Sırtına yan yatırma yastığı kullanabilirsiniz. Ancak 180 derece başı ile ayakları aynı hizada yatarsa, yedikleri ağzına gelebilir. Bu nedenle, eğer kendinden eğimli bir yatak almadıysanız, yattığı yatağın baş hizasındaki ayaklarını kitap veya ansiklopedi koyup kaldırınız ve başının 30 c yüksek yatmasını sağlayınız.
Nemlioğlu, "Sırt üstü pozisyonda bebekler başlarını sağa yada sola çevirdiklerinde herhangi kusma durumunu soluk borularına kaçırmadan kendilerine kurtarabiliyorlar. Buna güvenli yatış pozisyonu diyoruz.
Kusan Bebeğe Neler Yapılmalı? Bebeklerde halsizlik ve terleme durumu sonrası öğürme ve beraberinde kusma meydana gelir. Bu durumda olan bebeği dik pozisyonda tutmak, eğer yatar pozisyonda ise sağ yanına çevirerek başını biraz yükseltmek gerekir.
Özellikle kusma sonrası 1 saat midesini dinlendirin. Bulantıyı tetiklememesi için yağlı ve ağır yiyeceklerden uzak durun. Bu süreçte özellikle yoğurt çorbası, patates haşlaması, yağsız makarna haşlaması, muz, elma gibi sindirimi zorlamayacak gıdalar verin.
Zencefil, zencefil çayı, rezene çayı, karanfil çayı ve nane çayı tüketin. Zencefilin yapısında bulunan gingerol adlı madde mide bulantısı ve kusma sorunlarının önüne geçer niteliktedir. Bununla birlikte zencefil çayı da kusmaya iyi gelen bitkisel çözümlerden biridir.
İlgili 25 soru bulundu
Kusma sonrası temiz hava almak, biraz uzanmak ve derin düzenli nefesler almak sağlıklı olabilir. Size iyi gelecek yiyecek ve içecekleri tüketirseniz ve biraz dinlenirseniz kolayca kendinizi toparlayabilirsiniz. Sadece vücudunuza biraz zaman tanımanız yeterli olacaktır.
Fakat bu yanlış bir bilgidir. Boşalan mideden sonra üzerine su içmek, midenin rahatsızlanmasına ve tekrar midenin bulanmasına neden olacaktır. Kusma işleminden sonra mide bir süre dinlendirilmelidir. Daha sonradan yemekleri yavaş ve az yemelidir.
Kustuktan sonra kişinin öncelikle dinlenmesi gerekir. Dinlenirken vücudun iyileşmesi desteklenir. Bu süreç içerisinde küçük yudumlar halinde su içilebilir veya elektrolit içeren içecekler tüketilebilir. Midenin dinlenmesi üzerine mide bir süre boş bırakılmalıdır.
Çoğu çocukta kusma kısa süreli olduğu için doktora gitmek gerekmez. Kusma 24 saatte düzelmiyorsa, ağız kuruluğu, idrarda azalma gibi vücuttan su kaybolduğunu gösteren bulgular varsa ya da iyi görünmüyorsa mutlaka doktora götürülmelidir.
Çocuklarda Kusmaya Ne İyi Gelir? Temiz havada bolca yürüyüş yapmak, açık ortamlarda bulunmak, mide bulantısına iyi gelebilir. Tuzlu besinlerin tüketilmesi mide bulantısının geçmesine yardımcı olur, tuzlu kraker iyi gelebilir. Uzun bir müddet dinlenmek vücudun kendisini toparlaması için oldukça önemlidir.
KUSMA SONRASI ÇOCUĞA VERİLECEK EN SAĞLIKLI GIDA
Tahmaz, kusma sonrasında çocuğa verilebilecek en faydalı sıvının su olduğunu belirtti. Tahmaz, “Çocuğunuz yiyip içtiği her şeyi kusuyorsa ve ishal ise su kaybına uğramış olabilir. Bu durumda hemen hekiminize başvurmanız gerekir” diye konuştu.
Fışkırarak kusmalarda en tipik nedenler; bebeğe çok yemek yedirilmesi,reflü gibi mide problemleri, bebeğin anne karnında amniyos sıvısını fazladan yutması, süt alerjisi, doğumsal metabolik hastalıklar veya pilorstenozuolarak adlandırılan bir tıkanma problemidir.
Buz emmek ve bol su tüketmek
Mide üşütmesinde yaygın olarak yaşanan ishal ve kusma vücudun sıvı kaybetmesine neden olur. Su vücut için hayati önem taşır, o nedenle ishal ve kusma kaynaklı vücuttan atılan suyu geri alabilmek için bol bol su tüketilmelidir. Ayrıca buz emmekte yine mide üşütmesine iyi gelecektir.
Kusma varsa yan pozisyonda tutulur, Solunum kontrol edilir, Etraftaki meraklılar uzaklaştırılır.
eğer kişiler kustukları esnada midelerinde bir şey yoksa o zaman acı bir sıvı olan safra sıvısını kusabilirler. Çok uzun aç kalınması, gıda zehirlenmeleri, mide gribi gibi durumlarda kişilerde safra kusma durumu görülebilmektedir.
İlk mide bulantısında, gastroenteroloji doktoruna gidilmesi ve kaynağının belirlenmesi aşamasında yeterli tahlil ve kontrollerin yapılması gereklidir. Gastroenteroloji doktoru bağırsak ve mide ile ilgili hastalıkları inceleyen, doğru tedavi süreçlerini yönetmektedir.
Altta ciddi bir neden yoksa, çoğu kusma yaklaşık 12 saatte geçecek, çocuk rahatlayacaktır. Yudum yudum vereceğiniz sıvı, su veya doktorunuzun önereceği tuz-şeker karışımı olabilir. Kusma azalınca sıvı verme hızını arttırabilirsiniz.
Kusma davranışları sonucu vücut su-tuz-mineral düzensizlikleri ciddi sorunlara yol açabilir. Yemek borusunda kusmalar sonrası yırtılma, midede delinmeler, kalp ritim bozuklukları gibi nadir ama ölümcül sonuçlar ortaya çıkabilmektedir.
Bebeğiniz kustuktan sonra uyuması için yüzüstü yatırmayın. En güvenlisi sırt üstü uyutmaktır.
Mide bulantısı ile beraber gelen kusma problemi için yoğurt tutucu bir görev görür. Doğal ya da taze bir kase yoğurt yiyerek mide bulantınızı dindirebilirsiniz.
Eğer yemek istiyorsa barsak hareketlerini hızlandırmayacak muz, şeftali, elma, patates, ekmek, pirinç, yoğurt ( özellikle probiyotik yoğurt ) gibi gıdalar verebilirsiniz.
Kustuktan sonra daha iyi hissedeceksin. Uyumaya çalışıyorsan ama mide bulantısından dolayı uyuyamıyorsan cenin pozisyonunu alıp dizlerin bükülü şekilde sol tarafına yat.
Kusmaya karşı bol su tüketmeniz gerekiyor
Kusma olayı vücutta su kaybına neden olur ve bunun için vücuda takviye yapmak önemlidir. O yüzden ilk olarak su tüketmelisiniz.
Hayır doğru değil. Soruda seninde belirttiğin gibi vebaya bulaşıcı ve hastalık yapan mikrop neden olur. Eğer içtiğin suyun içinde bu mikrop yoksa kusmadan öncede kusduktan sonrada içsen hastalığa yakalanmazsın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri