Kuru Üzüm: Karbonhidrat içeriği dolayısıyla iyi bir enerji kaynağıdır. Kuru üzüm A, B1, B2, C vitaminlerini ve çok çeşitli mineraller (demir, çinko, potasyum, magnezyum, fosfor) içerdiğinden dolayı iyi bir besin, faydalı bir ilaçtır. Özelikle bedensel gelişimde etkilidir.
Kuru Üzüm Ne Kadar Yenmeli? Magnezyum, potasyum, kalsiyum gibi birçok mineral ile besleyicilik sunan çekirdeksiz kuru üzümlerden günde 5-6 adet yiyebilirsiniz. Bu miktar sindirimi düzenlemeye yardımcı oluyor. Eğer çekirdekli kuru üzüm yiyecekseniz yine 5-6 adet ile sınırlayabilirsiniz.
Sarı, kahverengi ve siyah kuru üzüm çeşitleri kalp, sindirim, saç, cilt sağlığını destekler, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. O halde gelin kuru üzümün faydaları nelerdir, yakından inceleyelim. Kuru üzüm antioksidan desteği sağlar, cilt sağlığını korumaya yardımcı olur.
Siyah kuru üzüm C, B kompleks, E, K vitaminleri; kalsiyum, demir, potasyum, magnezyum, çinko, bakır, sodyum mineralleri içerir.
İlgili 17 soru bulundu
0.1 mg bakır. 0.1 mg manganez. 0.2 mcg selenyum. 1.8 mg omega 3 yağ asidi.
İçerik: Adı Miktarı (5mL %BRD Üzüm Çekirdeği Ekstresi 50 mg * Vitamin A (1000 IU) 300 µg RE %37,5 Vitamin B1 0,7 mg %63,6 Vitamin B2 0,8 mg %57,1 Vitamin B3 9 mg NE %56,25 Vitamin B5 3 mg %50 Vitamin B6 1 mg %71,5 Folik Asit 100 µg %50 Vitamin B12 1 µg %40 Biotin 15 µg %30 Vitamin C 30 mg %37,5 Vitamin D (200 IU) 5 µg ...
Siyah üzümde bulunan demir, vücudun enerji ihtiyacını karşılayan bir mineraldir. Demir eksikliği görülen kişilerde yaşanan yorgunluk, siyah üzüm ile giderilir.
Kuru üzüm asırlık bir ev reçetesi olmuştur. Bir bardak su içine bir avuç kuru üzüm atarsanız 24-48 saat sonra üzümler eski boyutlarına dönerler. Bu su sabah erken saatlerde aç karnına alınırsa, düzenli bağırsak hareketlerine yardımcı olur. Bu karışım küçük çocuklara kronik kabızlık ve diğer sorunları için verilir.
Kuru üzüm özellikle sabahları aç karınla 10 tane yiyerek, daha sağlıklı bir cilt elde edilebilir. Günde minimum 4-5 tane tüketilmesi önerilir.
Üzümü, salkımının altından başlanarak yenmesinin sünnet olduğu rivayet edilir. Ziyad b. Ebi Hind anlatıyor: Peygamber Efendimize kuru üzüm gönderdi, bunun üzerine şöyle buyurdu: “Kuru üzüm ne güzel yiyecektir.
Ayrıca B kompleks vitaminleri olarak da bilinen B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 ve B12 vitaminlerini içerir. Bu vitaminlerse vücutta yeni kan üretmek için gerekli olan maddelerdir. Kuru üzümün karbonhidrat açısından da zengin olması, enerji dolu bir kahvaltı yapmanızı sağlar.
Uzmanlar, 21 kuru üzümün kolesterol seviyesinin düşürmesinin yanı sıra damar tıkanıklığını da önleyerek kalp rahatsızlığının yaşanma olasılığını azaltır.
Zengin besin değerlerine sahip olan kuru üzüm, sabahları tüketildiğinde enerji vererek daha zinde kalmayı sağlamaktadır. Uzun süre tok tuttuğu için diyet yapanların ara öğünlerinde tüketmeleri önerilmektedir.
Kuru üzüm en güçlü antioksidanlardan biridir. İçerdiği flavonoidler hastalıkları önler ve zararlı maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Kuru üzüm ve üzüm suyu yıllar boyunca çeşitli kalp ve karaciğer hastalıklarını tedavi etmede kullanılmıştır. 2) Detoks etkisi vardır.
Hafızayı Güçlendirir
İçeriğindeki B kompleks vitaminler sayesinde unutkanlığa iyi geldiği gözlemlenen kuru üzüm, hafız sorunları yaşayanlar için oldukça ideal bir besindir.
Antioksidanlar karaciğerimizin düzgün çalışmasına ve vücudun toksinleri atmasına yardımcı olur. Böylelikle bağırsak hareketini hızlandırır. Kolon ve bağırsakların temizlenmesine yardımcı olur. Bu yüzden aç karnına tükettiğiniz kuru üzüm suyu, vücudunuzdaki toksinlerden kurtulmanıza yardımcı olacaktır.
Kuru üzüm düzenli tüketildiğinde bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Düzenli kuru üzüm tüketen kişilerin kemikleri kuvvetli olur. Kuru üzüm tüketimi sindirim sisteminin doğru ve olması gerektiği şekilde çalışmasını sağlar. Kuru üzüm her gün 1 avuç tüketilirse tokluk hissini arttırır.
Günde bir avuç sarı kuru üzüm tüketmek kabızlık sorununun giderilmesine ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur. Kuru üzüm magnezyum be potasyum mineralleri içerir. Bu sayede vücudun asit dengesini sağlar. Bu sayede romatizma, gut, böbrek taşı ve çeşitli kalp hastalıklarından korunmaya yardımcı olur.
Diğer kuru meyvelere oranla demir içeriği daha yüksek olan kuru üzümün 100 gramı günlük demir ihtiyacının yüzde 23'ünü karşılamaya yardımcı oluyor.
B12 vitamini, folik asit, C vitamini, bakır ve protein içeren besinler kansızlığa iyi gelen yiyecekler arasında yer alabilir. Koyu yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı et, balık, kuru meyveler, baklagiller ve tahıllar, bu besin maddelerini içeren sağlıklı bir beslenme planı kan yapımını destekler.
Kansızlık sorunu yaşıyorsanız günde 1 avuç kuru üzümü çekirdekleriyle birlikte tüketebilir, böylece vücudunuzdaki demir miktarını artırarak kan üretiminize destek olabilir, aynı zamanda metabolizmanızın hızlanmasını da sağlayabilirsiniz.
Fındık: Ülkemizde yetişen ve oldukça lezzetli olan fındık B12 içeren kuruyemişler arasında ilk olarak akla gelen kuruyemiş çeşitlerinden biridir. Tok tutma özelliği sayesinde çok fazla tercih edilmektedir. Lifli bir yapıya sahip olduğu için tok tutma özelliği vardır. B12 vitamini açısından zengindir.
B12 İçeren Kuruyemişler Var Mı? Kuruyemişler B vitaminleri açısından zengindir. B12 açısından zengin kuruyemiş çeşitlerine baktığımızda; Antep fıstığı, fındık, kaju, çiğ badem gibi birbirinden lezzetli kuruyemişlerde B12 vitamini bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri