Yönetimde saydamlık, kurumların ihale süreçlerini, faaliyet ve denetim raporlarını, işlem süreçlerini, hizmet standartlarını uygun yöntemlerle kamuoyunun bilgisine sunmasını da içerir. toplantılarını izleyebilme hakkı ile önemli proje ve kararların, halkın görüşüne başvurularak alınmasıdır.
Kurumsal yönetim ilkelerinden şeffaflık ilkesi, şirketle ilgili olarak ticari sırlar dışında kalan tüm finansal ve finansal olmayan bilgilerin zamanında, doğru, anlaşılabilir, kapsamlı ve kolayca analiz edilebilir bir biçimde sunulmasını ifade eder.
Şeffaflık, ticari sır niteliğindeki ve henüz kamuya açıklanmamış bilgiler hariç olmak üzere, şirket ile finansal ve finansal olmayan bilgilerin doğru, zamanında, eksiksiz, anlaşılabilir, youmlanabilir ve düşük maliyetle kolay erişilebilir bir şekilde kamuoyuna duyurulmasıdır (Arslantaş, 2012).
Mali kurumların şeffaflığı, piyasa katılımcılarının karar alma sürecine katkıda bulunmasını sağlamak suretiyle politik etkinliği artırmaktadır. Ayrıca gerek piyasa katılımcılarının, gerekse genel olarak kamuoyunun, mali politikaları anlamaları ve uygulamalarını sağlamak için şeffaflık önemli bir unsurdur.
Saydam şu anlamlara gelebilir: Şeffaf: içinden ışığı geçirmekle (yarı saydam olmakla) kalmayıp, aynı zamanda arkasında gizli olan şeylerin göz ile görülmesine engel olmama sıfatı. En çok kullanılan saydam madde camdır.
İlgili 41 soru bulundu
Şeffaflık genel olarak bilginin açıklanması ve dağıtılması kapsamında bilgi edinme özgürlüğü olarak tanımlanmaktadır. Yasalarla bireylere bilgi edinme hakkı tanınması, sır niteliği dışındaki bilgilere tüm bireylerin erişebilmesi anlamına gelmektedir*. Şeffaflık olmadan katılımcı demokrasi olmaz.
(Transparency) Saydamlık demektir. İktisattaki kullanım yeri bakımından, piyasa durumu veya herhangi bir ekonomik olay, gelişme veya düzenleme hakkında, herkesin tam olarak bilgi sahibi olması, hiçbir şeyin gizlenmemesi, her şeyin açık olması anlamına gelir.
Saydamlık, yönetimin otoriter ve kapalı bir sistem anlayışından vazgeçmesi, halka yakınlaşarak onun etkilemesine açık olması demektir. Edinme Hakkı Kanunu'nun kabul edilmesiyle birlikte yürürlüğe girmiştir. Kanun'a göre herkes bilgi edinme hakkına sahiptir.
Yazdır. Piyasa durumunun satıcılar ve alıcılar tarafından kolaylıkla anlaşılabilecek berraklıkta olmasıdır. Tüketicinin fiyat ve kalite hakkında açık fikir sahibi bulunması, piyasa şeffaflığına bağlıdır.
Bir kurumun, bir kuruluşun veya bir işletmenin KİŞİLERE bağımlı olmadan faaliyetlerini sürdürebilmesi ve geliştirebilmesini sağlayan bir yapıya kavuşturulabilmesi işlemine denir.
Kurumsal firma, kurallara dayalı olarak işleyen, sistem içerisinde yönetilen, kişilere bağlı olmayan firma anlayışıdır. Yöneticiler, ortaklar, tedarikçiler ve çalışanlar bu sistemin birer parçasıdır ve onlar da bu kurallara uymak zorundadır.
İletişim şeffaflığı “doğru, önemli ve yararlı” bilginin açıklanmasını gerektirir. İletişimde katılımcı şeffaflık, çalışanların bilgi ihtiyaçlarını karşılamak için ilgili bilgileri belirlemeye yönelik örgütsel bir çabadır.
Şeffaflık Nedir? Moda sektöründe tedarik zincirlerinin iş uygulamaları ile bu uygulamaların çalışanlar, topluluklar ve çevre üzerindeki etkileri hakkında güvenilir, kapsamlı, karşılaştırılabilir veri toplanması ve bu bilgilerin kamu ile paylaşılmasıdır.
Şeffaflık, kurumların işleyişlerine dair tüm bilgileri açık ve anlaşılır bir şekilde paylaşmasıdır. Bu bilgiler, kurumların faaliyetleri, performansları, karar verme süreçleri, mali durumları, yönetim organları ve benzeri konuları kapsar.
Şeffaflık kavramı, 19. yy. 2. yarısından başlayarak, özellikle 20. yy.'ın mimari söyleminde ayrıcalıklı bir yer edinmiştir[1]. Cam, günümüz mimarlığındaki haklı yerini uzun bir gelişim süreci sonunda almıştır.
Saydamlık TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Saydam olma durumu, şeffaflık.
Saydamlık, doğada var olan ve canlıların görme duyusuyla algıladığı bir durumdur. Saydamlığın tanımlanabilmesi için göz ve göze görünen bir nesnenin varlığı gerekmektedir. Görece bir kavram olan saydamlık, göze, ortama, gözlemlenen nesnenin özelliklerine göre farklı değerler bulabilmektedir.
Saydamlık; dürüstlük, içtenlik, doğruluk anlamına gelir.
Şeffaflık yanılsaması, insanların düşüncelerinin tutumlarının ve duygularının başkaları tarafından açıkça okunabilir olduğu yanılsaması için kullanılan bir terimdir.
Şeffaflık aslında kararların, kurallar ve düzenlemeler doğrultusunda alınması ve uygulanması, alınan kararlardan etkileneceklerin bilgiye erişiminin sağlanması ve bu bilginin de ulaşılabilir, anlaşılır ve somut olması prensibidir.
Şeffaflık neyin neden yapıldığını, hangi sonucun alındığını; bu sonucu almak için ne kadar kaynak harcandığını açıklamak demektir. Bir insan ya da bir kurum kendine ne kadar güvenirse o kadar şeffaf davranır. Şeffaf davranan ise güven verir. Güven ve şeffaflık birbirini besler.
Türkiye'de şeffaflık raporları, uyum yasaları çerçevesinde Avrupa Birliği (AB)'nin 2006/yılında 43/EC sayılı direktifi uyarınca Bağımsız Denetim Yönetmeliği'nin 36. Maddesi ile 2012 yılında uygulamaya konulmuştur ve gözetimi Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) tarafından yapılmaktadır.
Denetim firmalarının kamuoyuna açıklanan şeffaflık raporları, denetimin kalitesini arttırma amacı taşıa makta ve dolayısıyla denetim piyasasında yer alan diğer rakiplerden ayrılmak için etkili bir araç olarak kullanılabilmektedir (Deumes vd. 2012).
Çalışma belgesi, çalışanın işe başlama, işten ayrılma tarihinin yer aldığı belgedir. Bu belge kişinin iş başvurusunda hangi kurumda, ne kadar süre çalıştığını öğrenmek için gereklidir.
piyasadaki tüm alıcıların ve satıcıların olup bitenler hakkında tam bilgi sahibi olmalarını gerektirmektedir. şeffaflık özelliği dolayısıyla tüketiciler bir mala gerektiğinden daha fazla fiyat ödemezler. fiyat farklılıkları çabucak ortadan kalkar ve tüm piyasalarda tek bir fiyat geçerlilik kazanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri