İncirin sorunsuz depolanabilmesi için uygun olan meyve neminin %25 ve altı olmalıdır. Bu değerin üzerinde neme sahip olan incirlerin uygun olmayan şartlarda depolanmasıyla meyve şekerinin yüzeyde birikmesi sonucunda meyve de beyaz unumsu oluşumlar gözlenir. Bunların sağlığa zararlı etkileri yoktur.
Özellikle incirin içini açtığınızda küf renginde maddeler varsa incir bozulmuştur. Bu tarz incirleri kesinlikle yemeyin ve çöpe atın.
Aflatoksin, sadece UV lamba altında yeşilimsi sarı renkte floresans renk veren incirlerin ayıklanması ile temizlenebilmekte olup normal ortamda gözle görülmesi mümkün değildir.
Peki ya Aflatoksin nedir? Aflatoksin; Aspergillus flavus ve Aspergillus parasiticus isimli küf mantarlarının oluşturduğu toksit maddelerdir. Neredeyse kurutulmuş tüm meyvelerde ve hayvansal ürünlerde bulunmaktadır. Bunlardan en önemlileri Tarımsal ürünlerde bulunan B1, B2, G1, G2 tipleridir.
Kuru incir meyveleri bu işlem için hazırlanmış olan karanlık odalarda UV lamba altında incelenir ve ışıma verenler partinin aflatoksin düzeyini düşürebilmek için seçilerek uzaklaştırılır. UV lambanın (360 nm) altında incelenen kuru incirlerde ki aflatoksin düzeyi arttıkça BGYF ışımasının da arttığı görülmektedir.
İlgili 39 soru bulundu
Aflatoksinler gözle tespit edilemezler. Sadece laboratuvarlarda analiz edilerek gıdaların aflatoksin içerip içermediği tespit edilebilmektedir. Bu nedenle özellikle belirtilen gıdalar alışveriş sırasında titizlikle seçilmelidirler. Aflatoksinler genel olarak karaciğere zarar verirler.
Aflatoksinli gıda tüketmek zararlı mıdır? Aflatoksinli gıdalar sağlık için zararlıdır. Aflatoksinler yüksek dozlarda tüketildiğinde zehir etkisi gösterir. Tüketicilerin korunması amacıyla ithalat, ihracat ve rutin kontroller esnasında numuneler alınarak Bakanlığa bağlı laboratuvarlarda analizleri yapılır.
Kuru incir nasıl yıkanır
Anında tüketebilirsiniz. Ancak kuru inciri yıkayıp, üzerindeki su ile kabın içerisine koyarsanız incirde ekşime yaşanır. Hatta bozulma sürecini hızlandırırsınız.
Bunların en önemlisi Aspergillus flavus ve Aspergillus parasiticus küflerinin oluşturduğu “Aflatoksin”dir. Aflatoksinler, kuvvetli zehir ve kanserojen maddelerdir. En zehir etkili olanı hem kanser hem de gen yapısını değiştirebilen Aflatoksin B1'dir.
Aflatoksin, insan üzerinde kanserojen etkileri olduğu bilinen ve hayvanlarda karaciğer kanserine yol açan zehirli bir maddedir.
Dişi yavrular incirden çıkarken poleni de beraberinde götürür. Böylece tozlaşma işlemi gerçekleşir. İlekleme Zamanı; Genelde Haziran ayının ilk haftasında başlayıp, ikinci hafta sonunda ya da üçüncü hafta başında bitirilmesi gereken bir işlemdir.
Ziraat Mühendisi Dinçer Demirayak, kuru incir alırken bembeyaz incirlerin değil doğal rengini korumuş ürünlerin tercih edilmesini tavsiye ederek “Kuru incir, beyaz ve tertemiz görünümü peroksit adı verilen kimyasal madde sayesinde almaktadır. Bu nedenle ürünün doğal görünümlü olmasına özen gösterin” dedi.
Bundan dolayı görüntüsü doğal olan incirleri satın almaya dikkat etmeliyiz. Bir diğer dikkat edilmesi gereken unsur küftür. Kuru incirde, nemli ve sıcak ortamlarda üreyebilen, mantar sınıfına ait olan bir mikroorganizma olan küf çabuk üreme konusunda yeteneklidir.
İncirin sorunsuz depolanabilmesi için uygun olan meyve neminin %25 ve altı olmalıdır. Bu değerin üzerinde neme sahip olan incirlerin uygun olmayan şartlarda depolanmasıyla meyve şekerinin yüzeyde birikmesi sonucunda meyve de beyaz unumsu oluşumlar gözlenir. Bunların sağlığa zararlı etkileri yoktur.
Kuru incir, doğru koşullarda saklanmadığı takdirde kısa süre içinde kurtlanmaya başlar. Kurtlanmayı önlemek için, incirleri kuru ve nem oranı düşük yerlerde muhafaza edebilirsiniz.
·Kuru inciri mutlaka güneş görmeyen, serin ve rutubetsiz bir ortamda saklamanız gerekmektedir. Eğer kuru incirlerinizi 1 hafta veya 15 gün içinde tüketmeyi planlıyorsanız bu süre içinde bozulup kurtlanmazlar. Daha rahat şekilde saklayabilirsiniz.
AFLATOKSİN NASIL OLUŞUR? Bir gıda maddesinde aflatoksinin oluşması için ilk koşul, bu toksini yapan küfün sporlarının gıda maddesine bulaşması; daha önemli ikinci koşul ise, gıdanın kendisinin ve bulunduğu ortamın, bu küf sporlarının çimlenerek çoğalmasını sağlayacak şartlara sahip olmasıdır.
Aflatoksinler insanlarda akut nekroz, siroz ve karaciğer kanserine neden olurlar.
Aflatoksinler yerfıstığı ve fındık, antepfıstığı gibi diğer yenilebilir kabuklu yemişlerde ve ürünlerinde, kuru meyvelerde, baharatlarda ve tahıllarda bulunmaktadır. Süt ve süt ürünleri de kontamine hayvan yemi kullanımı sonucu aflatoksin içerebilir.
Kuru İncir Zararları
İçeriğindeki yüksek früktoz miktarı pankreas, troid, karaciğer yağlanması gibi sorunlara neden olabilir. Ayrıca vücuda bir anda yüksek oranda früktoz almak bağışıklık sisteminin çökmesine neden olabilir.
İncirin "erbezlerine" benzer bir şekle sahip olduğunu vurgulayan Tayar, "Çinko, folik asit ve diğer minerallerden zengin olan incir, erkeklerde sperm kalitesi ve hareketliliğini artırarak erkeklerde kısırlığın önüne geçtiği belirtiliyor" dedi.
Hafif kahverengileşmeden öteye giden siyahlaşma, küflenme, böceklenme, ekşime olan incirler de mikrobiyolojik kontaminasyon, mikotoksin özellikle de aflatoksin riski taşıdığından tüketilmemeli.
Yağışlı durumlarda zurufun üzeri örtülmeli, örtü olarak kullanılacak malzemenin zurufla teması engellenmelidir. Uzun süre zurufun üzeri kapalı tutulmamalıdır. Ayarı iyi yapılmış, taneyi kırmayan, zuruftan ve yabancı maddeden iyi ayıran sağlam patoz kullanılmalıdır.
Gıdalarda ve yemlerde oluşan, aspergillus flavus veya aspergillus parasiticus küflerinin meydana getirdiği toksik maddeler, aflatoksin adını alıyor.
Aflatoksinler insanlarda akut nekroz, siroz ve karaciğer kanserine neden olurlar. Özellikle B1, kuvvetli bir kanserojendir ve etkisini karaciğerde gösterir. Aflatoksin seviyesinin yüksek olmasının pek çok zararlı etkileri bulunmakla birlikte, düşük olması da tehlikeyi azaltan bir faktör değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri