biyopsikososyal model, biyolojik faktörlerin (genetik, biyokimyasal vb.), psikolojik faktörlerin (ruh hali, kişilik, davranış vb.) ve sosyal faktörlerin (kültürel, ailevi, sosyoekonomik, tıbbi vb.)
Biyopsikososyal model; sağlık ve hastalık durumlarının muhtemel tüm yönlerini bütüncül bir bakış açısıyla ele alan; biyolojik, psikolojik ve sosyolojik yönden hastalıkları değerlendiren bir modeldir.
Erikson'un psikososyal gelişim teorisi, bir kişinin doğumdan ölümüne kadar sağlıklı bir birey olması için geçmesi gereken 8 evreyi ifade eder. Erik Erikson'un teorisine göre kişi, her evrede kişiliğinin gelişimi için olumlu veya olumsuz sonuçları doğurabilecek bir dizi psikososyal çatışma yaşamaktadır.
Biyo-psiko-sosyal varlık olarak kabul edilen insan, her yönden gelişmeye açık bir özellik gösterir. Modern dünyada hızla gelişen teknolojik imkanlar, insanın büyük ölçüde işini kolaylaştırıyor olsa da, beraberinde farklı psikolojik, biyolojik ve sosyolojik sorunları getirmekte olduğu müşaade edilmektedir.
Biyomedikal modelde hastalık vücuttaki biyolojik mekanizmalardaki bir bozukluğun ifadesidir ve hekimin görevi bu bozuk mekanizmayı düzeltmek için fiziksel veya kimyasal olarak müdahale etmektir.
İlgili 15 soru bulundu
Biyomedikal teknoloji” esas olarak tıpta teşhis ve tedavi amacıyla kullanılabilecek tüm madde, malzeme, aparat ve cihazların üretimi ile ilgilenen disiplinlerarası bir teknoloji dalıdır.
Biyomedikal model, tüm hastalıkların biokimyasal dengesizlikler ya da nörofizyolojik anormallikler gibi bedensel (somatik) süreçlere dayanarak açıklanabileceğini öne sürer; bu modele göre psikolojik ve sosyal süreçler, hastalık sürecinden hemen hemen tamamen bağımsızdır.
Zoon politikon, Aristoteles'in siyaset felsefesinin temel kavramıdır ve insanın toplumsal bir varlık olduğunu ifade eder. Bu terim, Batı felsefesinin kullandığı temel kavramlardan biridir. Bu düşünce, insanın doğası gereği toplumsal bir varlık olduğunu iddia eder.
Biyolojik perspektif, davranışların fiziksel ve biyolojik temellerine odaklanmayı tercih eden yaklaşımdır. Psikoloji bilimine biyolojik bir bakış açısı ile yaklaşmayı getiren araştırmacılar, farklı davranışlar üzerinde genetiğin nasıl etkili olduğunu inceleyebilir.
Psikoloji veya Ruh bilimi, iç güdüsel ve zihni inceleyen bilimdir. Bilinçli ve bilinçsiz olayların yanı sıra daha çok duygu ve düşüncenin incelemesini içeren Psikoloji, çok kapsamlı bir bilimsel alandır. Bu alanda uzman olan ve aynı zamanda bilgi araştırması yapanlara psikolog denir.
Bu ihtiyaçlar; fizyolojik ihtiyaçlar, güvenlik ihtiyacı, ait olma ve sevgi ihtiyacı, saygı ihtiyacı ve kendini gerçekleştirme ihtiyacı olmak üzere birbirinin üzerine kurulan toplam beş ihtiyaçtan oluşmaktadır (1).
Uluslararası Çalışma Örgütü psikososyal tehlikeleri iş doyumu, iş örgütlenmesi ve yönetimi, çevresel ve örgütsel koşullar ile işçilerin uzmanlığı ve gereksinimleri arasındaki etkileşim temelinde tanımlamıştır. Bu etkileşimler algılanma ve yaşanma biçimleriyle işçinin sağlığı için tehlike oluşturur.
Biyolojik psikoloji, biyopsikoloji veya psikobiyoloji olarak da bilinen davranışsal sinirbilim, biyoloji prensiplerinin insanlarda ve diğer hayvanlarda fizyolojik, genetik ve gelişimsel davranış mekanizmalarının araştırılmasına uygulanmasıdır.
becerilerinin artırılması ve yardım çalışanlarının desteklenmesini içeren ve afet döngüsünün her aşamasında yürütülen çok disiplinli hizmetler bütünü olarak ifade edilebilir.
Sosyal psikoloji, birçok farklı konuyu kapsar. Örneğin, sosyal psikologlar, insanların birbirleriyle nasıl iletişim kurduklarını, nasıl gruplar oluştuklarını ve nasıl liderler takip ettiklerini incelerler. Sosyal psikologlar ayrıca, insanların nasıl etik değerlere sahip olduğunu ve nasıl karar verdiklerini incelerler.
Psikososyal, insanın belli yaş aralıklarında geçirdiği evrelerdir. Bu evreler kötü geçirildiği takdirde suçluluk ve şüphe başta olmak üzere birçok risk etmeni kişinin ruh sağlığını olumsuz etkileyebilir.
fizyolojik temelli nedensel faktörlere ve biyolojik yani tıpsal uygulamalara odaklanan tedavi yaklaşımı.
Karl Marx. İnsan, kelimenin tam anlamıyla siyasal bir hayvandır; yalnızca sürü halinde yaşayan sosyal bir hayvan değil, aynı zamanda kendini toplum içinde bireyselleştirebilen bir hayvandır.. Kişi tek başına mutlu olamaz, çünkü insan doğuştan "zoon politikon"dur (toplumsal ve siyasal bir hayvandır).
Buradan hareketle Aristoteles için en yüksek iyi olan mutluluk; insan ruhunun akılsal etkinliğidir (Aristoteles, 1997: 1097b20- 1098a5). Aristoteles ilk olarak insan için nihai amacın yani en iyinin kriterleri üzerine düşünmüştür. Ona göre en iyi, kendi kendine yeterli olan ve en çok tercih edilen şeydir.
-Aristoteles'e göre insan, ruh ve beden olmak üzere iki ayrı öğeden oluşan bir varlıktır. Beden madde, ruh ise onu biçimlendiren, ona “insan” niteliği kazandıran formdur. Bu nedenle yaşamın ilkesi olan ruh amaç, beden ise araç konumundadır.
Biyomedikal modele göre sağlık, hastalık olmaması durumu olarak anlaşılır. Bu bakımdan kişi kendi sağlığından sorumlu değildir. Vücut ve ruh birbirinden ayrı birimler olarak görülür. Hastalıklar psikolojik rahatsızlık yaratabilse de tersi söz konusu değildir.
Psikiyatrist George Engel 1977 yılında biyopsikososyal modeli tanımlamıştır. Buna göre biyopsikososyal sistemlerin, biyolojik alt sistemleri birbirlerini etkileyerek daha başarılı ve daha karmaşık sistemleri oluşturmakta ve eş zamanlı olarak ta sosyal ve psikolojik faktörlerden etkilenmektedir.
Medikalizasyon/tıbbileştirme, geçmişte hastalık ya da rahatsızlık olarak kabul edilmeyen durumların artık hastalık ya da rahatsızlık olarak kabul edilmesi ve yaşam üzerinde tıbbın denetimi ve kontrolünün artmasını anlatmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri