Kürtçe alfabesinde yalın i harfi /ɪ/ sesini temsil ederken î harfi /iː/ sesini temsil etmektedir.
Ayrıca “i” harfinin büyüğü olan İ harfide bulunmamaktadır. Kürtçe'de bulunan 'i' harfi ve bunun büyüğü 'I' harfi “ı” diye okunmaktadır. Kürtçede “i” sesi “î” ve bunun büyüğü olan Î harfi verir. Türkçede “yumuşak g” olarak tabir edilen “ğ , Ğ” harfleri kürtçede mevcut değildir.
Î: Türkçede ve Kürtçede kullanılır. Uzatılarak okunan bir i sesidir.
Kürtçe - Zazaca
E harfi /ɛ/ sesini temsil ederken, Ê harfi /e/ sesini temsil eder .
Kürtçe'de yazılış itibariyle büyük ve küçük harfler arasında 'ı' harfi hariç fark yoktur. Büyük 'ı' harfi, 'I' şeklinde küçüğü 'i' şeklinde yazılır. Kürtçe'deki harflerin hem telaffuzları bakımından hem de çıkış yerleri (mahreç) bakımından Türkçe'den birçok farklılığı vardır.
İlgili 43 soru bulundu
Kendisinden önce gelen k ve g harflerinin, normalde /k, g/ diye telaffuz edilmesi gerekirken, inceltilip damaktan /c, ɟ/ diye okunmasını sağlar. Ayrıca özel isimlerde /ɫ/ seslerinin inceltilip /l/ diye telaffuz edildiğini göstermek için de kullanılır.
“Zexel” (Âl-i İmrân, 3/161) sözcüğünü, ganimet mallarında ihanet etmek anlamında kullanılan “ُّلُغَي” fiiline karşılık kullanmanın da uygun olmadığı söy- lemek mümkündür. Nadir de olsa Kürtçede “zexel” sözcüğü, “hain” anlamın- da kullanılmaktadır.
Türkçe Q klavyede î yapabilmek " ⇧ Shift , 3 ve İ (veya I )" tuşlarına birlikte basılır.
Eski Sovyetler Birliği cumhuriyetlerinde yaşayan Kürtler Kiril alfabesini, İran ve Irak Kürdistanı'ndakiler Arap alfabesini, Türkiye ve Suriye Kürdistanı ile Avrupa'da yaşayan Kürtler Latin alfabesini temel alan birer alfabe kullanmaktadırlar. Latin harflerini temel alan Kürtçe alfabe 31 harften oluşur.
Eskiden bulunan ama sonrasında silinmiş ünsüzleri (çoğunlukla S) belirtmek için kullanılır. Resmen /ɑ/ sesini temsil eder, ancak günümüz Fransızcasında sık sık işaretsiz A ile birleşip /a/ diye telaffuz edilir.
Kürt dilleri kolu altında Kurmançça veya Kuzey Kürtçesi, Soranice veya Orta Kürtçe ve Kelhurice veya Güney Kürtçesi olmak üzere üzerinde fikir birliği sağlanmış üç grup bulunmaktadır.
Navê min Zîlan e, Navê te çiye? Adım Zilan. Senin adin ne? Tu ji ku derê yî?
Conversation. Prof Dr Celal Şengör; Kürtçe için dünyada varlığını sürdüren en eski dil diyebiliriz. Arapça ve Farsçadan çok eski bir dildir.
Bugün Kürtçede Or/Ûr sözcüğü, şehir hakimi anlamındaki Or-xan (Orhan), Baxor (şehir kapısı), Ordû (ordu, şehir birliği), Ûran (ekin sapı, devletin ekindeki vergi hakkı, oran) gibi sözcüklerde yaşıyor.
Kürtçe, genellikle Hin-Avrupa dil ailesinden bir dil olarak değerlendirilir. Ancak Kürtlerin dil değiştirdikleri ve ilk dillerinin başka olduğu birçok araştırmacı tarafından dile getirilmektedir. Kürtçenin karma bir dil olduğu söz varlığında ve gramer yapısında kendini göstermektedir.
Ancak hazne Gorani, Kurmançki (Zazaki) ve Luri lehçeleri içermiyor. Wikipedia'nın İngilizce sayfasına göre Kürtçe genel olarak tüm lehçeleriyle birlikte dünya sıralamasında 1,2 milyon kelime ve ifadeyle Fince ve Korece'nin ardından üçüncü sırada yer alıyor.
Türkiye Kürtlerinin çok büyük çoğunluğunun ana dili Kürtçe'nin Kurmanci lehçesidir. Bunun yanı sıra Türkiye'nin güney doğusundaki Kürtlerin %1.4'ü Zazaca'yı ve %6.4'ü Türkçeyi ana dili olarak kullanmaktadir. Kürtçeyi hiç konuşamayan ya da az konuşan Kürt oranı ise %4.2'dir.
5000 yıllık zaman içerisinde ilk önce çok tanrılı şeşbeş dinine mensup olan bu uygarlık, daha sonra emeriken dinini kabul etmiştir. 5000 yıllık kürt tarihi, kürt tarihinin sekizde birini anlatan bir tabirdir. zira, kürt tarihinin tamamı 30.000 (yazıyla 47.000) yıldır.
İlki uzun ünlüleri ifade ederek, aynı harflerle yazılan kelimelerin birbirinden ayırt edilmelerini sağlamaktır. Örneğin Âdet: gelenek, alışkanlık, adet: sayı. İkincisi Arapça kelimeleri sıfat yapan ve yine Arapça bir ek olan nispet "i"sini belirtme hâl ekinden ve iyelik ekinden ayırt etmek için bu "i"nin üzerine konur.
Yazılırken şapka işareti kullanılmalıdır ancak çoğu kişi bu şekilde kullanmaz. Hatalı kullanılır. Bu kelime genellikle halen şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı halen şeklinde olmalıdır.
Pepuk/Pepug kuşu efsanesi. Gugukgiller Familyasından Bayağı Guguk Kuşu. Dersim Yöresinde geçtiğine inanılan aileden çocuklara aktarılan bir efsane. Bugün Dersim kökenli Zazalar'ın Varto, Erzincan, Kiğı ve diğer Dersim kökenli insanların bulunduğu bölgelerde anlatılır.
Heval Kürtçe kökenli bir kelimedir. Anlamı ise 'Arkadaş' demektir.
kuduz, azılı, azgın. kudurmak, azmak. kudurtmak, azdırmak. harem.
Düzeltme imi ya da düzeltme işareti (ˆ) ya da şapka işareti harflerin üzerine gelerek ses değerlerini incelten bir diyakritik işarettir. Yerine getirdiği işlev nedeniyle uzatma işareti adıyla, karıştırılan bir kavram olarak inceltme işareti olarak da adlandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri