sağlamasını beklediğimiz temel şeyler diyebiliriz.
Kurt Lewin (/ləˈviːn/; 9 Eylül 1890 - 12 Şubat 1947), Yahudi kökenli Amerikalı ruhbilimcidir. Amerika Birleşik Devletleri'nde toplumsal, kurumsal ve uygulamalı ruhbilimin öncüleri arasında sayılmaktadır.
Fizikte, birleşik alan teorisi (UFT), genellikle temel kuvvetler ve elementel partiküller olarak düşünülen her şeyin bir çift fiziksel ve sanal alan cinsinden yazılmasına izin veren bir tür alan teorisidir.
Gestalt kuramına göre; bütün, parçaların toplamından farklı bir anlam ifade eder ve birey, bütünü parçalarına ayrıştırarak değil, bütünlük içinde algılar. Algılama sürecinde hedef kitlenin tamamlamaya ilişkin eğilimi beslenirse algısal süreçler daha etkili olabilir.
Lewin belirli bir zamanda bireyin davranışlarına etki eden in tümünü "Hayat alanı" olarak ifade etmiştir. Başka bir deyişle verilen zamandaki hayat alanının fonksiyonudur. Hayat alanı (Lsp) fade edilir. Bireyin davranışını etkileyen çevre, bireyin anında varlığını hisset- redir.
Turiel ve arkadaşlarının oluşturduğu Toplumsal Alan Kuramına yurtdışında büyük bir ilgi gösterilirken Türkiye'de olması gereken yere gelememiştir.
3. 1. 2. Wertheimer, problemler için iki tip çözümden bahseder: A Tipi Çözüm B Tipi Çözüm A Tipi Çözüm; Gestalt ilkelerine dayalı öğrenmede problemin doğasını anlamaya yönelik olup, yaratıcılık ve içgörünün olduğu çözümlerdir. B Tipi Çözüm; Öğrencinin olguları veya kuralları anlamadan ezberlediği çözümlerdir.
İşaret Öğrenme-Gizil Öğrenme-Amaçlı Davranış (TOLMAN)
Buna amaçlı davranışçılık denir. Kişi bir kez belirli davranışların belirli sonuçlar doğurduğunu öğrendiğinde, davranışlarının sonuçları ile ilgili beklentiler oluşturur. Öğrenme organize edilmiş bir bilgi miktarı ile sonuçlanır.
EMDR temelde yoğun korku ve kaygılar için uygulansa da günümüzde birçok psikiyatrik bozuklukta kullanılabilen bir terapidir. EMDR'ın kullanıldığı rahatsızlıklar şu şekilde sıralanabilir: EMDR terapisi ile kaza, deprem, savaş, taciz, şiddet gibi travmatik olayların üzerimizde bıraktığı kötü etkilerden kurtulabiliriz.
Kaygı ve endişelerinizle birlikte sık sık kalp çarpıntısı , nefes darlığı , baş ağrısı , terleme, titreme, baş dönmesi, huzursuzluk hissediyorsanız, önemli bir psikolojik hastalık yaşayıp yaşamadığınızı tespit etmek için psikologa gitmelisiniz.
Psikolojinin sosyal psikoloji, klinik psikoloji, gelişim psikolojisi, deneysel psikoloji, psikometri, uygulamalı psikoloji, adli psikoloji, eğitim psikolojisi, sağlık psikolojisi, spor psikolojisi, trafik psikolojisi, pozitif psikoloji, politik psikoloji ve din psikolojisi gibi pek çok alt alanı vardır.
Psikolojinin bir bilim dalı olarak doğmasına, 1876 yılında Almanya'da Leipzig Üniversitesi'nde kurduğu psikoloji laboratuvarı ile Wilhelm Wundt ön ayak olmuştur. Wundt, kendini psikolog olarak tanımlayan ilk kişidir.
Psikologların temel bir araştırma yaparken hedefleri davranışı tanımlamak, açıklamak, tahmin etmek ve kontrol etmek. Bu hedefler psikolojinin temelini oluşturur.
Öğrenme çeşitleri, temel olarak ilişkisel öğrenme ve ilişkisel olmayan öğrenme olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. olayla daha önceden karşılaşmış olması gerçeğine bağlıdır. İlişkisel olmayan öğrenmenin, “alışkanlık” ve “duyarlılaştırma” olmak üzere iki çeşidi vardır.
Bir objeyi, koşullar değişmesine rağmen aynı obje olarak görmemize algısal degişmezlik denir. Kapının pozisyonuna bağlı olmaksızın(örneğin kapalıyken ya da açıkken) onu kapı olarak,kişiyi önümüzde durmasına ya da daha uzakta olmasına bağlı olmaksızın aynı kişi olarak algılarız.
Prägnanz Yasası, zihnimizin uyarıcıları algılarken, mümkün olduğunca en iyi, en basit ve en anlamlı biçime dönüştürme eğilimidir. Her psikolojik olayda anlamlı olma, basit olma ve tam olma eğilimi vardır.
Kohlberg, ahlaki gelişim kuramında, ahlaki yargının insan yaşamındaki işlevi çerçevesinde incelenmesi gerektiğini vurgular. Kolhberg'in ahlak gelişimi kuramı, Piaget'nin kuramının yeniden incelenmesi, yeniden adlandırılmasıdır.
Gilligan, çift cinsiyetlilik ya da erili ve dişili kaynaştırmanın kişinin insan olarak gücünü kavramasının en iyi yolu olduğunu savunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri