Nufus kayıtları, mernis kapsamında bilgisarda tutuluyor. Bu nedenle, artık nufus kaydınızı almanız mümkün değil.
Yetkili mahkeme ilgilinin oturduğu yer Asliye Hukuk Mahkemesidir. Aile kütüklerindeki din bilgisine ilişkin talepler, kişinin yazılı beyanına uygun olarak tescil edilir, değiştirilir, boş bırakılır veya silinir. Din değişikliği veya silinmesi talepleri herhangi bir sayısal sınırlamaya tâbi değildir.
Nüfus kütüğüne kaydı zorunlu olan doğum yeri bazen hatalı kaydedilebilmektedir. Bu durumla karşılaşan kişiler bazı hallerde nüfus müdürlüğüne başvurarak ya da genel yolla doğum yerinin düzeltilmesi davası açarak hatalı kaydı değiştirebilmektedirler.
Eskiden kütük taşıyabiliyorduk. Mesela kütüğümüz belki hayatımızda hiç gitmediğimiz bir ilde ise, artık bunu daimi ikamet ettiğimiz yere taşıyamıyor muyuz? Taşınamaz. Artı elektronik sistemde artık heryerde işlem yapılabiliniyor.
Kayıtlar arasında farklılık olduğu takdirde, aksi sabit oluncaya kadar kayda esas olan dayanak belgesi geçerlidir. Nüfus olayları, iletişim ağı kullanılarak nüfus müdürlüklerindeki aile kütüklerine ve merkezî veri tabanına tescil edilir.
İlgili 21 soru bulundu
Nüfusa kayıtlı olduğu il terimi, bir bireyin doğum, kimlik ve vatandaşlık bilgilerinin resmi olarak kaydedildiği şehri (il) ifade etmektedir.
Kütük (defter); Resmî kayıt defteri, ana defter anlamına gelmektedir. Resmi kayıt defterleri; Doğum Kütüğü, Ölüm Kütüğü, Evlenme Kütüğü, Aile Kütüğü ve yer değiştirme kütüğüdür.
İkametgah değişikliği yapmak için bulunduğunuz ilçenin nüfus müdürlüğünü ziyaret etmeniz yeterlidir. Belli şartlar altında ise bu işlem e-Devlet üzerinden de gerçekleştirilir. Eğer yurt dışında yaşıyorsanız ve yerleşim yeriniz yurt dışında bulunuyorsa da dış temsilcilere başvurarak adresinizi bildirebilirsiniz.
Nüfusa kayıtlı olduğunuz yeri değiştirmek için dava açmanıza gerek yok. İkamet ettiğiniz ilçenin Nüfus Müdürlüğüne müracaat edip, nüfus kaydınızı buraya taşıyacağınızı beyan etmeniz yeterli. Bu konuda herhangi bir sınırlama yok.
MADDE 11 – (1) Nüfus kütükleri; kişilerin kimliklerinin, yerleşim yeri adreslerinin, aile bağlarının, vatandaşlık durumlarının ve şahsî hallerinin belirlenmesi amacıyla ilçe ve aile esasına göre nüfus ve vatandaşlık olaylarının tescil edildiği, daimi olarak saklanması gerekli resmî belgelerdir.
Erkeğin kadının nüfusuna geçmesi yasal düzenlemeler karşısında olanaklı değildir. Ancak evlenmeyi düşündüğünüz kişi nüfus kütüğündeki kaydının başka bir şehre naklini isteyebilir.
Doğum yeri değiştirme için esas olan usul dava yoludur. Yani yer hatalı ya da yanlış olarak nüfus kayıtlarına yazılan kişi bunu dava açarak değiştirebilir. Ancak yazım hatası, imla hatası gibi ufak maddi hatalar için dava açılmasına gerek yoktur. Bu nitelikteki hatalar nüfus müdürlüğü tarafından değiştirilebilir.
Evlenen kadınların hem soyadlarını kaybetmesi hem de kayıtlı kütük bilgilerinin değişmesi açıkça cinsiyete bağlı bir ayrımcılıktır. Soyadına ilişkin sorun ( yasal düzenlemenin hala değiştirilmemesine karşılık ,Anayasa Mahkemesinin kararı üzerine yerel mahkemelerce ) kadının dava açması durumunda kısmen giderilmektedir.
Tapu kütüğü tapu sicilinin ana belgesi konumunda olup en önemli unsur olarak kabul edilir.Tapu kütükleri mülkiyet hakları üzerinde kurulmuş ya da yetkili merciler tarafından talep edilen şerhleri, irtifak haklarını, beyanları, rehinleri ve diğer açıklamaları içerir.
Evlenen erkek ayrı aile kütüğü açabilir.
MADDE 16 – (1) Özel kütükler doğum, ölüm, evlenme, boşanma, kayıt düzeltme ve diğer kişisel durum değişikliklerine ait olmak üzere altı çeşittir.
Yerleşim yeri ve diğer adresi aynı olan (işlem anında aynı adreste kayıtlı bulunan) ailenin ergin fertleri birbirlerinin yerine adres değişikliği bildiriminde bulunabilirler. Vekâletname ibraz edenler de kişilerin adresleri ile ilgili bildirimde bulunabilirler.
Bu işlem için öncelikle https://www.turkiye.gov.tr/adres-degisikligi-bildirimi adresine gidilmesi gerekmektedir. e-Devlet şifresi ile sisteme giriş yapıldıktan sonra hizmet kullanılarak “yerleşim yeri adresi ve/veya diğer adres bildirimi” seçilebilmektedir.
Bildirim, ilçe nüfus müdürlüklerine veya dış temsilciliklere şahsen başvuru yapılarak ya da internet üzerinden adres bildirimleri https://www.turkiye.gov.tr/adres-degisikligi-bildirimi adresinden e-Devlet Kapısı kullanıcı şifreniz ile SMS doğrulama yöntemi kullanarak yapılabiliyor.
Cevap: merhabalar yardımcı olurmusunuz? Eskiden kütük nakli mümkündü kaldırıldı. Şuan mümkün değil, sadece bayanların kayıtları evlenince eşlerinin kütüğüne gidiyor. Boşanınca eski kütüğe dönüyor.
İkametgahınızı tanıdığınız bir kişinin yanına alacaksanız nüfus müdürlüklerine gitmeye gerek kalmadan adres değişikliği bildiriminde bulunabilirsiniz. Bu özelliği kullanabilmek için adreste oturan bir kişinin size muvafakat vermesi yani onaylaması gerekiyor. Muvafakat işlemini de e-Devlet'ten yapılabilirsiniz.
ADRES DEĞİŞİKLİĞİ HEMEN SİSTEME DÜŞER Mİ? Bu sistem üzerinden adres değişikliği ve ikametgah adresi taşıma işlemleri de tamamlanmaktadır. E-devlet sistemi ya da nüfus müdürlüğü tarafından yapılan adres değişiklik sistemleri bir kaç iş günü içerisinde sisteme düşmektedir.
Kütük demir -Madencilikte bir terim. Görgüsüz kaba kimse.
Körkütük Kelimesinin Güncel TDK Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: Aşırı Derecede (Sarhoş, Âşık Vb.)
Yaş kütükleri, mezuniyet kütükleri olarak ta isimlendirilmektedir. Kütükler için en sık kullanılan yükseklik 100 cm dir. İsimlerin çakılacağı çapraz kesilmiş kısım, genel olarak 32 cm civarında olmaktadır.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri