Tek başına gıda olarak tüketilmeyen, besleyici değeri olan veya olmayan, üretim, işleme gibi aşamalarda koruma, stabilize etme gibi teknolojik amaçlarla gıdaya ilave edilen, doğrudan ya da dolaylı olarak o gıdanın bileşeni haline gelen maddelere gıda katkı maddeleri denir.
Sadece paketli ürünlerde değil, açık satılan ürünlerde de katkı maddeleri var. Örneğin lohusa şerbeti alacaksınız, kırmızılığı veren sentetik bir boya. Veya turşu suyu içeceksiniz, içinde koruyucu sodyum benzoat bulunabilir. Katkı maddeleri tümden zararlıdır veya zararsızdır demek doğru değil.
Gıda katkı maddelerini tanımlamak ve herhangi bir karışıklığa yol açmamak için kullanılan Avrupa Birliği'nin (EC) simgesi olarak E harfi ve üç rakamlı sayıdan ibaret kodlardır.
İlgili 16 soru bulundu
Hazır gıdalar evde hazırlanmayan ve dışarıdan alınan gıdalardır. Paketli olarak satılan ve gıdanın içerisinde bozulmaması için kullanılan, dayanıklık veren, katkı maddesi içeren ve gıda boyası kullanılan yiyecekler hazır gıda sınıfına girmektedir.
İşletmelerinde hiçbir katkı maddesi kullanmayan Torku, süt ürünleriyle de Ramazan sofralarını daha sağlıklı bir hale getiriyor. Son teknolojiyle donatılan fabrikalarda el değmeden üretilen süt, ayran, yoğurt ve peynir çeşitleri gönül rahatlığıyla tüketilebiliyor.
Hazır gıdalar, en fazla kanser riski taşıdığı için eleştiriliyor. İçlerindeki bazı koruyucu katkı maddelerinin, gıda boyalarının ve dayanıklılığı artıcı kimyasalların kanserojen özellikte olduğu, özellikle çocuklar üzerinde daha da fazla olumsuz etkileri olduğu artık bilimsel olarak kanıtlandı.
Bu yolla zararsızlık miktarı belirlenen ve dolayısı ile güvenli kullanılma koşulları bilinen katkılara 'E kodu' veriliyor. 'E kodu' her ülkede aynı anlama geliyor. Dolayısıyla 'E kodu' bir gıda katkısının güvenli olduğunu gösteriyor."
İşte onlara öncelikle şunu söylemekte fayda var: HER KATKI MADDESİ ZARARLI DEĞİLDİR! Katkı maddeleri gıdaların bozulmasını önlemek, dayanıklılığını artırmak, kalitesini korumak, besinin renk, tat, koku ve lezzetini iyileştirmek için kullanılır. Her zaman sentetik ya da zararlı kimyasallar değillerdir.
Bunlar; Stevia , Aspartam , Sukraloz , Neotam , Asesülfam Potasyum ve Sakarindir. Yapay tatlandırıcı kullanımı, sağlık riskleri oluşturduğu gerekçesi ile tartışma konusu olup, bu bileşiklerle ilgili bazı endişeler vardır.
Örneğin; Ekmek katkı maddesinde bulunan, alfa amilaz enzimi ki; unun içinde doğal olarak vardır. Alfa Amilaz enzimi unda bulunan bir kısım zedelenmiş nişastayı şekere dönüştürür ve hamurun mayalanma süresini kısaltır. Oluşan şeker, maya tarafından tüketilir ve bu esnada karbondioksit gazı açığa çıkar.
Turşu, salatalığın tarladan toplanması, daha sonra sirke ve limon suyunda bekletilmesi ile oluşturulmuş bir besindir. Sirkede bekledikten sonra salatalık turşuya dönüşür ve yemeye hazır hale gelir. Bu nedenle, önce işlem görüp sonra yemeye hazır hale geldiği için turşu bir hazır gıda örneğidir.
ambalajlama, depolama ve tüketime hazırlama sırasında oluşan değişiklikler nedeniyle gıdalara katılan; bitkisel kökenli veya sentetik özellikteki kuvvetli ve hoş kokuya sahip organik bileşiklere lezzet maddeleri denir.
Bisküvi yapımında kullanılan ana ham maddeler; çeşitli tahıl unları, kabartıcı maddeler , hidrojene veya sıvı yağ, şeker, su, gıda katkıları (süt tozu, toz kakao, taze süt, fruktoz ve glikoz şurubu, tuz, peyniraltı suyu tozu vb)'dir.
Yumurta Doğanın en kusursuz yiyeceği olarak tanımlanıyor. Protein bakımından zengin ama kalorisi düşük.
Dondurma işlemi besinin yağ, protein, karbonhidrat gibi makro besin öğeleri içeriğini de değiştirmez. İçeriğinde trans yağlar bakımından zengin olan dondurulmuş besinler, kalp hastalığına yakalanma riskini arttırır. Dondurulmuş gıdada tazeliğini koruması için nişasta kullanılmış ise diyabet riskini tetikler.
Torku, tüketicilerle tohumdan ambalajına her adımının kontrol altında tutulduğu yüzde 100 doğal, güvenli ve kaliteli ürünleri buluşturmaktadır.
Torku markalı yumuşak şeker çeşitlerinde helal sertifikalı sığır jelatini kullanılmaktadır.
Torku, 1950'li yıllarda kurulan Konya Şeker fabrikasına kadar dayanan geçmişe sahiptir. Konya Şeker kooperatifinin bir markası olan Torku ilk şeker üretimiyle başlamıştır. Daha sonra bünyesine ürünlerini katarak bir gıda markası oldu.
Paketli veya ambalajlı gıda, gıdanın bozulmaması ve tüketicilere ulaşana kadar değiştirilmemesi için önceden paketlenmiş gıda ürünlerinin genel adıdır.
Gıda satış noktalarında satışa sunulan ve hemen tüketilebilecek halde bulunan ürünler, tüketime hazır yiyecek/gıda olarak adlandırılmaktadırlar (8, 9). Bu gıdalar; çiğ veya pişmiş, sıcak veya soğuk ya da yeniden ısıtma gibi bir ısıl işlem olmadan tüketilebilir halde bulunmaktadırlar (8).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri