Evlendikten sonra eşin soyadını alma zorunluluğunun, eşitlik ilkesine ve Anayasa'ya aykırı olduğunu vurgulayan bu kararla, kadınların evlendikten sonra sadece kendi soyadlarını kullanabilmesi mümkün kılınmıştır.
Kadın evlenince kendi soyadında kalmaya devam edecek ama erkeğin kütüğüne geçecek.
İnsanlar evlenince yaşamlarında çok fazla şey değişmektedir. Bunlardan biri de devlet kanalında değişen prosedürlerdir. Örneğin bunlardan biri kadının kütüğünün değişmesidir. Evlilik akdinin sonuçlanmasının ardından otomatik olarak kadının kütüğü erkeğinkine aktarılmaktadır.
Evlenen kadınların hem soyadlarını kaybetmesi hem de kayıtlı kütük bilgilerinin değişmesi açıkça cinsiyete bağlı bir ayrımcılıktır. Soyadına ilişkin sorun ( yasal düzenlemenin hala değiştirilmemesine karşılık ,Anayasa Mahkemesinin kararı üzerine yerel mahkemelerce ) kadının dava açması durumunda kısmen giderilmektedir.
Evlendiği kişinin soyadı ile birlikte evlenmeden önceki soyadını da kullanmak isteyen kadın, yazılı bir beyanla bu durumu gerçekleştirebilmektedir. Yalnızca evlenmeden önceki soyadını kullanmak isteyen kadın ise Aile Mahkemesinde bu talebine ilişkin bir dava açarak istediği neticeyi elde edebilecektir.
İlgili 42 soru bulundu
Anayasa Mahkemesi'nin Bakışı
Evlendikten sonra kadınlar için Yargıtay kararı ile soy isim adına üç farklı durum söz konusudur. Kadınlar direkt olarak kendi soy isimlerini kullanabilir. Her iki soyadını da beraber kullanma şansları da mümkündür. Soyadı değişikliğini evli kadınların hepsi yapabilirler.
28 Nisan'da Anayasa Mahkemesi aldığı kararla cinsiyet eşitliği ilkesine aykırı olması sebebiyle kadını, evlendikten sonra eşinin soyadını taşımak zorunda bırakan kuralı iptal etti. Bu karar yıllardır soyadı mücadelesi veren kadınların zaferi olarak kabul ediliyor.
Öyle ki kadın üzerindeki tahakkümün “yer değiştirmesi” nüfus kütüğüne de yansımakta, kadın evlenme ile kocasının bağlı olduğu nüfus kütüğüne geçmektedir. Ayrıca evlilik içinde doğan çocuk, doğrudan babasının soyadını almaktadır.
Evlilik sonrası kadının soyadını değiştirmek istemesi durumunda, soyadı değiştirme işlemi yapılabilir. Yeni soyadını belirlemek için nüfus müdürlüğüne başvurulur ve gerekli belgeler sunulur. Bu sayede, kadının evlilik sonrası soyadı güncellenir ve kimlik kartında yeni soyadı yer alır.
Erkeğin kadının nüfusuna geçmesi yasal düzenlemeler karşısında olanaklı değildir. Ancak evlenmeyi düşündüğünüz kişi nüfus kütüğündeki kaydının başka bir şehre naklini isteyebilir.
Evlenme kütüğü: Evleme memuru kaydı yapar. Ayrıca kayıtlı bulundukları nüfus müdürlüklerinede bildirilir. Aile kütüğü: Aynı soyadını taşıyan ve aynı soydan gelen ,daha önce bir hanede bulunan kişiler bu kayıtlarını devam ettirmek isterlerse,tek bir aile gibi kayıtları bu kütükte devam eder.
Yeni evli çiftler, daha resmi olarak bir araya gelmek için ikametgâh değişikliği yapması zorunludur. Bunun için kişilere resmi nikah günü itibariyle 30 gün tanınmıştır. Bu süre içerisinde değişiklik yapmayan kişiler para cezası ödemek zorunda kalacaktır.
Dava sonucu adında veya soyadında değişiklik meydana gelmesi halinde, nüfusa dair diğer bilgilerinde herhangi bir değişiklik olmayacaktır. Kişi dava sonrasında aynı kimlik numarasına, medeni durumuna ve kütüğe sahip olacaktır. Yalnızca kişinin davada talep etmiş olduğu isim veya soyad değişikliği olacaktır.
Şayet kendi soyadını kullanmak istiyorsa evlendirme memuruna ya da daha sonra nüfus idaresine yazılı başvuru yaparak kocasının soyadının önünde önceki soyadını da kullanabilir.
NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜNE/EVLENDİRME DAİRESİNE, 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 187. maddesinden yararlanarak bekarlık soyadım olan ...'yi, eş soyadımın önüne yazılmak suretiyle eşimin soyadı ile birlikte kullanmak istiyorum. Gereğini arz ederim.
Türkiye'deki durum. Türkiye'de 1926 yılında yürürlüğe giren Türk Kanunu Medenisi'ne ve 2001 yılında çıkarılan Türk Medeni Kanunu'na göre evlenen kadınlar, eşlerinin soy ismini almak zorunda kalırken, 2014 yılında yapılan değişiklikle birlikte doğum soyadları talebe göre kullanılabilmektedir.
Nikahı kıyan makam ister 1. gün ister 10. gün bu bildirme işlemini yapabilir. Bu nedenle nikah kıyıldıktan 10 gün sonra belirlenen nüfus müdürlüğüne gitmeniz önerilmektedir.
Boşanan Kadının Soyadı ve Döneceği Hane
Boşanan kadının koca hanesindeki kaydı kapatılıp önceki soyadı verilerek, bu evlenmeden önce kayıtlı bulunduğu hanedeki nüfus kaydı canlandırılır.
Vukuatlı nüfus kayıt örneği almak için, e-Devlet sistemine PTT'den aldığınız şifreniz ile giriş yapıyorsunuz. Ardından e-Hizmetler sekmesinden Kişisel Bilgiler kısmına tıklıyor, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü bölümünde yer alan Nüfus Kayıt Örneği Belgesi Sorgulama ya da Doğrulama kısmını seçiyorsunuz.
Yeni evlenen çiftler, kimliklerini hemen değiştirmemektedir. Lakin bu işlemleri yapmaları mecburidir. Yasal olarak yeni evlenenlerin bir ay içerisinde kimliklerini değiştirmeleri gerekir.
1- Evlendikten Sonra Kimlik Değiştirme
Yeni; çipli kimlik uygulamasından önce eşlerin ikisinin de medeni hal değişikliğinden dolayı kimliklerini yenilemeleri gerekiyordu. Ancak yeni kimliklerde 'medeni hal' alanı olmadığı için, erkeklerin evlenince acil olarak kimlik değiştirme zorunluluğu ortadan kalkmış oldu.
Evlendikten sonra eşin soyadını alma zorunluluğunun, eşitlik ilkesine ve Anayasa'ya aykırı olduğunu vurgulayan bu kararla, kadınların evlendikten sonra sadece kendi soyadlarını kullanabilmesi mümkün kılınmıştır.
Bugün Resmi Gazete'de de yayımlanan karar dokuz ay sonra yürürlüğü girecek. Kararla birlikte, kadınların evlendikten sonra yalnızca bekarlık soyadlarını kullanabilmeleri için dava açmalarına gerek kalmayacak.
Yukarıda açıklandığı üzere artık kadın boşanmadan sonra çocuğa kendi soyadını verebilecektir. Ancak boşanma davası neticesinde mahkemece çocuğun soyadının kadının soyadı şeklinde düzenlenmesi için nüfus müdürlüğüne re'sen yazı yazılmayacağını belirtmek gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri