Kuşkonmaz tohum veya pençeden üretilir. İlkbaharda ekilir. Tohum ekiminden ilk hasada kadar geçen süre dört yıldır. Bir kuşkonmaz tarlasından 20 yıl verim alınabilir.
Eğer kuşkonmazı ilk kez ekiyorsanız ilk sene verim alamayabilirsiniz. Kuşkonmazlar genelde 2. sene verimli olmaya başlar ve doğru koşullar sağlandığında yaklaşık 5 yıl kadar çok verimli olur. Toplam 7 yılın sonunda ise bitkinizin verimi azalacaktır, unutmayın.
Hasat, ilkbahar aylarında yapılır. İlk verim yılında hasat süresi kısa tutulmalı (15-20 gün), daha sonraki yıllarda 2 ay süreyle hasat yapılabilir.
Bir dönümden eğer çok güzel bakılırsa 300 kiloya kadar verim alınabiliyor. Genelde 150 kilo civarında bir verim alındı.
Kuşkonmaz nasıl yetiştirilir? Fazlaca merak edilmektedir. Kuşkonmaz, 15 yıl hatta 15 yıldan daha uzun süre verebilen, uzun ömürlü bir bitki türüdür. Bu çok yıllık bitki, pazar değeri ve işçiliği yüksektir.
İlgili 41 soru bulundu
Kuşkonmaz yetiştiriciliği, ilk yatırım ve emekten sonra oldukça karlı bir iş kolu olarak kabul edilir. Bitki, bir kez doğru şekilde yerleştirildiğinde yıllarca süren ürünler verir. Pazar talebi ve yüksek besin değeri de karlılığı artırır.
Susuzluğa dayanıklıdır. Yazın ise ortamın çok iyi havadar olmasıyla birlikte çok sık sulayıp -eğer havası çok kuru bir memlekette iseniz- yapraklarına su püskürtmelisiniz. Doğru bakım gösterirseniz kuşkonmaz yaz boyunca eski dallarından bile tekrar filizlenir.
Tohum Cenneti | Kuşkonmaz Tohumu | 20 TL.
Kuşkonmaz çiçeği, yaz aylarında haftada en az 2 kez, kış aylarında ise haftada 1 kez olmak üzere bitkinin bulunduğu saksının üstten sulanması gerekmektedir. Sulama yapılırken suyu tüm toprağa ulaşmasına dikkat edilmesi büyük öneme sahiptir.
Tüm dünyada yaygın tüketimi olan kuşkonmaz, başta folik asit olmak üzere pek çok mineral ve vitamin bakımından zengin bir sebze. Anavatanı Anadolu olan ancak tüketim alışkanlığının ülkemizde sınırlı olduğu kuşkonmaz sebzesinin üretiminin çok büyük bir kısmı Eskişehir'de yapılıyor.
Kuşkonmaz, iklim bakımından çok seçici değildir. Ancak hasat zamanında yağmursuz olan bölgelere dikilmesi gerekir. Çünkü hasat zamanı yağmur yağması, bitkinin verimini azaltır ve kısa sürede çürümesine neden olur.
Kuşkonmaz ziraatı:
İlkbaharda; Mart, Nisan aylarında toprak ısınmaya başlayınca tohum ekimine başlanır. Ekilişlerinden 20-30 gün sonra çimlenme başlar. Çimlenmeyi kolaylaştırmak, zamanı kısaltmak için, tohumların daha önceden ıslak kuma katlanmaları veya hiç olmazsa 2 3 gün kadar suda ıslatılmaları faydalı olur.
Kuşkonmaz birçok toprak yapısına uyum sağlayabilmektedir. Yine de geçirgen, hafif bünyeli, kumlu ya da kumlu-tınlı ve hafif kireçli topraklarda daya iyi yetişebilmektedir. Burada toprak iyi drene edilmeli, su tutmamalıdır. Topraktaki pH değerinin 6.5 seviyesinin altında olması önerilmektedir.
Toprağın kış aylarında gübrelenip derin bir şekilde sürülmüş olması gerekir. Kuşkonmaz yetiştirilecek olan bölgede her dekar alan için 50 m²'lik büyüklükte soğuk yastıklar hazırlanır. Bu yastıklara 10x10 cm aralıklar ile kare şeklinde ekim yapılır. Ekim işleminin toprağın 2-3 cm derinliğine yapılması gerekir.
Pahalı olmasının tek sebebi üretiminin az olması değil tabi. Üretimi oldukça meşakkatli bir sebze kuşkonmaz. Ekildikten üç yıl sonra toplanabiliyor, yetiştirilmesi de çok emek istiyor. Ülkemizde yetiştirilmemesinin bir sebebi de bu sanırım.
Kuşkonmazın aslında iki cinsi vardır, bunlar yeşil ve mor kuşkonmazlardır. Ancak bu iki türün herhangi birinin ışık görmemiş toprak altı sürgünlerinin hasat edilmesiyle “üçüncü tür” Beyaz Kuşkonmaz elde edilmiş oluyor.
Kuşkonmaz en iyi besince zengin, kumlu ve gevşek topraklarda yetişir. Haziran-Temmuz ayları arasında yeşilimsi sarı renkli çiçekler açan, 50–150 cm boyunda, çok yıllık otsu bir bitkidir. Sulak, kumlu ve killi, kuvvetli topraklarda, ormanlık yerlerde yetişir.
Mevsimi dışında tüketilmek istendiğinde derin dondurucuda saklanmaya elverişli olan sebzeyi, haşlamak ve ardından buzlu suda beklemek gerekir. Buzlu suda bekletildikten sonra buzdolabı poşetlerine konularak uzun süre saklanabilir.
100 gr kuşkonmaz, günlük alınması önerilen K vitamininin yarısından fazlasını sağlar. Yeterli alınan K vitamini vücutta kalsiyum emiliminin artmasını sağlayarak kemik sağlığına katkıda bulunur ve kemik erimesi riskini azaltır. K vitamini kemik yoğunluğunu korumada yardımcı kemik mineralizasyonunu düzenler.
Manisa dışında Eskişehir, Aydın, Muğla, Edirne, İzmir, Erzurum ve Mersin'de de sıklıkla bu bitki türüne rastlanılmaktadır. Bu bitki çeşidi için iklim şartları çok önemli değildir. Fakat yağmur yağmayan bölgelerde yetişmesi daha uygundur.
Gut hastalığı olan kişiler tarafından kullanılmamalıdır. Emziren anneler tarafından süt arttırıcı özelliği olsa da hamile kadınlar tarafından tüketimi zararlı olabilir. Kuşkonmaz aynı zamanda doğum kontrolünde kullanılan bir besin olduğu için hamilelik döneminde kullanımında kaçınılmalıdır.
Kuşkonmaz bitkileri 2'nci yaşını doldurduktan sonra hasat edilebilir. Mızraklar 30cm boya ulaştığında toplanır.
Kuşkonmaz yetiştiriciliği ülkemizde Muğla, Aydın ve Manisa bölgelerinde yapılmaktadır. Son yıllarda kuşkonmaz yetiştirmek isteyen kişiler tohumlarını nereden alacağına ve nasıl ekileceğine dair araştırmalar yapmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri