Kürtaj için yaş sınırı var mıdır? 18 yaş üzeri ve evli olan kadınlar kürtaj yaptırmak için eşlerinin imzasına gerek duymaktadırlar. 18 yaşından büyük ve evli olmayan kadınlar ise kendi rızaları ile kürtaj yaptırabilmektedirler.
10. gebelik haftasından önce anne babanın böyle bir kararı isteğe bağlı vermesi mümkündür ancak 10. hafta geçtikten sonra yasalar buna izin vermemektedir. Ayrıca kadının bu işlemi yaptırabilmesi için 18 yaşından büyük olması gerekir. Eğer 18 yaşında genç ise ebeveyn veya yasal vasisinin rızası gerekir.
18 yaş altı kürtaj ülkemizde yasaldır ancak aile izni gerektirir. 18 yaş altı yani reşit olmamış bir kadının kürtaj yaptırabilmesi için ailesinden yazılı bir şekilde izin alması gerekmektedir. 18 yaş altı bir kadının evli olsa bile ailesinden izin alınır aynı zamanda evli olduğu için eşinden de izin alınır.
18 yaşını dolduran her bayan 10 haftaya kadar yasal olarak kürtaj olabilir. Kürtaj olacak olan kişiye baskı yapmak suçtur,ancak kendi rızası ile kürtaj olabilir. 18 yaş altında kürtaj olanlar için ebeveynlerden birinin onayı gerekir.
18 yaş altı kürtaj yapılır mı? 18 yaş altı bireylerde kürtaj operasyonu yapılabilir ancak ebeveynin yazılı onay gereklidir. Anne baba onayı olmadan on sekiz yaş altı kişilere kürtaj yapılması yasaktır.
İlgili 24 soru bulundu
Çocuk hakları Türkiye'nin de tarafı olduğu ''Çocuk Hakları Sözleşmesi'' ile koruma altına alınmıştır. Çocuğun sağlığını, fiziksel ve ruhsal gelişimini olumsuz yönde etkileyen cinsel davranış ve eylemler istismar olarak kabul edilir. Bu nedenle çocuğun gebe kalmış olması cinsel istismardır.
Kürtaj ücreti 2023
Kürtaj ücretleri ortalama 3000TL – 4000TL arasındadır. İşlem ücreti uygulanacak anestezi şekli, çoğul gebelikler, kist benzeri oluşumlar ve gebelik haftası gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. İşlem ücreti çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir.
Kürtaj için Aileye Haber Verilir mi? 18 yaşından büyük olan ve kürtaj işlemi için başvuran kadınlar, kendi kararlarını verme hakkına sahiptirler ve ailelerine haber verme zorunluluğu yoktur. Bu durumda, kürtaj işlemi gizli tutulur ve aile bilgilendirilmez.
Kürtaj Yasal mıdır? Türkiye'de kürtaj yasası, 10. gebelik haftasına kadar yasaldır. 10. gebelik haftasına kadar isteğe bağlı olarak gebelik sonlandırma işlemi yapılabilir. Bunun için evli veya bekar olmak fark etmez.
kürtaj yapılabilmesi için, kadın evli ise eşinin rızasının da alınması şarttır.
Kadın hastalıkları uzmanı yani jinekolog dışındaki hekimler tarafından kürtaj işlemi yapılması yasaktır. Ayrıca gebelik haftası 10 haftadan büyük olduğu durumlarda da kürtaj işlemi yasaktır.
Kadınlar adet dönemlerine başladıklarında ergenlik döneminden menopoza girene kadar hamile kalabilir ve çocuk sahibi olabilirler. Ortalama bir kadının doğurganlık yaşı 12 ile 51 yaş arasındadır.
Gelişmekte olan ülkelerde, her yıl 16 yaşın altındaki yaklaşık 2,5 milyon kadın ve 15 ila 19 yaşındaki 16 milyon kadın çocuk sahibidir. Kırsal kesimde ergen hamileliği, kentsel alanlardan daha yaygındır.
Hem evli hem de bekâr kadınlar, çeşitli nedenlerle çocuk aldırmayı tercih edebilir. Ancak gebeliğin, yasal sınır olan 10. haftayı geçmemiş olması gerekir. Bu nedenle bebek sahibi olmayı düşünmeyen çiftlerin doğru zamanda, uzman bir jinekologa başvurması gerekir.
Kürtaj Yaptırdığım Anlaşılır mı? Kürtaj işlemi sırasında herhangi bir cerrahi kesi ya da dikiş kullanılmadığı için işlemin sonradan anlaşılması kesinlikle mümkün değildir.
Kürtaj Maddeleri
Gebelik 10 haftayı aşmamış olmalıdır. Evli kadınlarda gebeliğin sonlandırılması amacıyla, kürtaj yaptırabilmek için eş onayı istenmektedir. 18 yaşını doldurmuş bekar bir kadının kürtaj yaptırabilmek için izne ihtiyacı yoktur. 15 yaşından küçük çocukların kürtaj olması adli bir vakadır.
Tıbbi açıdan sağlıklı olması için hamileliğin ilk 5-6 haftasında kürtaj uygulaması önerilirken hamileliğin erken döneminde olanlar ve genellikle ilk 10 haftayı geçmeyen gebeliklerde kürtaj işlemi yapılır.
Gebeliğinizi sonlandırmak istiyorsanız özel hastanelerden hizmet alma şansına sahipsiniz. Özel hastanelerde kürtaj işlemleri bilindiği üzere belirli bir ücret karşılığında yapılıyor. Bu ücretin aralığı genel olarak ₺2500 ile ₺8000 arasında oluyor.
Devlet hastanelerinde böyle bir şey yoktur. SGK kürtajınızın bir kısmını karşılamaktadır, aynı zamanda hastanenin acil kısmından giriş yaparak kürtaj olunmuş ise herhangi bir ücret ödenmemektedir.
18 yaşından büyük ve evli olan bayanlar eşlerinin imzası ile onay alınarak kürtaj olabilirler. 18 yaşından büyük ve bekar olan bayanlar ise sadece kendi rızaları ile kürtaj olabilirler. 18 yaşından küçük olanların evli veya bekar olsalar da anne-babalarının onayı gerekir.
Devlet Kürtajı Karşılar mı? Ülkemizde kürtaj operasyonu büyük çoğunlukla özel muayenehane, klinik ve hastanelerde yapılmaktadır. Özel kliniklerde yapılan operasyon ücreti devlet tarafından karşılanmaz. Devlet hastanelerinde sadece tıbbi zorunluluk gerektiren vakalara kürtaj uygulanmaktadır.
Dünyada bebek aldırma anne sağlığını korumak için belli yasal düzenlemeler ile sınırlanmıştır. Ülkemizde de bebek aldırma gebeliğin ilk on haftası ile sınırlı tutulmuştur. Bebek aldırma en erken gebeliğin başlangıcından dört hafta sonrasında en geç bebek aldırma onuncu haftasında yapılmaktadır.
Kürtaj operasyonu hem devlet hastanelerinde hem de özel hastanelerde veya muayenehanelerde yapılır. Hasta kayıtlarının bulunduğu sistemde yaptırılan kürtaj operasyonu kayda geçmektedir.
Ailenin defin isteği olmadığı durumlarda hastane, fetüsü uygun yöntemle tıbbi atık işleme tesisine gönderebilmekte veya fetüsün defnedilmesi için girişimlerde bulunabilmektedir.
Devlet hastanesinde kürtaj yaptırmak isteyen çok sayıda birey bulunduğundan, randevu alarak devlet hastanesinde kürtaj yaptırılabilir. Aşırı bir yığılma dolayısı ile randevusuz devlet hastanelerinde kürtaj operasyonu yaptırabilmek mümkün değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri