Kuyu suyunda bol miktarda kireç bulunabilir. Bu durum suyun sert olmasına neden olur.
Bu tür KİREÇ oluşumu su sıcaklığı yaklaşık 30C - 35C civarında başlar ve su ısındıkça hızlanır. Suyun faz değiştirerek buharlaşması sırasında yalnızca “saf H2O molekülleri” buharlaşır. Su içindeki “safsızlıklar”, yani sudaki çözünmüş olan mineraller buharlaşmaz ve bunların sudaki oranı artmış olur.
“Suyun kireci nasıl önlenir?” sorusunun cevabını arıyorsanız hemen yardımcı olalım: Su arıtma cihazı kullanabilirsiniz! Bu cihazlar suya sertliğini veren maddeleri arıtarak kireci önler. Kireçsiz su çok az birikme yapar, bu sayede de cihazın ömrü uzayabilir9.
Yeraltı suları, kaynak sularından ve kuyulardan elde edilen sular olarak tanımlanır. Yağış ve yüzeysel sulardan oluşan yeraltı suları süzülerek yer altına indikleri için temiz ve kullanılabilir sudur.
İlgili 37 soru bulundu
Fazlasıyla zararlı olan kuyu suları, belli başlı hastalıkları da beraberinde getiriyor. Laboratuarlarda yapılan incelemelerde çok sayıda zehirli atık ve kimyasal ürünün sular içerisinde yer aldığını ortaya koyuyor ve uzmanlar tarafından tavsiye edilmiyor.
Seller ve diğer felaketler içme suyu kuyularına zarar verebilir ve kuyuların kirlenmesine yol açabilir. Hayvan atıkları, kanalizasyon, kimyasallar ve diğer kirletici maddeler de kuyu suyunu kirletebilir. Kuyu suyu içme, banyo ve diğer hijyen faaliyetleri için kullanıldığında hastalığa yol açabilir.
Türkiye'nin en kaliteli çeşme suyu Sakarya'daki çeşmelerden akıyor. Sapanca Gölü'nden kente verilen içme suyunun, Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği kriterlere göre Türkiye'deki en kaliteli çeşme suyu olduğu belirtildi.
Radyatörlerde saf su kullanılmalıdır. Antifrizi seyreltmek için de saf su kullanılır. Saf suda kireç olmadığından ince kanalların tıkanması engellenir. Akü asidinin seyreltilmesi veya eksilen eletrolitin tamamlanması için de kullanılır.
Kireçli suyun zararlı olduğunu bilen pek çok kişi suyu kaynatarak kireci önleme yolunu izler. Bu nedenle sürekli kaynamış su içer. Kaynayan suyun içindeki mineraller çöktüğü için su mineralli yapısını kaybeder. Ayrıca su kaynatıldığında içindeki magnezyum ve karbonat kireç halinde çöker.
Kuyu temizliğinde en çok kullanılan yöntem yüksek basınçlı ve debili kompresör vasıtasıyla kuyunun temizlenmesidir. Temizlik öncesi kuyuda mevcut dalgıç pompa çıkarılır. Kuyuya pompasız olarak borular yeniden indirilir. Yukarıdan kademeli olarak kompresör ile hava verilir (ani olarak hava verilmemelidir.)
Hidrojen iyonları fazla olduğunda su asidik hale gelir ve pH değeri 7'den azdır. Tersi durumda, yani hidroksit iyonlarının konsantrasyonları fazla olduğunda suyun pH değeri 7'nin üzerinde çıkar. Sağlıklı ve kaliteli içme suyunun pH değerinin 6.5 ila 9,0 arasında olması beklenir.
Kuyularda Dezenfeksiyon
Kuyularda en az yılda bir olmak üzere, kuyunun suyu boşaltılarak, duvarlar fırça ile iyice temizlenmelidir. Gübrelik ve benzeri yapılardan, toprağın geçirgenlik durumuna göre, 30 -100 metre uzakta olmalıdır. Bu tür yapılar kuyuya göre daha aşağıda, yer meyline göre alt tarafta kalmalıdır.
Aslında bir mineral bileşeni olan kireç, vücuda su veya diğer gıdalar aracılığıyla gereğinden fazla alınmaya başladığında sağlık sorunlarına yol açar. Kireçli suların insan sağlığına verdiği zararlar çoğunlukla böbreklerde, eklemlerde, kalp ve damarlarda meydana gelir.
Yağmur suları kireç taşlarını aşındırır.
Demineralizasyon yapılan işlemlerle suyu içinde bulunan minerallerden arındırma olarak tanımlanabilir. Kısaca suyun kaynatılarak buharlaştırılması ve daha sonra özel bir bölümde soğutularak suya dönüştürülmesi ile elde edilmektedir şeklinde tarifi yapılabilir.
Kalsiyum ve magnezyum vücuda girdiğinde tüketilmeden depolanmaktadır. Bu da damar sertliğine , tıkanıklığına , karaciğerlerde ve böbreklerde taş oluşmasına yol açmaktadır. Ayrıca kireçli suda yapılan banyo hem cildimize hem de saçlarımıza büyük oranda zarar vermektedir.
Yağmur Suyu Kalitesi:
Hava içinde bulunan su buharını teorik olarak “saf su”, yani saf H₂O olarak kabul edebiliriz. Yağmur damlası da bu saf su buharının yoğunlaşması ile meydana geldiğine göre, yağmur damlasını da teorik olarak “saf su” olarak kabul etmemiz mantıklıdır.
Musluk ve armatür gibi su ile temas eden yerlerde kireç oluşmasını ve yapışmasını sağlar. Deterjan, el sabunu ve şampuan kullanımında daha az köpük oluşmasına neden olur. Cilt kuruluğuna neden olur. Sert sunun kullanıldığı kalorifer petekleri zamanla daha az ısınır.
Çeşitli sağlık koşulları itibariyle Eskişehir Kalabak Suyu'nun Niğde'den çıkan Tekir Markalı sudan sonra Türkiye'nin en sağlıklı doğal kaynak suyu olduğu belirlendi. Kalabak Suyu'nun Türkiye'nin en sağlıklı suları sıralamasında zirvelerde yer almasının gurur verici olduğunu ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Prof.
Doğada çeşitli faktörlerin etkisiyle oluşan yer altı suları birçok açıdan değerli minerallerin olduğu, içme suyu olarak, kullanım ve sulama suyu olarak, soğutma amaçlı kullanılabilen değerdedir.
Dağdan gelen doğal kaynak suları kayalardan ve topraktan doğal mineralleri topladığı için genellikle göl ve nehir sularından daha fazla minerale sahiptir. Magnezyum, kalsiyum, sodyum ve demir gibi mineral içeriği yüksek olan dağ suyu, uzun vadede sağlığımıza faydalıdır.
Renkli havuz suyunun iki ana nedeni vardır; oksitleyici metaller ve yosundur. Bulanık yeşil havuz suyu genellikle yosun kaynaklıdır. Yeşil, kırmızı, kahverengi ve siyah renk ise çözünmüş metallerin neden olduğu durumlardır.
Yer altında birikmiş su olduklarından biriktikleri alanın kayaç yapısı özelliklerini taşımaktadır. Bu alanlardaki kireçli taşlar suyun kireç oranını arttırabilmektedir. Böyle faktörler nedeniyle her yer altı suyu içilebilir özellikte kabul edilmemektedir.
Ayrıca suyun bir tart tadı (çaya benzer) ve toprak kokusuna sahip olmasına neden olurlar. Tarif edilen tadı veya kokuyu yaşamıyorsanız, sarı renk tonu kuyu suyunuzdaki demirden kaynaklanıyor olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri