Uyku Pozisyonu Her ne kadar sırtı üstü yatmak önerilen pozisyon olsa da bel problemi olan hastalarda omurganın öne eğilmesi stresi azaltıp ağrının azalmasında yardımcı olacaktır. Sırt üstü yatılacak ise gövdeyi biraz kaldırmak için ayarlanabilir yatak yada yastık desteği kullanılabilir.
Sırtüstü Uyumak Kas Kısaltabilir
Ancak bazı insanlar yan yatış pozisyonunda uyuyamazlar. Sırt üstü yatıyorsanız mutlaka dizler bir yastık ile desteklenmeli. Ancak yine de sırt üstü yatış bir süre sonra bacakların arka kaslarında kısalmaya yol açıyor. Bu nedenle uzun süre sırt üstü yatılmasını önermiyoruz.
Yan yatış pozisyonunu tercih ediyorsanız yastığınızın boynunuzun altına gelen kısmı, başınızın altına denk gelen kısmından biraz daha kalın olmalıdır. Böylece omurganız düz durur. Yan yatış pozisyonunda başı omuz üstünde desteklemek için gereken yastık kalınlığı, sırt üstü yatışa göre biraz daha fazladır.
Diz altına koyulan yastık bel ağrısının hafiflemesini sağlar. Cenin pozisyonunda yatmak: Bel ve boyun sağlığı için en ideal yatış pozisyonu yan yatış pozisyonudur. Bu pozisyonda iken belin basıncını azaltmak amacıyla dizlerin arasına yastık koyulabilir ve bacaklar karına doğru çekilebilir.
Fıtığa bağlı sinir hasarı, ayaklarda düşme, idrar ya da dışkı tutamama gibi özel durumlar yoksa ameliyat en son tedavi seçeneğidir. Bel fıtığına bağlı ağrıların % 85-90'ı ilaç tedavisi, fizik tedavi uygulamaları, egzersiz, davranış tedavisi, manuel terapi uygulamaları ile tedavi edilebilmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Siyatik hastaları nelere dikkat etmelidir? Omurgadan kaynaklı siyatik ağrılarında beli zorlayacak ani hareketlerden, yere eğilme veya eğilerek yerden ağır cisimler kaldırma gibi aktivitelerden uzak durulmalıdır.
Sıcak uygulama, kas spazmlarını azaltabilir ve kan dolaşımını artırarak ağrıyı hafifletebilir. Bununla birlikte, sıcak uygulama, fıtığın neden olduğu inflamasyonu azaltmaya veya fıtığın kendisini tedavi etmeye yardımcı olmaz.
Doğru Oturma Pozisyonu
Otururken sırtınızı dik tutmak önceliğiniz olmalıdır. Omurganın doğal duruşunu bozmayacak şekilde dik durmanızı sağlayacak bir pozisyonda oturmalısınız. Oturduğunuz sandalyenin ya da koltuğun bel bölgesine destek koyarak duruşunuzu daha sağlıklı bir hale getirebilirsiniz.
Lateral Pozisyon (Yan Yatış Pozisyon) * Solunum yollarının açıklığını sağlar * Bilinç kayıplarında bu pozisyon verilir. * Omurga düz, baş yastıkla desteklenmiş olmalıdır, * Altta kalan kol dirsekten bükülmeli, avuç içi yukarıya bakacak şekilde olmalıdır.
EN SAĞLIKLI YATIŞ POZİSYONU: SOL TARAF ÜZERİNE YAN YATIŞ
En sağlıklı uyku pozisyonudur. Vücudun kalbe giden ana toplardamarı baksı altında kalmayacağı için, vücuttan kalbe kan dönüşü kolay olur. Yüksek tansiyonlu hastalar için uygun bir pozisyondur. Bu pozisyon ayrıca daha az horlamayı sağlar, reflüyü de azaltır.
Normal insanlar için en SAĞLIKLI UYKU pozisyonu sol yana yatarak ayakları karnımıza doğru çekmek ve öylece uymaktır. Cenin pozisyonu olarak adlandırdığımız bu pozisyon tüm gece kalbe giden ana damarlardaki basıyı azaltacağı için vücut dolaşımı en iyi şekilde olur.
Muhammed (sav) çeşitli hadis kaynaklarında da belirtildiği üzere sağ tarafı üzerine yatarak dinlenirdi.
Yan yatanlar için önerilen yatak türleri visco ve lateks yataklardır. Vücudu destekleyen ve omurganın doğal duruşunu koruyan visco ve lateks yataklar konforlu bir uyku deneyimi sunarlar. Yan yatan kişiler için geleneksel yaylı yataklar önerilmemektedir.
Kimi kaynaklar “en doğru yatış pozisyonu” için sırt üstü yatmayı gösterirken, bazı kaynaklar bu yatış pozisyonunu doğru bulmamaktadır. Örneğin,Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüsü (NIH) tarafından yapılan araştırmada, en doğru yatış pozisyonunun sırt üstü yatmak olduğu belirtilmektedir.
İnsanları sırt üstü pozisyonda yatması uzman kişiler tarafından en çok önerilen pozisyonların ilk sırasında yer alıyor. Kişinin sağlığı için omurganın şeklini koruma konusunda en yararlı olan bu yatma pozisyonu, omurganın düz olmasından dolayı kişide bel ve diz ağrılarını engelleyen bir pozisyon olarak bilinir.
Sol tarafa yatmak, kronik bel ve sırf ağrısı çeken kişilere de tavsiye edilmektedir. Bu pozisyon omurga üzerindeki yükü hafifletir ve uykunuzda daha rahat olmanızı sağlar. Sol tarafa yatmak, kan dolaşımını rahat sağladığı için kalbimiz üzerindeki baskıyı hafifletir. Bu da vücudumuz için oldukça faydalıdır.
Hasta sırt üstü olacak şekilde dümdüz yatırılır. Yaralının bacakları yaklaşık 30 cm. kadar yukarı kaldırılır. Hastanın bacaklarının altına destek olması için çarşaf, battaniye, yastık, kıvrılmış giysi gibi bir cisim konulur. Kişinin üstü örtülerek ısınması sağlanır.
Yan yatarak uyuyorsanız, yakınınızda uyumaya çalışanlar için de en iyisi budur. Gemilerde çalışan denizcileri inceleyen bir başka küçük çalışmada, horlama gibi solunum rahatsızlıklarının sırt üstü yatıldığında daha yaygın olduğu görüldü.
Koma pozisyonunun ikinci şekli ise yan yatırılarak meydana gelir. Bu şekilde koma pozisyonu, herhangi bir nedenle solunumu bulunan ancak bilincinin kapalı olduğu durumlarda yani koma durumunda verilen bir pozisyon şeklidir.
Siyatik sinirin bel bölgesinde yer alan köklerinin sıkışması ya da gerilmesi, bacakta ağrı hissiyatına yol açar. Bazı durumlarda omur kayması, iltihap, tümör ve kist varlığı gibi sebepler de siyatik sinir ağrısına yol açabilir.
Sıcak ve soğuk uygulama
Belin zorlanmasına bağlı gelişen bel ağrısı için yaralanmadan hemen sonra bölgeye buz tatbiki yapmak yararlıdır. Bir havluya sarılmış buz torbası ağrıyan alana uygulandığında yaralanmaya bağlı gelişen akut iltihaplanma geriler. Soğuk ayrıca ani ve yoğun bel ağrısını hafifletebilir.
Sağ kalçadan bacağa vuran ağrısının hissedildiği bölgeye buz kompresi uygulamak ağrıyı durdurmada noktasında oldukça etkili olabilir. Ağrı hissedilen sağ kalçadan bacağa vuran ağrı 2-3 saatte bir 10-15 dakikalık buz uygulaması ağrıyı hafifletebilen bir unsur oluşturabilir.
Bel fıtığına iyi gelen yöntemler arasında sıcak ve soğuk uygulamalar, çokça tercih edilmektedir. Hem sıcak hem de soğuk uygulamaların belli aralıklar dahilinde yapılması, bel fıtığını rahatlatmaktadır. Bel omurlarının üzerine bez yardımıyla buz koymak, fıtık ağrısını önemli ölçüde azaltmaktadır.
Bacağa vuran fıtık ağrısına en iyi çözüm fizik tedavidir. Fizik tedavinin yanı sıra ağrı kesici takviyesi ve egzersizler de uygulanmalıdır. Ancak doktor kontrolü olmadan hem ilaç kullanımı hem de egzersiz uygulamasından kaçınılmalıdır. Yanlış yapılan her hareket var olan durumu daha da kötüye götürebilir.
Düzenli yürüyüş ve egzersiz omurga kaslarının kanlanmasını arttırarak gelişmesini sağlar. Gelişen omurga kasları da gündelik aktivite ve ağırlık kaldırma sırasında vücuda binen yükün büyük kısmını alarak omurganın korunmasına yardımcı olur. Bu sayede kireçlenme ve bel fıtığı gibi hastalıkların gelişmesi önlenmiş olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri