Hukukta kusur, işlediği haksızlıktan dolayı failin kınanabilmesi anlamına gelir. Kusur, ceza sorumluluğunun esasını oluşturan bir müessesedir. Ceza hukuku uygulamasında kusurluluk esastır. Ceza hukukunda “eylem olmadan haksızlık olmaz, haksızlık olmadan kusur olmaz, kusur olmamadan da ceza olmaz” kuralı geçerlidir.
1) Tahrik eden, haksız bir fiili gerçekleştirmiş olmalıdır. 2) Haksız fiilin tahrik edilene yönelik olması şart değildir. 3) Haksız fiile karşı hiddet ya da şiddetli üzüntü duyulmalıdır. 4) Tahrik edilen, haksız fiilin etkisiyle tahrik edene karşı suç işlemelidir.
Kusur prensibi, faili, hak etmediği aşırı müeyyidelere karşı koruyan önemli bir kalkan işle- vi üstlenmektedir; bu prensip aynı zamanda, cezanın sadece, bizzat fail tarafından işlenmiş bulunan fiilden doğan kişisel sorumluluğa da- yandırılabilmesini de ifade etmektedir.
Türk Ceza Kanunu, kusur yeteneğini etkileyen halleri 31/34. Maddelerinde düzenlemiştir. Buna göre, kusur yeteneğini etkileyen haller “yaş küçüklüğü”, “akıl hastalığı”, “sağır ve dilsizlik” ve “geçici nedenler, alkol veya uyuşturucu madde etkisinde olma” hallerinden ibarettir.
Özet: Kusur veya kusurluluk, işlenen fiille ilgili olarak failin so- rumlu tutulup tutulmayacağı konusundaki değer yargıları şeklinde tanımlanmaktadır. Kusurluluğu etkileyen hallerin varlığı halinde kişi suç teşkil eden eylemden ya hiç sorumlu tutulmamakta ya da sorum- luluğu azalmaktadır.
İlgili 16 soru bulundu
Kusursuz sorumluluk halleri, TBK 65. madde ve devamında düzenlenmiştir. Bu durumlar, hakkaniyet sorumluluğu, özen sorumluluğu ve tehlike sorumluluğudur. Bu hallerin ortak noktası, zararın meydana gelmesinde kişinin doğrudan bir eyleminin bulunmaması ve esas olarak bir şeye sahip olması veya bir statüde bulunmasıdır.
Kusur sorumluluğu yani haksız fiil, hukuka aykırı ve kusurlu bir davranışla başkasının mal veya şahıs varlığına yönelik zararın oluşumuna sebebiyet verilmesidir.
Kusurluluk suçun bir unsuru olup, failin psişik faaliyeti ile sonuç arasındaki iradi ilişkidir. Bu psikolojik ilişki kast ve taksir şeklinde ortaya çıkabilir. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nda bunun aksine bir düzenleme yapılmamıştır. Sübjektif ceza sorumluluğun esası, kast ve taksir olarak düzenlenmiştir.
“Ağır kusur, özel bir hukuk kavramı olup, kasıt olmamakla birlikte, kasta yakın bir kusurun varlığı anlamına gelir.” Gene Yargıtay kararlarına göre: “Sürücü yüzde yüz kusurlu olmakla birlikte, kastı veya kasta yakın bir kusuru söz konusu değilse, sigortacının dönme (rücu) hakkı doğmayacaktır.”
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nda cebir, şiddet, korkutma, tehdit (m.28) ve hata (m.30) ceza sorumluluğunu kaldıran veya azaltan haller başlığı altında düzenlenmiştir. Fail cebir, şiddet, korkutma, tehdit ve bazı hata hallerinde cezalandırılmaz.
Öz: Modern ceza hukukunda kusursuz suç ve ceza olmaz ilkesi mevcut olup esas ola- rak sorumluluk kusura dayanır. Günümüzde objektif sorumluluk anlayışı terk edil- miş ve kusur sorumluluğu kabul edilmiştir. Buna göre kusursuz kişinin cezalandı- rılması mümkün değildir ve fail fiilinden ancak kusuru oranında sorumludur.
Kusurluluk, suçun oluştuğunun tespitinden sonra işlediği fiil ile bağlantılı olarak fail hakkında bulunulan bir değer yargısıdır (kusur yargısı). Kusurluluk suçun bir unsuru değildir. Yaş küçüklüğü, sağır dilsizlik, akıl hastalığı kusur yeteneğini etkileyen hallerdir.
Kusurun belirlenmesinde bunun yoğunluğu esas alınır. Bu esasa dayanılarak kusur; kast, olası kast, taksir ve bilinçli taksir olarak sınıflandırılmaktadır.
Kusur yeteneği; failin doğruyu yanlıştan, iyiyi kötüden ayırt edebilme ve buna uygun davranabilme yeteneğidir. Kusur yeteneğinin hareketin yapıldığı sırada bulunması gerekir.
Suçun unsurları Bir fiilin cezalandırılacak bir suç teşkil etmesi için belli unsurların mevcut olması gerekir. Suçu oluşturan temel unsurlar, kanuni unsur, maddi unsur, hukuka aykırılık unsuru ve manevi unsurdur.
Diğer taraftan “kusursuz ceza olmaz” ilkesi, yani failin işlediği fiilin kendi kusurlu hareketinden kaynaklanması, kişinin özgür iradesiyle meydana getirdiği yapıp-etmelerine hukuk düzenince sonuç bağlanmasını sağlayarak bu kişisel güvenceyi sağlamlaştırır.
TRAMER; Trafik Sigortaları Merkezi'dir. Bu merkezde araçlar için sağlıklı sigorta fiyatları belirlenmesine ilişkin çalışmalar yürütülür ve kazaya karışan araçların kusur oranları belirlenir. Sigorta şirketi ve taraflar TRAMER incelemesine 5 iş günü içinde itiraz etmezse tespit edilen oranlar kabul edilmiş sayılır.
818 sayılı Borçlar Kanununda olduğu gibi 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunun- da da kusur, kusur sorumluluğunun temelini oluşturmaktadır.
Trafik kazaları için kusur tespit davası Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından görülmektedir. 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu kapsamında Asliye Hukuk Mahkemeleri bu davalar için görevlendirilmiştir. Zarara uğrayan kişinin yaşadığı bölgedeki mahkemeler yetkili mahkemedir.
Bunlar sırasıyla, Kanunun Hükmü ve Amirin Emri (TCK m. 24), Meşru Savunma ve Zorunluluk Hali (TCK m. 25), Hakkın Kullanıl- ması ve İlgilinin Rızası (TCK m. 26), Sınırın Aşılması (TCK m .27), Ce- bir ve Şiddet, Korkutma ve Tehdit (TCK m. 28), Haksız Tahrik (TCK m. 29), Hata (TCK m. 30), Yaş Küçüklüğü (TCK m. 31), Akıl ...
Kusur ne demek? Kusur, failin, hukuka uygun davranma olanağı varken, hukuka aykırı haksızlığı seçmesi sebebiyle kınanmasıdır. Hareketin ve neticenin ifade etmiş olduğu değersizlik haksızlığın esasını, zihniyetin değersizliği ise kusurun esasını oluşturur.
Kusuru bulunmadığı halde doğan zarardan sorumlu tutulmaya kusursuz sorumluluk adı verilmektedir. Kusursuz sorumlulukta kusur koşulu aranmadan haksız fiil nedeniyle doğan zarar sebebiyle maddi ve manevi tazminat talep etmek mümkündür.
Kusursuz sorumluluğu gerektiren ilkeler, hakkaniyet ilkesi, tehlike ilkesi ve hakimiyet ilkesi olarak sayılabilecektir.
Kişisel kusur, idarenin eylem veya işlemlerini yürüten kamu görevlilerinin görevlerinin dışına çıkarak kusurlu davranışlarda bulunmalarını ifade etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri