Bu durumun önüne geçmek için ustalar, yemeği hazırlarken birkaç damla limon sıkarlar. Kuru fasulyeye sıkılan limon, fasulyenin dağılmasını önleyen bir püf noktasıdır.
Kullanılacak fasulyeleri bir gece önceden ıslatmak, yemeğin daha hızlı pişmesini ve daha kolay yumuşamasını sağlar. Islatma suyunun içine bir çay kaşığı tuz ve az miktarda karbonat eklemek de yardımcı olacaktır. Islatılan fasulyeleri pişirmeden önce, mutlaka temiz suda durulayın.
Kuru Fasulye Yemeği Yapımı Tarifi Nasıl Yapılır? Fasulyeler akşamdan ılık suda bekletilir, Bekleme suyu süzülüp haşlanacak tencereye alınır, üzerini geçecek kadar su ve 1 çay kaşığı karbonat eklenerek kısık ateşte haşlanıp süzdürülür.
* Kuru fasulye yemeğini pişirirken tencereye bir tutam karbonat veya kimyon ekleyin. Böylelikle yemeğin gazını önceden almış olacaksınız. * Aynı şekilde ve miktarda koyacağınız kekik de benzer bir etki yaparak gaz yapma sorununu çözecektir.
Kuru fasulye yapmanın ilk püf noktası 1 gece önceden suda bekleyip, yumuşamasını sağlamaktır. Bu esnada suyuna biraz karbonat da atabilirsiniz. Kuru fasulyenin şişkinlik ve gaz yapmaması için, pişirmeden önce bu suyu değiştirmeniz ve yine pişirme esnasında suyuna biraz kimyon katmanız önemlidir.
İlgili 36 soru bulundu
FASULYENİN DAĞILMAMASI İÇİN BİLİNMESİ GEREKENLER
Bu durumun önüne geçmek isteyen bir çok usta şef yemeği hazırlarken bir kaç damla limon kullanmaktadırlar. Kuru fasulyeye sıkacağınız limon, fasulyenin pişme aşamasında dağılmasını önleyecek bir püf noktadır. Bu yüzden limon sıkmayı ihmal etmemelisiniz.
Fasulyenin pişirme suyu kaynamaya başladığında ise limon sıkıyorlar. Bunun nedeniyse limon suyunun fasulyenin dağılmamasını ve diri kalmasını sağlaması.
Fasulye soğuk su ile ıslatılır dedik ama pişerken yemeğe sıcak su eklenerek pişirilmeli.. pişecek yemeğe hem ilk anda hemde pişerken soğuk su eklenmemelidir..
Sıcak suda bekletme konusunda dikkat etmeniz gereken şey suyun kaynar olmamasıdır. Sıcak su el yakmayacak ama sıcak olacak bir su olmalıdır. Pişirirken de mutlaka sıcak su kullanın kaynar su değil.
Son olarak kuru fasulye, mercimek ve nohut gibi gıdaları pişirirken içine dörde bölünmüş çiğ patates atarak oluşturduğu gazdan kurtulma yöntemini tercih edenler de var. Bunda dikkat edilmesi gereken nokta ise pişme işlemi bitince tüm gazı bünyesinde toplayan patatesi tencereden çıkarıp çöpe atmak.
2) Fasulye Islatılmalı
Bu konuda ise fasulyeleri ıslatırken suyun içine bir kaşık ekleyeceğiniz tuz size büyük yardım edecek. Islatılan fasulyelerin yeniden yıkanması da fasulyede biriken asitleri temizleyecektir. Şayet ıslatılan fasulyeler yıkanmazsa; üzerinde köpükler kalır ve yemeğin tadını etkiler.
Pişirmeden bir gece önce ıslatmak da diğer tüm bakliyatlarda olduğu gibi fasulyede de hayati bir önem taşıyor. Böylece fasulyeler daha pişirmeye başlamadan önce iyice şişiyor. Daha süngersi bir yapı kazandıkları için pişirme aşamasında yemeğin suyu ve diğer malzemeleri fasulyelere daha iyi nüfuz ediyor.
ISLAMAYI UNUTTUĞUNUZ FASULYEYİ KURTARACAK YÖNTEM
Kaynattıktan sonra 1 bardak soğuk su veya buz ilave edelim. Ocağınızı kapatın ve 1 saat bekleyin. Suyunu süzerek yemeğinizi pişirmeye başlayabilirsiniz.
Kuru fasulyeyi akşamdan ıslamak çabuk pişmesini sağlar. Ama akşamdan ıslamayı unuttuysanız da endişelenmeyin. Düdüklüde piştiği sürece yine nispeten kısa sürede pişecektir. Sadece suda beklettiğiniz fasulyeden biraz daha uzun süre pişirmeniz yeterli olacaktır.
Dolapta kalmışsa bozulmamıştır. Suyun üstüne bakın baloncuk baloncuk oluşumlar varsa pişirmeyin.
Kuru fasulyeler yıkanır. Bir kaba alınır. Üzerine 2 su bardağı süt, 2 su bardağı su eklenip 1 gece bekletilir.
Kuru fasulye yaparken bir gece önceden ıslatmak şart. Ertesi gün tencerede uzun uzun pişirilerek en güzel kıvamına ulaşıyor.
Kuru fasulye yemeği düdüklüde yapılıyorsa, yaklaşık 10 ile 15 dakika süreyle pişirilmelidir. Düdüklüde veya Tencerede Ne Kadar Sürede Haşlanır? Düdüklüde kuru fasulyelerin ne kadar pişirileceği, ev hanımlarının araştırdığı bir konudur. Düdüklüde yaklaşık 10 dakika, tencerede ise 40 dakika pişirilmesi önerilir.
1 çay kaşığı karbonat ilave ettikten sonra fasulyelerin üzerini 5-6 parmak geçecek kadar ılık su ilave edildikten sonra beklemeye alınır. Bu dinlendirme esnasında suyun içerisine eklediğiniz karbonat kuru fasulyenin gazının alınmasına yardımcı olacak ve daha hızlı pişmesini sağlayacaktır.
İşte fasulyeyi iyi pişirmenin püf noktaları:
2) Fasulyenin lezzetli olması istiyorsanız pişirmeden önce ISLATMAYIN. (Islatmayı tercih ederseniz de suya kesinlikle tuz ilave edin.) 3) Pişirirken soğuk değil, SICAK SU kullanın. 4) Suyu az olmasın, pişerken suyunu çekmemesine dikkat edin.
KURUBAKLAGİLLERİ DOĞRU YÖNTEMLE PİŞİRİN
Islatma suyunun atılmasında besin değeri kaybı yoktur. 100 derecenin üzerinde protein kaybı olur. Sıcaklık orta ateş olarak ayarlanmalıdır. Kurubaklagiller öncesinde haşlanarak pişirilme yapılacaksa haşlama suları dökülmemelidir.
Zira önümüze çıkan ''bir gece önceden ıslatma kuralı'' var. Elbette bir gece önceden ıslatmak kuru fasulyenin daha kolay pişmesini ve daha lezzetli olmasını sağlıyor.
Sıvı yağda kavrulmuş kuru soğan, salça ve toz kırmızı bibere eklenen haşlanmış kuru fasulyeler, kabuk atmaması için kısık ateşte pişirilir. Ona en çok yakışan. Yaz sofralarında kuru nane eşlik eder ona yanına buz gibi bir kase cacık. Sizin anlayacağınız mevsimsizdir kuru fasulye ve damaklarda kalan tadına doyum olmaz.
Ancak ilk suyu içine çekeceği için bir müddet beklettikten sonra suyu değiştirin ve sabaha kadar bu su içinde bekletin. Burada dikkat edilmesi gereken fasulyenin pişirmeden önce suyunu yeniden değiştirmenizdir.
Suyunu fazla koymayın çektikçe su ilave edebilirsiniz fasulyeler pişince tuzunu ayarlayın bir küp şeker koyup karıştırın iki dk kaynayınca altını kapatıp bir çay bardağı sıvı yağ döküp kapağını kapatıyoruz. Dinlenmesi için yaklaşık bir 20 dk bekleyin sonra afiyetle yiyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri