Ülke gelirinin %80'i petrol ihracatından elde ediliyor. Öyle ki, Kuveyt Dinarı, dünyanın en değerli para birimi olarak kabul ediliyor. Dünya Bankası'nın verilerine göre, Kuveyt kişi başına düşen gelir açısından dünya sıralamasında dördüncü sırada yer alıyor.
Kuveyt, aslında dünyanın en büyük petrol üreticilerinden ve satıcılarından biri. Dünyadaki petrol rezervlerinin yaklaşık %10'u Kuveyt'te bulunuyor. Yani bu doğal kaynağın tüm dünyaya satışını gerçekleştiren Kuveyt, zenginliğinin büyük bir kısmını petrol ihracatından kazanıyor.
Ülke Ekonomisi
Kuveyt, 2021 yılıyla birlikte Covid-19 pandemisinin ekonomik etkilerinden kurtulmaya başlamıştır. 2020 yılı genelinde tahminlerden düşük seyreden petrol fiyatları bütçe gelirlerinin %89'u, ihracat gelirlerinin %95'i, GSYH'nın ise %55'i petrol gelirlerine bağlı Kuveyt için olumsuz etkilere yol açmıştır.
Kuveyt'in ana geçim kaynağı petrol ihracatına dayanır. Ülkedeki petrol rezervleri ile ülke dünyanın en zengin ülkeleri arasında yer alır. Gelir kaynağının yüzde 80'i petrole dayanan ülke, aynı zamanda dünyanın en değerli para birimine sahiptir.
Petrol rezervleri bakımından dünyada beşinci konumda bulunan ülkede ihracatın %95'ini oluşturan petrol, ülke gelirlerinin ise yaklaşık olarak %80'ini oluşturmaktadır. Gayrı safi yurt içi hasılaya göre dünyanın en zengin yedinci ülkesi olan Kuveyt, en yüksek İnsani Gelişme Endeksi'ne sahip 31. ülkedir.
İlgili 18 soru bulundu
Kuveyt ekonomisi petrole dayanmaktadır. GSYİH'nın yaklaşık % 50'sini petrol ve petrole dayalı sektörler oluşturmaktadır.
Öz varlıklarını 47 milyar TL'ye, aktif büyüklüğünü ise 668 milyar TL'ye ulaştıran Kuveyt Türk, aktif büyüklük açısından bankacılık sektöründe 10. sıradaki yerini korurken, katılım finans kuruluşları arasında ilk sıradaki yerini sağlamlaştırdı.
Kuveyt'te turistler için örtünme zorunluluğu bulunmasa da herkesin şeriata uygun bir şekilde giyinmesi bekleniyor. Dolayısıyla tüm ziyaretçilerin kol ve bacaklarını örten giysiler tercih etmesi gerekiyor. Ancak kadın ziyaretçilerin ülkede geçirdikleri süre boyunca başlarını örtmeleri zorunlu değil.
Kuveyt Türk'ün sermayesinin %62,24'ü Kuveyt Finans Kurumu'na (Kuwait Finance House), %18,72'si Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne, %9'u Wafra Uluslararası Yatırım Şirketi'ne, %9'u İslam Kalkınma Bankası'na ve %1,04'ü diğer ortaklara aittir.
Arkasından başta safranlı olmak üzere kuru kahve çeşitleri, yörenin etnik kıyafetleri ve kefiyeler, işlemeli takunyalar, kadınlar için yaldızlı şık şallar ve namaz entarileri, seccadeler, Arap sürmeleri, dünyaca ünlü kozmetik ürünlerin muadilleri ve leziz hurma şekerlemeleri gelmektedir.
Kuveyt, El Sabah ailesi tarafından meşruti monarşiyle yönetilmektedir. Yasama yetkisi 1962 Anayasası'yla Ulusal Meclis'e verilmiştir. Halk tarafından seçilmiş 50 üyeden oluşan Meclis'in yaptığı yasalar Emir tarafından onaylandıktan sonra yürürlüğe girmektedir.
Kuveyt'in petrol rezervleri ve vergisiz sisteminden kaynaklanan ekonomik istikrarı, para birimine olan yüksek talebe katkıda bulunuyor. Kuveyt ekonomisinin petrole bağımlı olması ve petrol ihracatının para birimini güçlendirmesi nedeniyle KWD'ye olan talep oldukça yüksek.
Kuveyt vatandaşlarından kamuda çalışanlar; ortalama, erkekler 1.349 KWD, kadınlar 866 KWD ücret almaktadır.
Ordusuna 2024 yılı için 9.5 milyar dolar bütçe ayıran Kuveyt'in yalnızca 60 bin askeri personeli bulunuyor. 60 helikopter, 36 savaş uçağı bulunan ülke, 400'e yakın tanka da sahip.
Kuveyt Türk'ün sermayesinin %62'si Kuveyt Finans Kurumu'na (Kuwait Finance House), %9'u Kuveyt Devlet Sosyal Güvenlik Kurumu'na, %9'u İslam Kalkınma Bankası'na, %18'i Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne, %2'si de diğer ortaklara aittir.
Güçlü sermaye yapısı ve dinamik kurumsal yönetim anlayışıyla ön plana çıkan Kuveyt Türk'ün hisselerinin yüzde 62,24'ü Kuwait Finance House'a (KFH), yüzde 18,72'si Türkiye Cumhuriyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne, yüzde 9'u Kuveyt Devlet Sosyal Güvenlik Kuruluşu'na, yüzde 9'u İslâm Kalkınma Bankası'na, yüzde 1,04'lük ...
* Özel cari hesaplar ve katılma hesapları toplamı, gerçek ve tüzel kişiler için 650.000 TL' ye kadar Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) güvencesi altındadır. ** Dolar, Euro ve Sterlin haricindeki döviz türlerinin nakit olarak kabul edilmesiyle ilgili detaylı bilgiyi şubelerimizden alabilirsiniz.
en keyiflileri arasinda marina mall, avenues, al-kout ve souq sharq i sayabiliriz. para birimi dünyanın en değerli paralarından olan küçük arap ülkesi. öyle ki 1 kuveyt dinarı 3,5 amerikan doları satın alabilmektedir. alkollü içkilerin ve barların yasak olduğu ülkedir.
Günlük 8 saat haftalık 48 saat yasal çalışma süresi bulunmakta olup Ramazan ayında haftalık çalışma süresi 36 saattir.
Kuveyt'te din çok büyük ölçüde İslam'dır. Nüfusun %95'i Müslümandır, (%70 Sünni, %30 Şii) geriye kalan %5 ise Hristiyanlardan, Hindulardan ve Parsilerden (Zerdüştlük) oluşur. Az sayıda Kuveytli Hristiyan ve Yahudi bulunmaktadır. Çoğu yabancı ise Hindu veya Budisttir.
Ziraat Bankası 67,1 milyar liralık özkaynakla zirvedeki yerini korurken, bu bankası 86,9 milyar lira ile İş Bankası, 78,9 milyar lira ile Garanti BBVA, 76 milyar lira ile Akbank ve 63,5 milyar lira ile Yapı Kredi takip etti. 2021 yılında İş Bankası elde ettiği 13,5 milyar liralık kârla listenin ilk sırasında yer aldı.
Ziraat Bankası, 3,8 trilyon lira ile sektörün en büyük aktifine sahip bankası unvanını korurken, bankanın aktif büyüklüğü, 2022'ye göre yüzde 64,4 artış kaydetti.
Brand Finance Türkiye Direktörü Muhterem İlgüner: “Türkiye'nin en değerli banka markası İş Bankası. En güçlü banka markası ise Ziraat Bankası. Garanti BBVA sürdürülebilirlik skoru en yüksek banka.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri