Nitekim Ebu Davud şöyle demiştir: " Günde 2 rekat kuşluk namazı kılanın günahları denizlerin köpüğü kadar olsa bile affedilir". Kuşluk namazı kılan ve bu namaza devam edenlerin cennete girecekler arasında sayıldıkları bildirilmektedir.
Mâlikîler'le Şâfiîler kuşluk namazını müekked sünnet, Hanefî ve Hanbelîler'in de içinde bulunduğu çoğunluk ise müstehap (mendup) kabul etmiştir.
Peygamber kuşluk namazını dört rekat olarak ve Allah'ın dilediği kadar ilâvede bulunarak kılardı." Evvabin namazı, sadec akşam namazının sünnetinden sonra kılınan altı rekâtlık gayr-i müekked namaz olarak bilinir.
Bu namazı; iki rekâtta bir selam vermek suretiyle kılmanın daha sevap olduğu kaynaklarda yer almaktadır. Ancak dört rekâtta bir de selam verilebilir (Tahtâvî, Hâşiye, s. 395). Besmele çekilerek duha namazına şöyle niyet edilir: “Niyet ettim Allah'ım senin rızan için duha namazını kılmaya.”
Hadis kaynaklarında çokça teşvik edilen duhâ (kuşluk) namazı; dört, sekiz ve on iki rekât olarak kılınabilir (Müslim, Salâtü'l-müsâfirîn, 78-83). En az iki rekât olarak kılınabileceği de söylenmiştir. Bu namazda iki rekâtta bir selam vermek daha sevaptır. Ancak dört rekâtta bir de selam verilebilir (Tahtâvî, Hâşiye, s.
İlgili 25 soru bulundu
Teheccüd namazı kılacak kişi, “Niyet ettim Allah rızası için teheccüd namazı kılmaya” şeklinde niyet edebilir. Teheccüd namazının iki-sekiz rekât arasında çiftli sayılarda kılınması tavsiye edilmiştir. Bununla birlikte, dileyen kimse daha fazla da kılabilir.
Bu namaz, “duha namazı” ve “işrak namazı” diye de anılır. Hz. Peygamber (s.a.s.), kuşluk namazının faziletli bir namaz olduğunu bildirerek kılınmasını tavsiye etmiştir.
Diyanete göre de Allah Rızası için isteğin gerçekleşmesi amacıyla namaz kılınması uygun görülmüştür. Diyanet kaynaklarında Hz. Muhammet'in buyurduğu kişi bir isteğini Allah'tan veya başka bir kişiden talep edeceği zaman önce güzelce abdest aldın ve iki rekatlık hacet namazını kılsın diye buyurmaktadır.
Hadis kaynaklarında çokça teşvik edilen duhâ (kuşluk) namazı; dört, sekiz ve on iki rekât olarak kılınabilir (Müslim, Salâtü'l-müsâfirîn, 78-83). En az iki rekât olarak kılınabileceği de söylenmiştir. Bu namazda iki rekâtta bir selam vermek daha sevaptır.
Güneşin bir mızrak boyu yükselmesinden, yani Güneş doğduktan 45 dakika sonra başlar, öğle namazına 45 dakika kalıncaya kadar devam eder.
Kuşluk namazı, günün doğuşuyla birlikte, kerahet vaktinde kılınan bir namazdır. Hadis ve tefsirlerde geçtiği üzere, insan günün ilk vakitlerinde bir kuşluk namazı kılarsa, Hz. Muhammed (s.a.s) gün sonunda onu korumayı tekeffül eder.
Bu zaman zarfında kılınan nafile namazlara işrak/duha veya kuşluk namazı denir. Peygamber efendimizin kıldığı bir namazdır.
İşrak namazı, sabah namazından sonra güneş doğup, kerahet vakti bittikten sonra 2 veya 4 rekat olarak kılınan nafile bir namazdır.
İsmailağa Camii'nin Gönderisi
Kuşluk (Duhâ) namazı nedir ve ne zaman kılınmalıdır? Kuşluk Namazı Nedir Güneş doğup bir miktar yüksel... sünneti müekkede) 4 ve 12 rekat arası kılınır.
Buna göre kuşluk namazının vakti güneşin doğup “bir mızrak boyu” yükselmesinden, yani 45-50 dakika geçmesinden sonra başlayıp zeval vaktine kadar devam etmekle birlikte ulemâ tarafından genellikle tercih edilen vakit gündüzün ilk dörtte birinin geçtiği, güneşin sıcaklığının yakmaya başladığı zamandır.
Buna göre, sabah namazı, kuşluk vakti eda niyetiyle kılınsa bile, namaz geçerlidir, tekrar kaza etmek gerekmez.
Kuşluk namazı, bu vakitten öğleye 20 dakika kalıncaya kadar kılınır. (Kısaca söylersek, kuşluk vakti, güneş doğduktan 50 dakika sonra başlayıp, öğleye 20 dakika kalana kadar olan vakittir.)
Muhtemelen efendimizin 2 rekattan fazla kıldığı zamanlarda bütün gece ibadet etmişse son iki rekatta takatten düşmüşse oturmuş olarak namazı kılması rivayetini gören birisi bunu sünnet zannetmiştir ve efendimiz 12 rekat kıldığında son iki rekatta oturarak kılardı biz oturarak kılarız şeklinde konuşmuştur.
Hâcet namazı dört veya iki rekât olarak kılınabilir. On iki rekât kılınabileceği şeklinde de rivayet vardır. Bu namazı dört rekât kılacak olan kişi, birinci rekâtında Fâtiha sûresinden sonra üç defa Ayetü'l-kürsî, diğer üç rekâtında da birer Fâtiha ile birer İhlas, Felak ve Nâs sûrelerini okur.
Evet, ayet ve dua bilmeseniz de namaz kılmanız gerekir.
"Namaz kılmayanın amelleri kabul olmaz." hadisi nasıl değerlendirilmelidir? "Beş vakit namazını kılmayan kişinin yaptığı diğer ibadetler kabul olmaz." demek yanlış olur. Çünkü Allah hiç bir iyiliği zayi etmez.
Hadis-i şerifte; (Duanın kabul olması için, iki şey lazımdır: Birincisi, duayı ihlas ile yapmalıdır. İkincisi, yediği ve giydiği helalden olmalıdır. Müminin odasında, haramdan bir iplik varsa, bu odada yaptığı duası, hiç kabul olmaz) buyuruldu.
Peygamber Efendimiz (SAV)'in ümmetine nafile namaz olarak önerdiği kuşluk namazı Arapça'daki diğer adıyla 'Duha namazı' olarak bilinmektedir. Kuran-ı Kerim'de direkt olarak Duha namazı şeklinde geçmeyen ancak bazı hadis-i şeriflere konu olduğunu gördüğümüz namazın fazileti rekat sayısına göre artmaktadır.
Peygamber' in sünnetiyle sabit olan namazlar ve nafile namazlar şeklindedir. Kuşluk Namazı da böyle bir nafile namazdır.
İmsak vakti ile başlayan sabah namazı güneş doğana kadar kılınabilir. Ancak sabah namazı güneş doğduktan sonra kerahat vakti çıkana kadar kılınmaz. Kerahet vaktinden öğle namazı vaktine kadar ise farzı ve sünneti kaza edilir. Öğle namazı vakti de geçti ise sadece farzı kılınarak kaza edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri