KÜTAHYA'DA DEPREM Mİ OLDU? AFAD tarafından yapılan açıklamaya göre Kütahya Gediz'de 4.0 şiddetinde deprem meydana geldi. Depremin derinliği 9.81 kilometre olarak açıklandı. Depremin Gediz ilçesi merkezli gerçekliği bildirildi.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Kütahya'nın Gediz ilçesi olan dün saat 21.42'de 4 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Sarsıntının 9,81 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlendi.
Shewhart standart sapma analizine göre, Kütahya deprem yöresinde herhangi bir yıl içinde meydana gelen ve meydana gelebilecek olan en büyük depremin büyüklüğünün 3.7 M ile 6.5 M arasında olması, % 95 olasılıkla normal görünmektedir.
Etkileri. Biri kalp krizi geçiren, biri de enkaz altında kalan 2 kişinin hayatını kaybettiği ve 122 kişinin de yaralandığı bildirildi. Yaşanan deprem ve artçılardan dolayı bölgede elektrik kesintileri ve telefon hattı problemleri yaşandı.
Her şey altı saniyede olup bitmiş,deprem 1086 can almış, 1258 kişi de yaralanmıştı. Deprem 13.250 km2'lik alanda yıkıma neden oldu ve Türkiye'nin %45'inde hissedildi. Bu alan içinde 9.473 bina yıkıldı ya da ağır hasar gördü.
İlgili 24 soru bulundu
3840 kişi öldü, 9232 bina hasar gördü. 2000 kilometrekarelik bir alandaki evlerin %80'i yıkıldı. Deprem en çok Muradiye ve çevre ilçeler olan Erciş ve Özalp'de can ve mal kaybına sebep oldu. 3.304 kişilik nüfusa sahip Çaldıran'da evlerin %95'i yıkıldı ve 615 kişi öldü.
Simav Yöresi Fayları - Google My Maps. Bu haritada Balıkesir in Sındırgı ilçesinden başlayıp Afyonun Sinanpaşa ilçesine kadar uzanan fay hattı görülmektedir. Bu haritada Balıkesir in Sındırgı ilçesinden başlayıp Afyonun Sinanpaşa ilçesine kadar uzanan fay hattı görülmektedir.
4 büyüklüğünde deprem: Bu büyüklükteki depremlerde eşyalar yerinden oynar, zayıf binalar hasar görebilir. 6 büyüklüğünde deprem: Orta çaplı ve binaların dayanıklılığına bağlı olarakbüyük hasara neden olurlar, duvar ve bacalar yıkılır. 7 büyüklüğünde deprem: Bu büyüklükteki depremler binalarda büyük hasara neden olur.
Birinci derece deprem alanıdır.
1939 Erzincan depremi veya Büyük Erzincan Depremi, 27 Aralık 1939 tarihinde merkez üssü Erzincan olan 7,9 Ms büyüklüğünde gerçekleşen deprem.
27.03.1970 Gediz Depremi Yıldönümü Geri
Merkez üssü Gediz ilçesine bağlı Akçaalan Köyü olarak bildirilen deprem 1086 kişinin hayatını kaybetmesine vesile oldu. 53 yıl önce meydana gelen yıkıcı depremin artçıları neredeyse 1,5 yıl sürdü. 3500'ü tamamen olmak üzere toplamda 10000 kadar ev ağır hasar aldı.
Depremler sismograflarla uzun mesafelerde ölçülür çünkü sismik dalgalar dünyanın iç kısmı boyunca hareket eder. Depremin kesin büyüklüğü Moment magnitüd ölçeği numaralandırması (ya da eskiden kullanımda olan Richter ölçeği) ile tespit edilir. Buna göre 7 ve üstü depremler yıkıcı türlerdendir.
Kütahya fayı yaklaşık 48 km olup en az 6,5 ve üzerinde deprem üretebilecek potansiyelde diri bir fay. *Milattan önce 6000 ve milattan önce 1800 yıllarında yıkıcı deprem ürettiği de bilinmekte. Kütahya il sınırları içerisinde toplam 16 adet diri fay bulunmaktadır.
Ülkenin önemli bir bölümünde hissedilenve halkımızda panige neden olan depremde, şu anki belirlemelere göre 4 yuttaşımız yaşamını yitirmiş yüzlerce insanımız ise yaralanmıştır.
Japonya'nın doğu kıyılarının açıklarında meydana gelen 7.3 şiddetindeki depremin ardından Miyagi bölgesini vuran bir metre yüksekliğinde tsunami oluştu.
Deprem, yerin 7 kilometre derinliğinde gerçekleşti. Çok sayıda ilden de hissedilen depremin 30 saniyeden fazla sürdüğü öğrenildi. Depremin ardından yıkımın meydana geldiği iller ise şöyle: Kahramanmaraş, Malatya, Gaziantep, Hatay, Adana, Kilis, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Osmaniye.
En büyüğü 11 şiddetinde. 12'de yeryüzü şekil değiştiriyor, yer çekimi devre dışı kalıyor." dedi. Türkiye'nin depremler konusunda sıklıkla karşılaştırıldığı Japonya'daki fayların farklı özelliklerinin bulunduğuna işaret eden Sözbilir, sözlerini şöyle sürdürdü: "Japonya'da daha az yıkım olur.
KAF, 1100 km uzunluğunda sağ yönlü ve doğrultu atımlı aktif fay hattıdır. Yaklaşık olarak Van Gölü'nden Saros Körfezi'ne kadar tüm kuzey Anadolu'yu keser. Tek bir faydan oluşmaz, pek çok parçadan oluşan fay zonudur.
İlimiz Ege Graben sisteminde olup Kütahya fay zonu, Akşehir-Simav fay zonu, Emet -Gediz fay zonu, Bursa yöresi Kuzey Anadolu ve Eskişehir fay zonunun etkisi altında. Kütahya fayı yaklaşık 48 km olup en az 6,5 ve üzerinde deprem üretebilecek potansiyelde diri bir fay.
Kütahya'da diri fay hattının geçtiği alanlar, özellikle Gediz ve Simav ilçelerinde bulunuyor. Bu durum, Kütahya'nın da deprem riski taşıyan bölgelerden biri olduğunu ortaya koyuyor.
Uşak'ın güneydoğu kısmında Sivaslı fayı ve batı kısmında da Güre fay zonu bulunmaktadır. Uşak ilindeki bilinen diri fayların uzunluklarının yaklaşık 4-20 km civarında olduğu görülmektedir.
Depremde yaşamını yitiren yaklaşık 33 bin kişinin hiçbir zaman unutulmadığını anlatan Aksun, kentin daha sonra 1992'de büyük bir deprem daha yaşadığını belirtti.
Yani aslında deprem nedeniyle Bursa ilinde 10 kişi, İstanbul ilinde 454 kişi, Eskişehir ilinde 33 kişi ölmüştür. 2010 yılında yayımlanan Meclis Araştırması Raporu'nda ise can kaybı sayısı 18.373 olarak güncellenmiştir. Aynı araştırmaya göre: Yaralı sayısı: 48.901.
Denizli'de 19 Ağustos 1976 yılında meydana gelen 4.9 büyüklüğünde ki deprem de 4 kişi yaşamını yitirmiş 28 kişi de yaralanmıştı. Bu depremden sonra kayıtlara geçen, 887 evde ağır hasar, 2 bin 922 evde orta hasar ve 4 bin 180 evde de hafif hasar meydana gelmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri