Kurumsal iletişim; bir kurum, bir işletme ve bir kuruluşun amaç ve hedeflerine ulaşabilmek ve faaliyetini yürütebilmek için gereken bölüm ve unsurlar arasında bilgi akışını, motivasyonu, koordinasyonu, organizasyonu, eğitimi ve denetimi amacıyla gerçekleşen iletişim sürecine verilen addır.
Günümüzde önemli mesleklerden biri olarak dikkat çeken kurumsal iletişim, halkla ilişkiler kapsamında birçok farklı disiplini ve yöntemi içermektedir. İşte bu disiplinler ve yöntemlerden bazıları şunlardır: medya ilişkileri, iç ve dış iletişim, yönetimsel iletişim ve pazarlama iletişimi.
Buna göre kurumsal iletişim modelleri; dairesel model, zincir modeli, merkezi model, serbest model ve “ Y” modeli olarak beş gruba ayrılabilir. model otorite ve karar alma inisiyatifinin örgütün en üst yöneticisinde toplanmasını temel alan, geleneksel (klasik) örgüt yapı ve felsefesinde sıkça görülen bir modeldir.
Bazı kurumlarda kurumsal iletişim üç alana ayrılır. Kurumsal reklam, kurumsal satış ve promosyon ve kurumsal halkla ilişkilerdir. Bazı kurumlarda ise yedi alana ayrılmaktadır. Bu alanlar ise; kurum içi iletişim, halkla ilişkiler, sponsorluk, kurumsal reklamcılık, satış ve geliştirme, pazarlama ve sergi ve fuarcılıktır.
İlgili 37 soru bulundu
Hem şirket içindeki hem de şirket dışındaki kurumsal itibarı yönetmek durumunda olan kurumsal iletişim; organizasyon koordinesi, sponsorluk çalışmaları, sosyal sorumluluk projeleri, basın iletişimi ve ilişkilerini de ayarlar.
İletişim, kaynaktan hedefe mesaj transferidir. Örgütlerde/kurumlarda iletişim kurmanın dört temel fonksiyonu vardır. Bu fonksiyonlar; bilgi fonksiyonu, motivasyon fonksiyonu, kontrol fonksiyonu ve heyecanlandırma fonksiyonudur.
İletişim sürecinin beş temel unsuru bulunmaktadır. Bunlar; kaynak, mesaj, kanal, alıcı ve geri bildirim (feed-back)‟dir. İletişim sürecinde bu beş temel unsurunda yanında, ikincil unsurlar olarak iletişim sürecinde yer alan, kodlama-kod açma, algılama ve değerlendirme (filtre) ve gürültü unsurları da yer almaktadır.
Kurumsal iletişim stratejisi, toplumsal paydaşların hangisinin az ya da çok önemli olduğunu belirlemede kullanılabilecek bir profil ortaya koyar, sorunları çözmede, değişen durumları belirlemede yardımcı olur. Bu nedenle de verimlilikten daha çok geçerliliğe yönelik işlevlere öncülük eden bir mekanizmadır.
Kurumsal iletişim, kurumun itibarını, imajını ve marka değerini korumak, geliştirmek ve sürdürmek amacıyla yapılan bir faaliyettir. Bu faaliyet, birçok iletişim kanalı aracılığıyla gerçekleştirilebilir. Bunlar arasında, reklam, halkla ilişkiler, sosyal medya, sponsorluklar ve etkinlikler gibi yöntemler bulunmaktadır.
İletişim süreci, kaynağın bir mesajı anlaşılır biçimde kodlayarak, alıcıya göndermesiyle başlar. İletişim sürecinde kaynak iletmek istediği mesajı, önce hedef tarafından algılanabilir ve anlaşılabilir işaretlere dönüştürür; yani kodlar. Kodladığı mesajı bir araç (sözel ve görsel) veya kanal aracılığıyla gönderir.
İletişim süreci, vericinin bir mesaj oluşturması ve onu kelimelere veya sembollere kodlaması ile başlar. Kodlanmış mesaj, alıcıya bir kanal veya ortam aracılığıyla iletilir. Alıcı, gelen mesajı algılar ve mesajı anlamak için kodunu çözer. Son olarak gönderici, mesajın alıcıya ulaştığına dair onay almalıdır.
Doğru bir iletişim doğru bir sürecin eseri olabilir. İleti sahibinin yani kaynağın sahip olduğu sözel ve bedensel beceriler, alıcının beklentileri ve hazır bulunuşluğuyla birlikte, doğru noktalarda buluşabilmesi olarak da tanımlayabiliriz etkili iletişimi.
En temel anlamda; sözlü iletişim, sözsüz iletişim, yazılı ve görsel iletişim olmak üzere üçe ayrılır.
Kurumsal iletişim; firmaların ilişki içerisinde olduğu gruplar ile iletişimin düzenlenmesi ve bunun yanında kurumsal amaçlar doğrultusunda ikna edici iletişim yöntemlerinin kullanılması amacı ile oluşturulan yönetimsel birimler arasında yer almaktadır.
Şirket içinde ve dışında kurumsal itibarı yöneten kurumsal ilişkiler uzmanları; sponsorluk, basın ilişkileri ve organizasyon yöneticiliği gibi işlerle birlikte sosyal sorumluluk yönetimi ve CEO iletişiminden de sorumludur.
Kurumsal iletişim yönetim aracı olarak verimli şekilde kullanılmalıdır. Kurumun hitap edilecek hedef gruplarını etkili biçimde tanımalıdır. Kurumun güçlü ve zayıf yönleri tespit etmelidir. Kurumun, hedef kitleler tarafından ne kadar farkına varıldığı bilinmelidir.
Gelelim kurumsal iletişime… Bugün gerek personel gerekse yönetim kadrosu ile kalabalık olan büyük gruplarda (özellikle holding yapılanmalarında) kurumsal iletişim CEO'ya bağlıdır. (genellikle direktörlük olarak) Yine benzer büyük yapılarda genel müdür ya da genel müdür yardımcısına bağlı olan bir departmandır.
Toplumsal açıdan iletişimi irdeleyen ünlü kitle İletişim kuramcılarından Laswell, iletişim sürecinin işlevini; çevreyi denetleyerek, toplumun değerlerini sınamak, bireyler arasında etkileşimi sağlamak ve toplumsal geleneklerin sürdürülmesine olanak sağlamak biçiminde tanımlanmıştır.
İleti (Mesaj): Kaynağın alıcıya gönderdiği kodlanmış bilgidir. Alıcı (Hedef/Anlayan): Kaynağın gönderdiği iletiyi alıp çözümleyen insan, hayvan ya da aygıttır. Geri Bildirim (Dönüt): Kaynağın gönderdiği iletiye karşılık olarak alıcının kodladığı geri iletidir. İletim sürecini "iletişime" dönüştüren önemli öğedir.
İletişim, sözlü ve sözsüz sembollerin kullanılmasıyla duygu, düşünce, tutum veya görüşlerin karşı tarafa aktarıldığı bir alışveriş sürecidir. Bu semboller dil, kelime, vurgu, şekil, eylem veya resim olabilir. İletişim hem kişilerarası hem de sosyal bağlamda merkezi bir konuma sahiptir.
İletişim, kaynaktan hedefe bilgi transferidir. Buna göre iletişim kurmanın dört temel fonksiyonu vardır. Bilgi, motivasyon, kontrol ve heyecanlandırma fonksiyonudur.
İletişimin zaman içerisinde gelişmesiyle birlikte, sözlü, yazılı ve sözsüz iletişim olarak üç ana türü oluşmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri