Gribal enfeksiyonlar, uykusuzluk ve soğuk algınlığı problemlerini giderir. Hazımsızlık ve kabızlık gibi mide sorunlarını giderir. Nane içinde bulunan A vitamini, C vitamini, demir ve manganez gibi mineraller bulunur. Bunlar da hem sağlığa ve cilde faydalıdır.
KURU NANE ÇAYI NASIL YAPILIR? Soğuk algınlığına iyi gelen ve kış aylarının vazgeçilmez çaylarından biri olan kuru nane çayı kaynamış bir bardak suyun içerisine 1 tatlı kaşığı kadar kuru nane eklenip 10 dakika kadar demlendirilir. Ardından limon ekleyerek tüketilir.
Nane çayı faydaları mide bulantısı, şişkinlik, hazımsızlık gibi sindirim sistemi sorunlarında rahatlatıcı etkisiyle öne çıkıyor. Ancak nane çayının faydaları grip nezle gibi hastalık durumlarında da iyileşmeye yardımcı etkisiyle kendisini gösterir.
Nane, mutfakta yaygın olarak kullanılan bir baharat ve çeşnidir. Çeşitli yiyeceklerde, çaylarda, tatlılarda ve içeceklerde kullanılır. Kozmetik, ilaç ve dişçilik ürünleri gibi çeşitli endüstrilerde de yaygın olarak kullanılmaktadır. Nane taze bir kokuya sahiptir ve mentol adı verilen bir bileşen içerir.
İlgili 35 soru bulundu
– Taze nane yaprağını yemeklerden önce çiğnediğimizde, iştahı azalttığından kilo vermemize yardımcı olur. – Nane sitresi azaltır, bağışıklığı güçlendirir bu nedenden dolayı yemeklere çorbalara ve salatalara bolca kullanmalıyız. – Reflü hastalarına ağır gelebilir doktorlarına sorarak kullanmaların da fayda var.
Naneyi taze ve kuru olarak tüketebilmeniz mümkündür. Kuru nane yemeklerde, içeceklerde, salatalarda, soslarda ve bitki çaylarında yaygın olarak kullanılır. Uzun ömrü ile kuru nane mutfakların vazgeçilmez baharatı olarak yerini alır.
Nane Hangi Vitaminleri İçerir? A vitamini bakımından zengin olan nane, potasyum, magnezyum, folat ve omega 3 yağı da içermektedir. İçeriğinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde son derece faydalıdır.
Ferahlatıcı tada sahip olan nane çayı, kalın bağırsağı etkileyen ve mide ağrısı, şişkinlik, gaz gibi yakınmalara neden olabilen irritabl bağırsak sendromunu (IBS) iyileştirmek için uzun yıllardır geleneksel olarak kullanılır.
Nane limon bağışıklık sistemini güçlendirici etkisiyle soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıkların tedavisinde tercih edilen bir bitki çayıdır. Ayrıca, içerisindeki C vitamini sayesinde hastalıkların süresini kısaltır ve semptomları hafifletir. Nane limonun iyi geldiği konulardan biri de sindirim sorunlarıdır.
Ara öğünlerde nane çayını tercih edebilirsiniz. Ayrıca sıcak günlerde ferahlatıcı bir içecek için nane çayına buz ekleyerek içebilirsiniz. Nane çayı günde kaç bardak içilmeli sorusunun cevabı kişiye göre değişmektedir ama her bitki çayında olduğu gibi aşırıya kaçmamakta fayda vardır.
Sindirimi rahatlatır, mide bulantısına iyi gelir. Bunun ile birlikte şişkinlik, kabızlık gibi sindirim hastalıklarının tedavisinde oldukça ekilidir. Ayrıca anti bakteriyel etkisi de bulunan nane çayı faydaları kış aylarında tüketildiği zaman gribal enfeksiyon, nezle belirtilerinin azalmasına katkı sağlar.
Sağlıklı yaşam için tercih edilen diyet programlarında sindirim sistemini düzenlediği için nane çayı zayıflatır mı sorusu sıkça sorulur. Bağırsak düzenleyici etkisi ile rahatlık sağlayan nane çayı günlük tüketildiğinde kişinin kilo kaybını kolaylaştırır. Nane çayı sağlık açısından faydalı bir içecektir.
Nane limon, bağışıklık sisteminizi güçlendirecek birçok vitamin ve mineral barındırır. Nezle ve grip gibi hastalıklarla mücadele edebilmenize de yardımcı olur. Nane limon idrar söktürücü ve ödem attırıcı olarak da kullanılabilir.
Nane ile ıhlamur hem metabolizmayı hızlandırır hem de ödem atmanıza yardımcı olur. Ödem attırıcı çay tariflerinden en etkili olanı nane ile ıhlamur çayıdır.
Kurumuş nane yaprakları kaynamış suya atılır. Nane yaprakları vitaminlerini kaybetmemesi için kesinlikle su ile birlikte kaynatılmamalıdır. Demliğe atılan naneler 15-20 dakika demlenmeye bırakılır. Çayın içine limon ve ya bal katılarak tatlandırılabilir.
7) Bitki Çayları
Papatya çayı ise dışkılamayı kolaylaştırarak gaz sıkışması sorununu çözer. Nane, tarçın, kakule, anason çayları da sindirim sistemini iyileştirerek hem mide hem de bağırsakta meydana gelen gaz sıkışmasını ortadan kaldırır.
Bağırsak uyarıcı bitki çayları
Yeşil çay dışkıya daha fazla su katabileceği gibi, bağırsak hareketlerini hızlandıran bir uyarıcı olan kafein içerir. Karahindiba ve nane çayıda kabızlıkta tercih edilebilir.
Antibakteriyel ve antioksidandır. Yüksek tansiyona, şekere iyi gelir. Soğuk algınlıklarında vücut direncini artırır. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Vitamin B12 içeriği kekikte (168.330 ppb) en yüksek, nane (90.088 ppb) ve iğde (44.127 ppb) çiçeğinde orta değerlerde bulunmuştur.
Yapılan çalışmalara göre, nane; hazımsızlık, gaz ve şişkinliğe yardımcı olabilir. Nanedeki mentol mide kaslarını gevşetir ve sindirimi hızlandırır. Ayrıca yaygın mide ağrılarına neden olan mide iltihabını da hafifletir.
Bazı kişilerde kuru nane yeme isteği oluşabilir. Bu durum genellikle kansızlık yüzünden yaşanır. Böyle bir durumda mutlaka bir hekime başvurulmalıdır. Mide sorunlarına iyi gelse de aşırı tüketilirse mide-asit seviyesinin dengesini bozabilir.
Kurutulmuş ve ufalanarak baharat haline getirilmiş naneleri cam kavanoza doldurun. Güneş görmeyen, serin ve kuru bir yerde 1-3 yıl arası muhafaza edebilirsiniz. Kuru naneyi, ocak, fırın, doğalgaz gibi ısı alan yerlerin yanına koymayın. Küflenme veya böceklenme olan naneyi kesinlikle kullanmayın.
Ne kadar az işlenmişse raf ömrü de o kadar uzun olur. Tüm veya öğütülmemiş baharatlar yüzey alanı olarak daha az hava, ışık ve neme maruz kaldığından daha uzun bir raf ömrüne sahiptir. Ancak tüm baharatlar zaman geçtikçe lezzetlerini ve etkilerini kaybedebilirler. Kurutulmuş otların raf ömrü 1-3 yıl arasında değişir.
"Kullandığımız birçok kozmetik ürününde nane bulunuyor. Peki, nanenin istenmeyen tüyleri azaltıcı etkisi olduğunu biliyor muydunuz?" Kadınlarda östrojen hormonunun az ya da testosteron hormonunun gereğinden fazla salgılanması sonucu oluşan istenmeyen tüylere nane ile son verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri