1- Sarmak: Sarmak kelimesinin ilk anlamı bir şeyin etrafını çepeçevre kuşatmaktır. Tıpkı çevirme ve kuşatma gibi öz Türkçe bir sözcük olan sarmak, mecazen bir şeyle çok fazla ilgilenmek anlamında da kullanılır.
Bu durumda küs sözcüğünün eş anlamlısı “dargın” sözcüğüdür.
Vakit kelimesi Türk Dil Kurumu üzerinden eş anlamlı olarak, 'zaman' sözcüğü ile beraber karşılık buluyor.
Yazılış ve okunuşları farklı fakat anlamca aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir.
Aynı kelimesinin eş anlamlılarına bakacak olursak 'ayrımsız, özdeş, tıpkısı, nüsha, bire bir' kelimeleri karşımıza çıkmaktadır.
İlgili 23 soru bulundu
Eşanlamlı, anlamdaş, müteradif veya sinonim; yazılışları farklı olduğu halde anlamları aynı veya çok yakın olan sözcükler.
Ayna sözcüğünün eş anlamlısı varken zıt anlamlı karşılığı yoktur. Bu kelimenin eş anlamlı karşılıkları "gözgü" ve "mirat" sözcükleridir. Bu sözcükler cümle içerisinde birbirlerinin yerine kullanılabilmektedir.
Eş anlamlı kelimeler birbirlerinin yerine kullanabilmekte olup dilimizde pek çok eş anlamlısı olan kelime yer almaktadır. Eş anlamlı olan sözcüklere örnek olarak; baş-kafa, adet-sayı, kıymet-değer, beyaz-ak gibi kelimeler kullanılabilmektedir.
Yazılışları ve okunuşları farklı anlamları aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denmektedir.
Yazılışları ve okunuşları farklı olan ancak anlamları aynı olan kelimeler eş anlamlı kelimeler olarak bilinmektedir. Bu kelimeler birbirlerinin yerine kullanılabilir çünkü aynı anlama gelmektedirler. Diğer bir değişle aynı varlığı, nesneyi veya kavramı gösteren sözcükler eş anlamlı kelime olarak bilinir.
Rüzgar kelimesinin eş anlamlı kelimesi yeldir.
Konut kelimesinin eş anlamlıları olarak ikametgah, mesken ve ev sözcüklerini kullanabilirsiniz.
Aynı zamanda eş anlamlı kelime olarak Türk Dil Kurumu üzerinden, 'Yıl' sözcüğü ile ifade edilmektedir. Tek başına ya da cümle içerisinde amaca uygun olarak hem sene hem de yıl sözcüklerini aynı anlam üzerinden değerlendirmek mümkün.
Anlamları aynı ama yazılışları farklı olan ve kuşku yerine kullanılabilecek kelimeleri şüphe, kuruntu ve işkil olarak sıralayabiliriz. Bu üç eş anlamlı kelimeden kuruntu Türkçe kökenli iken işkil ve şüphe Türkçemize Arapçadan geçmiştir.
Keçi ismi Eski Türkçe keçi anlamına gelen eçkü sözcüğü ile eş kökenlidir. Güneybatı Oğuz dilleri dışında yer alan Türk dillerinde de keçi yerine eçkü ve benzer kelimelerin kullanımı yaygındır. Keçilerin yavrusuna oğlak, erkeğine teke, bir yaşındaki erkek ve dişisine ise çepiş denmektedir.
Öğretmen kelimesinin eş anlamlı kelimesi muallimdir. Bu sebeple cümle içerisinde aynı anlam barındırdığından öğretmen ve muallim kelimeleri birbirlerinin yerlerine kullanılabilir.
Genellikle cümle içinde birbirlerinin yerine kullanıldıklarında anlamda kayma veya bozulma olmuyor. Yazılışları ve okunuşları farklı fakat aynı anlama gelen sözcüklere eş anlamlı (anlamdaş) sözcükler deniliyor. Genellikle birbirlerinin yerine kullanıldıklarında cümlede anlam kayması ve bozulma olmuyor.
Cevap kelimesinin yerine eş anlamlısı olan 'yanıt' kelimesi kullanılabilir. Aynı anlama gelen yanıt kelimesi, kimi zaman cevap kelimesi yerine tercih ediliyor.
EŞ ANLAMLI KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle eşanlamlı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı eş anlamlı şeklinde olmalıdır.
Cevap kelimesinin yerine eş anlamlısı olan yanıt kelimesi kullanılabilmektedir.
Hediye kelimesinin eş anlamlısı 'armağan' olarak karşımıza çıkıyor.
' Okul kelimesinin eş anlamlısı, 'mektep ve meslek'tir.
Mucize kelimesi, kudretin zıddı olan “acz” kökünden türetilmiştir.
Yaren, zamazingo, tutkun, geçimli, gönüldaş, arkadaş gibi dost kelimesinin eş anlamı olan kelimeler cümle içindeki kullanımlarına göre dost yerine geçebilen kelimelerdir.
Hava olayı olarak kullanılan kar kelimesinin zıt anlamlısı bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri