Güneşlenme süresi çok uzun olmasına rağmen sıcaklık yükselemez çünkü Güneş ışınları yıl boyunca bu bölgelere eğik açılarla gelir. Sıcaklık düşük olduğundan buharlaşma ile atmosfere karışan nem azdır. Dolayısıyla yağışlar son derece az ve her zaman kar şeklindedir. Ortalama yağış yıllık 200 mm civarındadır.
Yıllık yağış miktarı az olması sebebiyle çöl iklimi olarak da isimlendirilen bu iklim türünde herhangi bir bitki örtüsünün varlığına rastlanmamaktadır. Sıcaklığın yıl boyunca 0 santigrat derecenin altında olduğu kutup ikliminde ortalama yıllık sıcaklık ise -30 santigrat derecenin altındadır.
Kutup bölgeleri (Kutuplarda bağıl nem yüksek olmasına rağmen yağış miktarı azdır. Sebebi: sıcaklığın düşük olmasından dolayı buharlaşmanın ve mutlak nemin az olmasıdır.
Sonuç olarak, Kutuplarda kar ve yağmur yağması mümkündür, ancak bu çok nadir olur ve genellikle hava koşulları çok soğuk ve karlıdır. Yakın gelecekte kaydedilmiş olan bu bilgilerin aksine Kuzey Kutbu'nda yoğun yağmur ve kar yağışı gözlemlenmeye başlamıştır.
Antarktika, Güney Yarımküre'nin en güneyinde bulunan ve Güney Kutbu'nu içeren kıta. Afrika ve Okyanusya'nın güneyinde olan ve içinde ülke bulunmayan tek kıta. Dünyanın en kurak yeridir, kıtanın bazı yerlerine 2 milyon senedir yağmur yağmamıştır.
İlgili 38 soru bulundu
Aslında her iki kutup da soğuk bölgelerdir. Çünkü güneş ışınları kutuplara çok eğik biçimde gelir. Hatta kutup noktalarında yılın altı ayı boyunca güneş hiç doğmaz. Bu yüzden kutup bölgelerinin fazla ısınması mümkün değildir.
Bağıl nemin artmasıyla oluşan sisler ve bulutlar gözler önünde. Bağıl nemin %100 olması, havanın artık suyla doyurulmuş olması demektir. Bu durumda hava daha fazla su alamayacak ve havaya katılmaya çalışan buhar yoğuşarak sıvı hâline dönüşecektir.
Bağıl nem değerinin 0 olması demek, havanın su ile doyurulduğu anlamına gelmek demektir. Böyle bir durumda hava fazla su alamaz ve havaya eklenmeye çalışan buhar yoğunlaşır. Sonrasında da sıvı hale döner. Eğer bağıl nem değeri 0 altında ise buharlaşma meydana gelir.
En fazla nemin olduğu bölgemiz ise yağışların fazla olduğu Karadeniz Bölgesi'dir. Rize, en fazla neme sahip olan ilimizdir.
Çünkü güneş yılda sadece bir kez tüm boylam hatlarında doğup, batar ve dolayısıyla bütün zaman dilimleri birleşmiş olur. Kuzey Kutbu'nda yaşayan insan toplulukları yoktur ve herhangi bir zaman dilimine sahip değildir.
Üstelik bu hayvanların hiçbiri, karada gezen büyük yırtıcılardan sakınacak şekilde evrimleşmemiş. Güney Kutbu'ndaki bu ortam, bir kutup ayısı için açık büfe olurdu. İşte bu yüzden kimsenin oraya kutup ayısı götürmemesi gerekiyor.
Antarktika'ya gitmek yasak değil. Hatta vize almanıza bile gerek yok. Çünkü Antarktika içinde ülke olmayan tek kıta. Siyasi olarak hiç bir yere bağlı değil.
Yurdun en yüksek rakımlı noktası olması sebebiyle "Türkiye'nin çatısı" olarak bilinen Ağrı Dağı'nda neredeyse çöl ve kutup iklimi aynı anda yaşanıyor.
Kuzey Kutbu, Güney Kutbu'na göre daha sıcak. Kuzey Kutbu yaz sıcaklık ortalaması 0 °C (Güney Kutbu, -26 °C), kış ortalaması -31 °C. Kuzey Kutup Dairesi'ndeki deniz buzları ortalama 2,5 metre kalınlığa kadar çıkıyor.
KUTUP İKLİMİ (POLAR CLIMATE) [i] Kuzey ve Güney yarımkürelerde 60 ° ile 90 ° enlemleri arasında hüküm süren iklim tipi. Köppen'in sınıflamasına göre, kutupsal iklim ikincil bir ayrıma tabi tutulmuştur. Bunlardan birincisi Tundra iklimidir ve bu iklimde en sıcak ayın ortalama sıcaklığı 0 ile 10 °C arasındadır.
Deniz kıyısında olan yerlerde nem yüksek olmaz. Sıcaklık ve Deniz kıyısı Birleşince nem artar.
Rutubet olarak da bilinir. Normal nem oranı nedir? 24 derecelik bir ortamda havadaki normal nem oranı yüzde 40 - 60 arasıdır. Yüzde 40'ın altında düşük nem oranından, yüzde 60 ve üzerinde ise yüksek nem oranından söz edilir.
1 m3 veya 1 kg havanın içinde, gram cinsinden bulunan su buharına mutlak nem denir. Buna karşılık, rasat anında havanın içinde bulunan su buharı miktarı ile aynı sıcaklıkta bu havanın kazanabileceği en çok su buharı miktarı arasındaki orana bağıl (nispî) nem denir (Dönmez, 1990:141).
Türkçede ise tam bir karşılığı yoktur, rutubet olarak adlandırılabilir.
Rutubet kelimesinin kelime anlamı nem olsa da, halk dilinde rutubet neme bağlı oluşan mantarlara verilen isimdir. Bununla beraber nem ise havada bulunan su buharı anlamına gelmektedir. Özetle, genel kullanımda nemin sebep olduğu tahribattan ve kokudan rutubet olarak bahsedildiğini söyleyebiliriz.
Ekvatoral bölge ile deniz kıyılarında fazla olan mutlak nem su kaynaklarına yakın ve sıcak olan her yerde fazla olarak ifade edilmektedir. Bu nedenle kutup bölgeleri, yüksek dağlar ve çöllerde mutlak nem fazla olmamaktadır.
Bunun sebebi Antarktika'da görülen Katabatik rüzgarı. Atmosferdeki soğuk hava 10000 metrelik dikey bir alçalmayla rüzgarlara sebep oluyor. Bu rüzgarlar “Kuru Vadi” bölgesinde zaman zaman saatte 320 km hızla esiyor ve bölgedeki tüm nemi yok ediyor.
Ekvatorda yılın tamamında güneş dik açı yapıyor, gece ve gündüzün uzunluğu sürekli 12 saat oluyor. Kutuplarda güneş kutba hep paralel olduğu için orada da gece ile gündüzü 12 saat saymak gerekir.
Bu tarih Güney Kutup Noktası'nda altı aylık gecenin, Kuzey Kutup Noktası'nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır. Kuzey Yarıküre'de yaklaşık olarak 21 Mart İlkbahar Ekinoksu - 23 Eylül Sonbahar Ekinoksu'dur. Güney Yarıküre'de yaklaşık olarak 21 Mart Sonbahar Ekinoksu - 23 Eylül İlkbahar Ekinoksu'dur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri