Perkloroetilen. Tetrakloroetilen kuru temizlemede kullanılan ana çözücüdür.
Ön müdahale aşamasında kuru temizleme uzmanı tarafından belirlenen lekelere yardımcı solventler ile müdahale edilir,lekeler tamamen çıkarılır yada kurutemizleme işlemi sırasında çıkarılması kolaylaştırılır.Ürün üzerindeki aksesuarların kurutemizlemeye karşı dayanıklılığı test edilir.Bu çok önemli bir husustur.
Perkloroetilen; kuru temizleme atölyelerinde en çok kullanılan solventtir.
Çay kahve gibi lekelerin yanı sıra kuru temizlemede pek çok leke çıkarılmaktadır. Dondurma, çikolata, ketçap, çamur, çimen, yağ, kan, ruj, şarap… Bunların hepsi bulaştığı kumaştan çıkarılması oldukça zor maddelerdir. Özellikle yağ lekesi çıkarılması en zor lekelerdendir.
Kuru temizleme operatörlerimiz özel kimyasal ilaçları, ekipmanları, eğitim ve tecrübeleri ile bir çok lekeyi çıkarabilmektedirler. Fakat yapılan bütün işlemlere rağmen bazı lekeler yukarıda belirtilen sebeplerden dolayı kumaştan arındırılamamaktadır.
İlgili 29 soru bulundu
Yağlı lekelere bolca bebek pudrası serpin ve ardından yumuşak hareketlerle ovalayın. Pudrayı yağı emmesi için lekenin üzerinde en az on dakika kadar bekletin; sonra lekenin üzerini fırçalayın. Son olarak, kıyafetinizin yıkama talimatlarını izleyerek çamaşır makinesinde yıkayın, sonucuna şaşıracaksınız.
Bilindiği üzere çamaşır suyu lekesi tekrar yıkamayla ya da kuru temizleme ile çözebileceğiniz bir leke problemi değil. Çamaşır suyu, bulaştığı yerde kimyasal değişimler yaratarak kumaşın renginde hoş olmayan değişimlere sebep olur.
Kuru temizleme işlemlerinde boya, kolalama ve ütüleme işlemleri de bulunmaktadır. Giysilerin ya da tekstil ürünlerinin boyanması için de bu tarz salonları başvuru yapılmaktadır.
Sirke, özellikle suda eriyen lekeleri çıkarmada çok etkilidir. Limon suyu ise lekenin türüne göre farklı şekillerde kullanılabilir. Kabartma tozu ve karbonat, beyazlardaki lekeler nasıl çıkar sorusunun en etkili cevaplarından biridir. Tuz ise özellikle kan lekelerinin çıkarılmasında kullanılabilir.
Kuru temizleme, giysilerdeki kir, yağ ve diğer lekeleri su kullanmadan çıkaran bir işlemdir. Bu işlem, kir ve yağları çözen bir çözücü kullanılarak gerçekleştirilir. Kuru temizleme aynı zamanda giysilerdeki kırışıklıkların giderilmesine ve gelecekteki giysilerde oluşmalarının önlenmesine yardımcı olur.
Kuru temizleme solventi, tekstil ürünlerinin yüzeyine zarar vermeden derinlemesine temizlenmesini sağlayan bir kimyasal temizleme maddesidir. Özellikle hassas dokulu kumaşlar için etkili bir çözümdür. Kumaşların liflerine işleyen yağ, kir, leke ve diğer kalıntıları etkili bir şekilde çözerek temizler.
Kuru temizleme bu nedenle göründüğünden daha ekolojiktir. Ev temizlik yöntemlerinden farklı olarak yüksek miktarda su veya deterjan gerektirmez.
Kuru Temizleme Solventleri Özellikleri
Kıyafetlerin tüm kirlerinden ve lekelerinden arınabilmesi adına Kuru Temizleme Solventleri kullanılmaktadır. Solvent sıvı bir maddedir. Bu maddenin en önemli özelliği içerisinde su bulunmamasıdır. Bu nedenle de kuru temizleme ismi verilmektedir.
Eski yağ lekelerini çıkarmak için genelde karbonat kullanımı çok yaygındır. İlgili bölgeye bir miktar karbonat döktükten sonra bir süre beklenir. Daha sonra kurması ile beraber yağ lekesi ılık su eşliğinde çıkarılabilir. Ayrıca diş fırçasını kullanmak suretiyle de eski yağ lekesini giysiden kolayca çıkarmak mümkün.
Evde uygulanan temizleme yöntemleri ile çıkmayan inatçı yağ lekeleri için kuru temizlemeyi tercih etmek, oldukça doğru bir karardır. Yağ lekesi başta olmak üzere pek çok inatçı lekeden kolayca kurtulmak için etkili hizmet sunan profesyonel ekiplerimize buradan ulaşabilirsiniz!
Beyaz kıyafetlerin, özellikle beyazlığını koruması ve hijyen sağlanabilmesi için kuru temizleme yöntemi idealdir. Bu yöntem ile tüm beyazlarınızı, güvenilir bir şekilde temizletebilirsiniz.
Bunun için öncelikle kumaşın lekelenen kısmını hafifçe ıslatmalısınız. Lekelenen bölgeye çamaşır sodası ilave ederek birkaç dakika bekledikten sonra hafifçe ovalayarak söz konusu izi çıkarabilirsiniz. Bu ipuçlarını yalnızca leke çıkarma işleminde değil, çamaşır yıkarken de etkili sonuçlar almak için kullanmanız mümkün.
Çamaşırlarınızı sirkeli suda yaklaşık yarım saat bekletin. Bir yemek kaşığı oksijenli su ile bir yemek kaşığı tuzu ve yarım bardak karbonatı karıştırın. Sirkeli suda beklemiş çamaşırların üzerindeki lekelere bu karışımı uygulayın. Ardından çamaşır makinesinde yıkayın.
Beyaz kıyafetten leke çıkarma söz konusu olduğunda başvurabileceğin yöntemler arasında sütten bahsettik. Onun yanında limon ve karbonatın iş birliğinden de beyaz kıyafetlerinde büyük verim alabilirsin. Lekeli yere karbonat döküp üzerine yarım limon koyarak beklettiğinde lekenin yumuşadığını gözlemleyebilirsin.
Kuru temizlemede kullanılan kimyasallar cilt başta olmak üzere vücutta kalıcı hasarlar oluşturabiliyor, sağlık açısından da büyük risk taşıyor. Zararlı zararsız aslında tüm kimyasalların kuru temizlemede kg tekstil başına 20 mg'ı aşmasının insan sağlığını tehdit ettiği öne sürülüyor.
Kuru temizleme, kumaşların üzerinde bulunan kir ve lekeleri çıkarmak için su içermeyen bir çözücü sıvı (solvent) kullanılarak yapılan yıkama işlemidir. Dünya çapında genel olarak kuru temizlemede tetrakloroetilen isimli toksisitesi düşük ve yanıcı olmayan bir sıvı kullanılır.
Boya lekesi çıkarmada en etkili ve kesin yöntem çoğu kumaş için kuru temizleme solventidir.
Aseton kimyasal bir ürün olduğu için çamaşır suyunu çıkarır. Bunun için bir pamuk ya da beze aseton dökmek gerekir. Sonrasında bunu çamaşır suyu lekesinin olduğu yere koymak ve bir süre bekledikten sonra yumuşak hareketler ile silmek gerekir.
Bir kap içerisine koyduğunuz az miktarda metil alkolü kullanmanız yeterli olacaktır. Lekeli kıyafetinizi yere serin ve metil alkole batırdığınız pamuğu lekenin üzerine sürün. Bu şekilde bir gece beklettikten sonra çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz. Yıkarken düşük sıcaklıkları tercih etmeniz gerektiğini de unutmayın.
Bebeğinizin çamaşırları kaynamaya müsaitse kaynata bilirsiniz. Mutfakta elbezimden çamaşır suyunun çıkaramadığı lekeleri matik deterjanla kaynatarak kolayca çıkarıyorum.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri