Eski kanuna göre 5 bin metrekarenin altındaki tarlalara prefabrik ev yapılmasına izin veriliyordu fakat son düzenlemelerden sonra 2023 yılında herhangi bir ev için tarlanızın en az 5 bin metrekare olması gerekiyor.
Prefabrik ev için belediyelerden ya da gerekli kurumlardan imar ve ruhsat izinlerinin alınması gerekmektedir. Kadastro Müdürlüğünden alınacak olan aplikasyon belgesi de prefabrik ev belediye izni için gereklidir.
Tarlaya 250 m2'ye kadar prefabrik ev yapabilmeniz için; Tarlanın imar durumunun bulunması. İmar durumunu ve prefabrik ev için gerekli ruhsat işlemleri için başvurmanız gereken kurum belediye ve mücavir alan sınırlarındaki ilgili belediye veya bunun dışında kalan köy gibi yerleşim alanlarında valiliktir.
Bu sebeple diğer yapı türlerinde olduğu gibi prefabrik evler için de bazı izinlerin alınması gerekmektedir. Prefabrik ev için öncelikle imar izni alınması şarttır. Evin yapılacağı bölgenin belediyesine ya da il özel idaresine başvurularak yapı ruhsatı alınabilir.
Yönetmelik gereğince bu yapıtların tapu kadastro veya tapu haritasında bulunan bir yola, yapılan arazinin en az 25 metre cephesinin bulunması gerekiyor. Tarlaya yapılacak inşaat 250 metrekare. Tarla alanı ne kadar olursa olsun, 250 metrekareden fazla alana sahip inşaat yapılamıyor.
İlgili 35 soru bulundu
İmar durum belgesi başvurusu yapabilmek için belediyeye dilekçe ile başvuru yapılmalıdır. Başvuru hakkı, arsa sahibine ve onun yetkili kıldığı kimseye aittir. Başvuru için tapu kaydı da gerekmektedir.
Tarlanızın en az 5 bin metrekare olması gerekiyor. Eski kanuna göre 5 bin metrekarenin altındaki tarlalara prefabrik ev yapılmasına izin veriliyordu fakat son düzenlemelerden sonra 2023 yılında herhangi bir ev için tarlanızın en az 5 bin metrekare olması gerekiyor.
Prefabrik ev fiyatına dahil edilmeyen dikkat edilmesi gereken ekstra maliyetler; Prefabrik Ev Yapı Ruhsatı Maliyeti: 2023 yılı bedellerine göre ortalama 100 m² prefabrik ev ruhsat harcamaları 30.000 ila 40.000₺ civarında gerçekleşmektedir.
Prefabrik ev ücretinin yanı sıra ruhsat ücreti de 20.000 TL'dir. Daha öncesinde fabrika ortamında parçaları üretilip sahada monte edilen prefabrik evler, standart evlere göre çok daha uygun fiyata sahiptir. Yapılışları çok daha kolaydır ve temel kazma işlemi gerektirmemektedir.
Prefabrik ev nerede yaptırılacaksa kişi, arsasının imar durumunu ilçe belediyesinden öğrenir. Köyde yaşıyorsa İl Özel İdaresi'ne başvurur. Daha sonra üretim fabrikasını ziyaret edip istediği modeli seçer. Evin projesiyle birlikte mimarlık ofisine müracaat ederek ruhsat dosyasını hazırlatır.
İkamet edilecek her konut tipinde olduğu gibi prefabrik yapılarda yapı tanımına girmektedir. İmar mevzuatında prefabrik yapılar için ayrıca bir istisna bulunmadığı için, ruhsat istemeyen prefabrik evler bulunmamakta olup bütün prefabrik yapılar için ruhsat izni alınması gerekmektedir.
Ancak konteyner ev araziye sabitlenmiş bir yapıysa; elektrik, su, kanalizasyon gibi temel bağlantılar sağlanmışsa yapı tanımına dahil edilirler. Bu da konteyner ev için imar gerektiğine işaret eder.
Bahçeye Ev Yapılabilir mi? Yapılacak evin en fazla iki katı olması gerekir. -Söz konusu arsanın en az 5.000 metrekare olması gerekmektedir. Bunun altındaki tarlalara ev ya da herhangi bir yapı yapılamaz. Eski kanuna göre, daha küçük tarlalara prefabrik ev yapılabiliyordu, ancak artık yapılmasına izin verilemiyor.
İskan dışı alanlarda taban alanı 75 metrekareyi ve 2 katı geçmemek şartıyla yapılacak 1 bağ evi için bakanlığın onayı alınmak koşuluyla köy içi yapılara benzer şekilde ruhsat zorunluluğu da olmayacak.
Bununla birlikte prefabrik ev belediye masrafı ortalama 7 bin ile 130 bin arasında değişmektedir. Daha fazla bilgi almak için en yakın belediyeye müracaat ederek prefabrik yapılar için belediye masraflarının ne kadar olacağı hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
1- Önce Prefabrik ev yapan firmaya gidilir proje seçilir ve taslak proje alınır. 2- Arsanıza yakın bir mimarlık ofisine gidilir, taslak proje verilir ve arsanın konumu verilir. 4- Bu hazırlanan proje dosyası (ruhsat dosyası) belediye'nin fen işleri müdürlüğüne onay için verilir.
Prefabrik ev yapım yardımı başvurusu hane içinde kişi başına düşen geliri net asgari ücretin 1/3'ünden az (2022 yılı için 1.833,45-TL) olmakla birlikte yaşlılık, engellilik, tek ebeveynli aile, dul olma gibi özel şartlardan herhangi birini taşıması ile alınabiliyor.
İmar durum belgesi alma ücreti 66 TL'ye çıktı. Yeni yapı ruhsatı alınmasına ilişkin 1000 metrekareye kadar konut, rezidans metrekare başına 10.68 TL'den 11.75 TL'ye ulaştı.
Prefabrik ev projesi dosyasının hazırlanması ve ardından ruhsat başvurunun yapılması ile birlikte onay süreci başlar. Belediyeler tarafından bu onay süreci genellikle 3 ile 4 haftalık bir periyodu kapsar.
100 m2 prefabrik ev maliyeti ne kadar? 2022 yılı başlangıç fiyatları dikkate alındığında 3+1 kullanım planına sahip 100 m2 prefabrik ev fiyatı 150.000 TL olarak belirtebiliriz.
Firma yükümlülüğünde gerçekleşecek üretim ve uygulamalar dahil 100 m2 prefabrik evin yapımı için ne kadar harcama yapmak gerekir? 2022 yılı ortalama rayiçlerine göre 100 m2 prefabrik evin yapımı için firmaya ödenecek fiyat 305.000 TL civarındadır.
Emlak vergisi, mülk sahipleri ya da mülk sahibi sıfatı taşıyan vatandaşları ilgilendiren bir vergi türüdür. Dolayısıyla ister apartman dairesinde yaşayın ister prefabrik evde, mülkünüz için emlak vergisi ödemeniz gerekmektedir.
Tarla, bağ, bahçe gibi arazilerin imarı yoktur. Bu araziler imarsız toprak parçalarıdır ve bu arazilere ev yapmada herhangi bir sakınca yoktur. Yani siz zeytinlik, bağ, bahçe gibi imarsız toprak parçalarınızın üzerine belirli şartları yerine getirmek kaydıyla, özel amaçlı yapı inşa edebilirsiniz.
Maddesinde 11.07.2021 tarihinde yapılan değişiklikle köyde ruhsatsız yapı yapabilmek için köy nüfusuna kayıtlı olma ve köyde sürekli oturanlarca yapılma kriteri kaldırılmıştır. Bu değişiklikle birlikte köyde oturmayanlar da parselleri diğer kriterleri karşılıyor ise köyde ruhsatsız ev yapabilir.
Köyde İzinsiz Ev Yapmanın Cezası
Bu eylemler, 42. maddenin 5. fıkrasına göre cezalandırılır. Buna göre, bu yapıların diğer şartlar taşınmasına rağmen sadece muhtarlık izni alınmaksızın yapılması halinde yapı sahibine bin Türk Lirası (2022 yılı için 1.485,00 TL) idari para cezası verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri