Kurtlanan balı temizlemenin bir yolu yoktur. Bu bal kesinlikle yenmemelidir. Bu sebeple balı aldığınız üretici veya mağaza ile iletişime geçmelisiniz.
Petek balda güveyle karşılaştığınız durumlarda telaşa kapılmayınız. Çünkü balın kalitesi ve yapısıyla ilgisi yoktur. Peteklerde yumurta güvesi bulunuyorsa, bu petekler buzdolabında belirli bir süre saklandığında ölürler.Bir başka çözüm ise Güvelenen kısmı kesip atıp balı tüketmeye devam ediniz.
Petek bal neden kurtlanır sorusu herkes tarafından merak edilen bir diğer noktadır. Petekli ballarda genellikle saklama koşullarında yapılan yanlışlardan kaynaklı kurtlanma meydana gelmektedir. Uygun olmayan koşullarda saklanan petek ballar zamanla bozulmaktadır.
Donmuş balınızı su ile temas ettirmeden, biraz su dolu kabın içinde bekletirseniz balınız yenilecek kıvama gelecektir. Petek balınızın kristalleşmesini önlemek ve bozulmasına engel olmak için de tedbir almanız gerekir. Tadının ilk günkü gibi taze kalması için muhafaza koşulları oldukça önemlidir.
Sıcak suyun etkisiyle kristalleşmiş bal, tekrar çözülerek ilk haline geliyor ve gönül rahatlığıyla tüketilebiliyor. Balı benmari usulüyle çözündürürken, besin değerlerini ve zengin özelliklerini korumak adına doğrudan ateşle temas ettirmemeye büyük özen göstermek gerekiyor.
İlgili 27 soru bulundu
Gerçek olan bal kristalize olmaktadır. Bu nedenle de kristalleşmiş olan balın tüketilmesinde hiçbir sıkıntı olmamaktadır. Bu balı katı hali ile tüketmek mümkün olmaktadır. Kristalleşmiş olan bal tekrar sıvı hale getirilerek tüketilmektedir.
Gerçek Bal Şekerlenir Mi? Şekerlenme olarak bilinen olay balın belli bir zaman sonra kristallere dönüşmesi durumudur. Bu durum balın tüketilmesi ve doğal olup olmadığı konusunda şüphe uyandırmaktadır. Doğal balın şekerlenme denilen yarı katı hale geçmesi son derece normaldir.
Bal Bozulmadan Kaç Yıl Dayanır? Bal, doğası gereği binlerce yıl bozulmadan kalabilir. Ancak bunun için hava, nem, ısı ve ışık ile hiçbir temasının olmaması gereklidir.
Bu da “Bal buzdolabında şekerlenir mi?” sorusunun yanıtını, ısı farkı dolayısıyla ortaya koyuyor. Petek veya süzme balın şekerlenmesi herhangi bir bozulma belirtisi olmamakla beraber, benmari usulü ile çözündürme sayesinde ürün tekrar eski kıvamına kavuşturulabiliyor.
Buzdolabında uzun süre bekletildiğinde krem, tereyağ kıvamına geliyorsa gerçektir. Kağıt havlu üzerine koyduğunuz bal, emilmiyorsa gerçek baldır. Gerçek bal soğuk havada donma yapmaktadır. Fazla yendiği zaman genizde hafif yanma yapması, balın gerçek olduğunu göstermektedir.
Orjinal petek bal. kurtlanır. balın bulunduğu yerin ısı durumuna göre 2. hafta ile 2 ay arasında, bu yumurtalardan çıkan.
Hakiki bal kurtlanmaz. Kurtlanan bal, sahtedir. Fakat bazen balın koyulduğu kutu kurtlanır. Özellikle oksitlenme özelliği gösteren kutularda bu durum ortaya çıkar.
Kurtlanma, yemeklerin uzun süre bekletilmesi ve ağzı açık olması sonucunda oluşur. Her gıda içerisinde böcek yumurtaları bulunuyor.
Kovandan alınan ballı petekler sırları alındıktan sonra bal süzme makinalarından geçiriliyor. Diğer adı “bal sağımı” olan bu işlem, arıların balları sırlamasından sonra yapılıyor. Çünkü sırlanmış bal, balın içindeki su oranının mühürlemeden sonra yaklaşık yüzde 20'nin altında bulunması sebebiyle olgunlaşmış oluyor.
Balı Buzdolabına Koymak Doğru mu? Bal buzdolabında düşük sıcaklıkta serleşeceği ve ekmeğe sürmek zorlaşacağından, balın buzdolabında saklanması tavsiye edilmez. Buzdolabında balın kristalleşmesi de çok hızlanacağından gene balın şekerlenmesine yol açar. Sonuç olarak buzdolabında balı saklamak doğru değildir.
Bal temiz kaplarda saklanır. Balın rengini görebilmek önemli olduğundan şeffaf kaplarda saklamak balın kalitesini ve rengini uzun süre korumanıza yardımcı olacaktır. Balın kabuğunu petek üzerinde tutmaya çalışın. Balın sıvısı bu kabuk tarafından bozulmadan tutulur.
Kristalize olmuş olan balın rengi açılır, daha opak hale gelir ve taneler oluşabilir. Kristalize olmuş gerçek balı güvenle tüketebilirsiniz. Uzun süre depolanmış olan balın kıvamında değişim olabilir ve aroması kaybolabilir.
Gerçek bal bozulur mu? Bozulmaz, kristalleşebilir. Yaygın kanının aksine gerçek bal bazen kristalleşir ancak bu bozulduğu anlamını taşımaz. Bu şekilde besin değerini de kaybetmeden tüketilebilir.
Kristalleşme, balın bozulduğunu göstermez. Balı ısıttığınızda balın eski halini aldığını göreceksiniz. Bu nedenle kristalleşme görülen balın bozulduğu düşünülerek atılmaması gerekir. Özellikle şeker katkılı olan bal, rafta beklediğinde dahi kısa süre içerisinde şeker dibe çökecek ve kendini gösterecektir.
Balın içerisindeki çok az su bakterilerin yaşaması için yeterli değildir. Kapağı açık halde saklanan bal, havayla etkileşime girerek bozulacaktır. Ancak kapağı açılmayan bir kavanozdaki bal, yüzyıllar boyunca bozulmadan kalabilir.
Bal peteğinin siyah olmasının sebebi petek bölgesinin arıların yuvası olduğu için oraya daha önce kendi yavrularını atmış olmalarından kaynaklıdır. Ayrıca yavrularını atmadan önce, bizim de satın alıp tükettiğimiz diğer mucizevi arı ürünü olan propolis ile temizlerler.
Köpüren bal; erken hasat, nem dengesinin bozulması veya kestane, akasya gibi nektarlardaki doğal früktoz sebebiyle oluşmuşsa bu balı tüketmekte sakınca yoktur. Ancak balı emin olduğunuz bir yerden almadıysanız ve bala kimyasal maddelerin karıştırıldığından şüpheleniyorsanız; bu balı tüketmemelisiniz.
Gerçek Bal Donar Mı? Balın doğal tatlılığı, içindeki glikoz ve fruktoz şeker içeriğinden kaynaklanmaktadır. Bal içideki glikoz zamanla sudan ayrılır ve balın dokusunu değiştiren minik kristaller oluşturur. Baldaki glikoz miktarı ne kadar yüksek olursa, o kadar hızlı kristalleşir.
Doğal bal biraz fazla yenildiğinde genzi yakar. Yedikten sonra ortalama 20 sn daha tadını damağınızda hissedersiniz. Eğer genzinizi yakmıyor ve tadı damağınızda kalmıyorsa muhtemelen balınız katkılıdır.
İŞTE 2023 YENİ SEZON BAL FİYATLARI!
Geçen yıl kilosu 200 liradan satılan petek bal bu yıl 300 liradan, 250 liraya satılan süzme balın kilosu 350 lira olarak satılacak. Geçen yıl 300 lira olan karakovan balın kilo fiyatı ise 450 lira olarak belirlendi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri