Kürtaj sırasında gebelik dokusu bir bütün olarak enjektöre gelmez. Kürtaj sonrası alınan bu pıhtılı doku parçaları özel torbalarda tıbbi atık birimine verilir. Kürtaj metal küret ile de yapılsa gebelik materyali vakum yöntemindeki gibi ufak doku parçaları haline gelecektir.
Kürtaj Sonrası Hemen Gebelik Olur Mu? Kürtaj sonrası kadın eğer doğum kontrol yöntemleri kullanmıyorsa yumurtlamanın olduğu ilk günde gebe kalabilir. Kürtaj sonrası gebe kalmak için en az 2-3 ay beklenmeli gibi bir yaklaşım yoktur. Günümüzde kürtaj vakum yöntemi ile sağlıklı ve güvenli bir şekilde yapılmaktadır.
Kürtaj Ankara işleminden sonra 14 ila 21 gün civarı yumurtalıklar yeni bir yumurta oluşturacak ve rahim içi de toparladı ise korunmasız bir birliktelikte yeniden bir gebelik oluşumu söz konusu olacaktır.
Sebep yokken ilk altı haftanın sonuna kadar çocuk düşürmenin hükmü vicdanî bir günahtır; pişman olur, tövbe istiğfar eder ve bolca sadaka verir.
18 yaşından büyük olan ve kürtaj işlemi için başvuran kadınlar, kendi kararlarını verme hakkına sahiptirler ve ailelerine haber verme zorunluluğu yoktur. Bu durumda, kürtaj işlemi gizli tutulur ve aile bilgilendirilmez.
İlgili 44 soru bulundu
Genel olarak tüm fakihlere göre 120 günden sonraki kürtajlar ise haram olduğu bildirilmiştir. Dini açıdan insan sağlığını koruma ve kurtarmak için yapılan müdahaleler de caiz olarak bildirilmektedir. Ülkemizde yasal sınır 10 haftadır. 10 hafta üstü kürtaj zorunlu sağlık sorunları dışında yapılamaz.
Kürtaj operasyonu hem devlet hastanelerinde hem de özel hastanelerde veya muayenehanelerde yapılır. Hasta kayıtlarının bulunduğu sistemde yaptırılan kürtaj operasyonu kayda geçmektedir. Bu kayıtlar devlet hastanelerinin kayıtlarında bulunur.
Diyanet İşleri Başkanlığı, kürtaj fetvası yayınladı.
Kürtaj yaptıran da, bunun karşılığında ya 5 deve bağışlayacak ya da 212 gram altın (21 bin lira) verecek.
'Kürtajı yasaklayan ayet yoktur'
Kürtajın yasak olduğuna dair açık bir ayet yoktur.
Dinen meşru ve bir mazeret olmadıkca çocuk düşürmek ve aldırmak haram ve cinayet hükmündedir. Çocuk düşürmek ve aldırmak, gebeği önleyici tedbirlerden değildir."
Kürtaj Öncesi Hastanın Dikkat Etmesi ve Yapması Gerekenler
Kürtaj ameliyat kabul edilmez ancak cerrahi müdahale olarak kabul edilmesi gereken bir işlemdir. Konusunda ehil ve tecrübeli kişiler tarafından sterilite kurallarına uyulduğunda riski yok denecek kadar azdır.
Vakumlu kürtaj lokal ya da genel anestezi ile yapılır. Genel anestezi sırasında kişinin bilinci tamamen kapalı olduğu için herhangi bir ağrı ya da sızı hissetmez. Ancak lokal anestezi gerçekleştiğinde çok hafif ağrı hissedilebilir. Ancak bu kişilerin kaldıramayacağı kadar bir ağrı değildir.
Tıbbi cerrahi yöntemi ile rahimdeki ceninin kazınması yolu ile yapılan kürtaj, lokal anestezi yoluyla tamamlanır. Böylece kişiler herhangi bir ağrı hissetmeden tüm işlemi sonuçlandırır. Kürtaj işlemi uygulanan kişi kısa sürede hastaneden taburcu edilir. Dolayısıyla günlük bir işlemdir.
Öyle ki, kürtaj sonrasında hemen gebe kalan ve hamileliğinde sorun yaşamayan birçok kadın bulunmaktadır. Fakat yine de kürtaj işlemi, kadınları hem fiziksel hem de psikolojik açıdan oldukça sarsan bir durum olduğundan, kürtaj işleminden yaklaşık 3 ay kadar sonra gebe kalınması hekimler tarafından uygun görülmektedir.
Kürtaj işleminden sonra rahmin toparlanması için zamana ihtiyaç vardır. Kürtaj işlemi basit bir işlem gibi gözükse de her cerrahi işlem sonrası olduğu gibi kürtajdan sonrada hastanın her anlamada toparlaması beklenmelidir. Kürtaj işleminde en çok rahim etkilenir bu nedenle toparlanması için yaklaşık 2 ay beklenmelidir.
Kürtaj Sonrası İlişki Zamanı
Kürtaj sonrasında en az iki hafta cinsel ilişki yasağı uygulanmaktadır. Kürtaj sonrası ilk cinsel ilişki için hekimler tarafından önerilen süre 15 (on beş) gündür. Bu süre içerisinde cinsel ilişki perhizi uygulanmakta, sonrasında iyileşme sürecine göre cinsel ilişki serbest bırakılmaktadır.
Cenine karşı bir cinayet işlenmesi halinde gurre denilen bir ceza tazminat ödenir. Gurre miktarının sünnetteki tatbikat örneğinden yola çıkarak 5 deve, altın ve gümüş (212 gram altın) olduğu görülmektedir. Gurre ceninin mirası kabul edilir. Düşmesine sebep olan kimse hariç varisleri arasında paylaştırılır.
Kürtaj ücretleri ortalama 3000TL – 4000TL arasındadır. İşlem ücreti uygulanacak anestezi şekli, çoğul gebelikler, kist benzeri oluşumlar ve gebelik haftası gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. İşlem ücreti çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir.
Öncelikle kürtaj yaptırmak isteyen kişinin gebelik süreci 10 haftayı yani 2,5 ayı geçmiş ise ve herhangi bir sağlık sorunu yok ise yasal olarak kürtaj yaptırmasına izin verilmemektedir. Bu durum dışında 18 yaşından küçük olan kişilerin kürtaj isteği kendisine bırakılmadan ailelerinin onayı alınarak yapılmaktadır.
İlk hamilelikte kürtaj zararlıdır gibi bir durum söz konusu değildir. Güvenli ve başarılı bir kürtaj için alanında uzman doktor kadrosuna sahip kürtaj yapan hastaneler tercih edilmelidir. Kürtaj hijyenik hastane ortamında uzman doktorlar tarafından yapılması gereken cerrahi bir operasyondur.
Bununla birlikte âlimlerimiz çocuk aldırmanın (kürtajın) hükmünü verirken hep canlanmayı esas almışlar, ama dediğimiz gibi, canlanmayı 120 gün olarak kabul etmişlerdir. Ceninin canlanmasından sonra, annenin sağlığının tehlikede olması dışında cenine asla müdahale edilemeyeceğinde ise ittifak ve icma etmişlerdir.
Rızası olmaksızın bir kadının çocuğunu düşürten kişi, beş yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Tıbbi zorunluluk bulunmadığı halde, rızaya dayalı olsa bile, gebelik süresi on haftadan fazla olan bir kadının çocuğunu düşürten kişi, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Yasal düzenleme sınırları içindeki (10 haftaya kadar olan gebelikler) kürtaj giderlerinin devlet tarafından karşılanmasına ilişkin Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Gizlilik unsurlarından dolayı e-devlet veya e-nabız gibi kanallarda bu uygulamanın geçmesine izin vermiyoruz. Kürtaj yaptırmak isteyenlerin merak ettiği bir diğer husus e-devlet kayıtları oluyor. Bunun üzerine: Gizli kürtaj hizmetimizden faydalanmanız esas alırız.
Betül kendisine kürtaj olduğunun sağlık kayıtlarında çıkmayacağı söylense de kişinin tıbbi özgeçmişinin görüntülendiği e-Nabız sisteminde kürtaj olduğunun yazdığını anlatıyor: “2010 yılındaki değil ama 2017 yılındaki kürtaj işlemim e-nabız kayıtlarında çıkıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri