Kıskanmanın temel nedenleri arasında; öz güven eksikliği, başkalarını gözünde büyütme, kendini değersiz görme ya da kendi değerinin farkında olmama, kontrol etme arzusu, kendine güvenmeme, öfke, suçlama, yetersizlik gibi nedenler sayılabilir.
Aşırı kıskançlık ilaç tedavisi ve psikoterapi ile tedavi edilebilir. İlişkilerde çiftlerin birbirine güven duyması, iletişime açık olması ve empatiyi gündemde tutması kıskançlığı kontrol altında tutmaya yardımcı olabilir.
Retroaktif Kıskançlık (Geçmişi Kıskanmak)
Bu duygu, özellikle mevcut bir ilişkide partnerin eski ilişki ve deneyimleri hakkında yoğun ve sürekli düşüncelere kapılma şeklinde ortaya çıkar. Retroaktif kıskançlık, insanların sevdiklerinin geçmişine odaklanarak zaman zaman duygusal bir çıkmaza girmelerine yol açabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Geriye dönük kıskançlık, partnerimizin geçmiş ilişkileri tarafından tehdit edilmekten kaynaklanır. Ancak bu tehdit hissi gerçek olabileceği gibi hayali de olabilir. Bazıları için, partnerlerinin geçmişlerinde onları kıskandıran davranışları tekrarlamasından endişe duyuyorlar.
Kıskançlık duygusunun altında yatan birçok sorun olmakla beraber, en sık gözlemlenenler özgüven eksikliği, karşı tarafa güvenmeme ve karşı tarafı kaybetme korkusudur. Kıskanan kişi geçmişte güveninin sarsılacağı bazı olaylar yaşamış olabilir.
Kıskançlık, insan ilişkilerinde tipik bir deneyimdir. Genellikle güvensizlik, korku ve aidat duygusunun eksikliğinden kaynaklanır. Her türlü ilişki türünde (romantik, aile, iş ve sosyal) gözlemlenebilir. Bu duygu kontrol edilemediğinde ilişkilerde yıkıcı etkilere sahip olabilir.
Kıskanç insan tanımında belirgin pek çok özellik bulunmaktadır. Özgüvensizlik, değersizlik hissi, ani agresyonlar bu kişilerde en sık görülen özelliklerdir. Ancak tam zıttı olacak şekilde; yüksek ego, Tanrı kompleksi ve sessizlik de kıskanç insanların kişilik özellikleri arasında yer alabilmektedir.
Kıskançlık, bireylerin terk edilme ve beğenilmeme korkusu ile yoğun hissettiği bir duygudur. Bir ilişkinin içerisinde partnerini sürekli olarak kıskanan birey, birlikte olduğu kişiyi kendisinden daha üstün yeteneklere sahip kişilere kaptıracaklarını düşünerek kendilerini tehdit edilmiş hissederler.
Kıskançlık dozunda olduğu, karşınızdaki insanı rahatsız edici ve mantık dışı bir boyutta olmadığı sürece hastalık olarak adlandırılmaz. Fakat dozunda olmadığı zaman tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.
Kardeş Kıskançlığı Nasıl Önlenir? Kardeş kıskançlığını önlemek için; ebeveynlerin ilgisini eşit şekilde dağıtması, büyük kardeşi yeni gelen kardeşin bakımına dahil etmesi, kardeşler arasında kıyas yapmaktan kaçınması ve ebeveynlerin duygusal destek olması önemlidir.
Kıskançlık, içerisinde özgüven eksikliği ve yetersizlik duygularını barındırır. Kişinin özgüveninde eksiklik olduğu zaman, kişi kendini yetersiz, değersiz ve önemsiz hissetmeye başlar. Sahip olduğu sevgiyi hak etmediğini, eşini kaybedeceğini düşünür ve endişelenir.
Kıskançlık sorunun çözümünde çift terapisinde amaç kişinin kıskançlık duygularının altında yatan temel duygu ve düşüncelere ulaşmaktır. Terapi seanslarında kişiye kıskançlık hissettiği anlarda ki duygu ve düşüncelerini incelemesin ve merceği kendine tutmasında yardımcı olunur.
Buna göre aşırı derecede kıskanç bir kadın, depresyonun ve aşırı kaygının eşlik ettiği duygusal dalgalanmalar, ağlama nöbetleri, eşini sürekli kontrol etme gibi belirtiler yaşarken; erkekler daha fazla öfke patlaması, partnerini takip etme, fiziksel şiddete başvurma gibi belirtiler göstermektedir.
Kıskançlık, Türk Dil Kurumu'na göre başkasının sahip olduğu imkanları veya özellikleri çekememe olarak tanımlanır. Hedef kişinin sahip olduğu imkanlar, başarılar veya kişisel özellikler bizde bir hoşnutsuzluk uyandırır. Bu hoşnutsuzluğun nedeni ise aslında bu istendik özelliklerin kendimizde de olmasını istememizdir.
Othello sendromu, saplantılı bir şekilde kıskanma, aldatıldığını hissetme gibi duygulara sahip olunması nedeniyle partneri kısıtlama, tehdit etme, sosyal çevresinden uzaklaştırma gibi davranışların sergilendiği psikotik bir bozukluktur.
Othello sendromu, kişinin hayatını önemli derecede etkileyebilen sanrılı bir rahatsızlıktır. Bu sendrom bazen sanrılı, patolojik veya hastalıklı kıskançlık olarak da adlandırılır. Othello sendromunda kişi mantıklı temellere dayanmayan düşüncelere sahip olur ve bu düşünceler zaman içerisinde paranoyaya dönüşebilir.
Haset duygusu, bir şeyin başkasında olduğu görüldüğünde ortaya çıkan yıkıcı ve olumsuz bir duygudur. Kıskançlıkla yakından ilişkilidir ve hayatımızın belirli dönemlerinde ortaya çıkabilir. Haset, iki kişi arasında olurken kıskançlıkta üçüncü bir kişi ya da kavramın tehdidi söz konusudur.
Reaktif/ provakatif kıskançlık:
Partnerin diğerleriyle olan ilişkisine verilen negatif duygusal tepkidir.
Bebeklerde kıskançlık duygusunu öğrenilmesi anne karnında iken gerçekleşir. Ancak ilk belirtileri ise genellikle 3 -5 yaş aralığında görülmektedir.
Taraflardan birinin bu tür aşırı kıskançlık içeren baskıcı tutum ve davranışları evlilik birliğini çekilmez kılabilir. Yargıtay, içtihatlarıyla ''aşırı kıskançlık'' ın duygusal şiddet oluşturan boşanma sebeplerinden olduğunu belirlenmiştir.
Bilim insanları söz konusu araştırmada, tek ve çift yumurta ikizlerinde benzer kıskançlık genleri olup olmadığını irdelemiş. Varılan noktada, kıskançlığın sadece yüzde 29 oranında genetik olduğu, kıskançlığa neden olan faktörlerin yüzde 71'inin ise çevresel olduğu ortaya çıkmış.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri