Sondaj Kuyu Kum Temizleme Mevcut su kuyunuzdaki pompanız sökülür, su kuyusunun tabanına güvenli bir mesafe bırakılarak kolon boruları indirilir. Nargile sistemi ile su kuyusunun içerisinde basınçlı hava verilerek kuyu dibinde biriken kum kuyudan çıkıp temiz su gelinceye kadar devam edilerek kuyu temizliği bitirilir.
Kuyu temizliğinde en çok kullanılan yöntem yüksek basınçlı ve debili kompresör vasıtasıyla kuyunun temizlenmesidir. Temizlik öncesi kuyuda mevcut dalgıç pompa çıkarılır. Kuyuya pompasız olarak borular yeniden indirilir. Yukarıdan kademeli olarak kompresör ile hava verilir (ani olarak hava verilmemelidir.)
Bulanık ve çamurlu suyu önlemek için sondaj yapılırken sondaj borusu etrafına çakıl dolgusu yapılmalı ve dalgıç pompa ile kuyu debisinin %70 i oranında su çekilmelidir. Bulanık çamurlu akan su kuyuları mutlaka her yıl temizlenmelidir.
Keson kuyularda oluşan çamurlu su sorununun en büyük neden ise kuyu dibine beton döşemenin yapılmamasıdır. Kuyu dibi beton olmadığı için biriken su toprağın yağısını yumuşatır ve zamanla çamur birikintisi oluşumuna neden olur.
İlgili 20 soru bulundu
Sondaj Kuyu Kum Temizleme
Mevcut su kuyunuzdaki pompanız sökülür, su kuyusunun tabanına güvenli bir mesafe bırakılarak kolon boruları indirilir. Nargile sistemi ile su kuyusunun içerisinde basınçlı hava verilerek kuyu dibinde biriken kum kuyudan çıkıp temiz su gelinceye kadar devam edilerek kuyu temizliği bitirilir.
Kuyulara verilen ruhsatlarda belli bir düzenleme yapıldı ancak hali hazırda kapatılmayan ve kullanıma devam eden çok sayıda kuyu var ve birçok insan da su içmek için bu kuyuları tercih ediyor. Kuyu suyu içilir mi diye soracak olursanız uzmanlar bu sorunuzun yanıtını hayır olarak veriyor.
Su içindeki zararlı mikroorganizmaları temizlemenin en basit yolu kaynatmaktır. 35-36 derece ve üzerindeki sıcaklıklarda yaşayan mikroplar yani mikroorganizmalar insanlarda hastalıklara neden olabilirler. Suyu yaklaşık 2 dakika kaynatarak su içindeki tüm bakteri ve mikroorganizmaları öldürebiliriz.
İlk olarak, su, kaba partiküllerden arındırılır. Bu, genellikle kum filtreleri veya seramik filtreler aracılığıyla yapılır. Daha sonrasında, su daha ince bir filtrasyon işlemine tabi tutulur. Bu aşamada, aktif karbon filtreler ve ters ozmoz sistemleri gibi kuyu suyu arıtma filtreleri devreye girer.
Yeraltı suları, kaynak sularından ve kuyulardan elde edilen sular olarak tanımlanır. Yağış ve yüzeysel sulardan oluşan yeraltı suları süzülerek yer altına indikleri için temiz ve kullanılabilir sudur.
Oysa sondaj kuyularının ömrü, 20 yıldan fazla olup hem su kalitesi hem de su basıncı yüksektir.
Pompalanan Su Hacminin Yüksek Olması: Su kuyusunda biriken su hacminden daha fazlasının pompalanması, kuyuda su birikmesini engelleyecektir. Bu durum sonucunda ise kuyuda kuruma sorunu meydana gelmektedir.
Su kesintisi sonrası gelen ilk suda çamurlu olabilmektedir. Bu durumda gelen çamurlu suyun devamlılığı gözlenmelidir. Devamlı çamurlu su gelmeye devam ederse, su deposu temizliği ve su tesisat hattının temizliği yaptırılmalıdır. Şebekeden gelen suyun kirli olması da, musluklardan çamur akıyor şikayetinin bir sebebidir.
Drenaj kuyularında çamur temizliği kuyu 8 metreden derin ise kuyu içine girilerek beden gücüyle, kuyu 8 metreden kısa ise çamur vidanjörü ile yapılmaktadır. Drenaj kuyularında çamur temizliği yapılmaz ise drenaj dalgıç pompaları tıkanarak su basmaz hale gelir.
Klordioksit gazı, suya doğrudan enjekte edilerek veya klordioksit solüsyonunun suya eklenmesiyle elde edilir. Klordioksit, bakteri, virüs, mantar ve algleri etkisiz hale getirerek suyun mikrobiyolojik kalitesini artırır.
Kuyu suyunda bol miktarda kireç bulunabilir. Bu durum suyun sert olmasına neden olur.
Bütün bir ev sisteminin tortu filtresi ve karbon filtresi, içme suyu için ilave Ters Ozmoz ve ultraviyole arıtımı ile birlikte, içilmesi ferahlatıcı ve tüketilmesi güvenli su sağlayacaktır.
Seller ve diğer felaketler içme suyu kuyularına zarar verebilir ve kuyuların kirlenmesine yol açabilir. Hayvan atıkları, kanalizasyon, kimyasallar ve diğer kirletici maddeler de kuyu suyunu kirletebilir. Kuyu suyu içme, banyo ve diğer hijyen faaliyetleri için kullanıldığında hastalığa yol açabilir.
“Suyun kireci nasıl önlenir?” sorusunun cevabını arıyorsanız hemen yardımcı olalım: Su arıtma cihazı kullanabilirsiniz! Bu cihazlar suya sertliğini veren maddeleri arıtarak kireci önler. Kireçsiz su çok az birikme yapar, bu sayede de cihazın ömrü uzayabilir9.
Kullanılan yöntemler arasında filtreleme, çökeltme ve damıtma gibi fiziksel işlemler; yavaş kum filtreleri veya biyolojik olarak aktif karbon gibi biyolojik işlemler; flokülasyon ve klorlama gibi kimyasal işlemler; ve ultraviyole ışık gibi elektromanyetik radyasyonun kullanımı vardır.
Kaynatarak Arıtma
Suyun içerisindeki zararlı maddeleri temizlemenin bir diğer yolu ise suyu kaynatmaktır. Suyu 2 ya da 3 dakika boyunca kaynatarak içerisindeki bakteri ve mikroorganizmaları öldürmek mümkündür. Su kaynatıldığında suyun içerisindeki faydalı mineraller zarara uğramaz.
Su arıtımında temel amaç, suyun kirlilik derecesinin kullanım yerine göre istenilen düzeye indirilmesidir. Bu amaca yönelik olarak uygulanan başlıca üç çeşit arıtım yöntemi vardır: a. Mekanik yöntemler, b. Biyolojik yöntemler, c. Kimyasal yöntemlerdir.
Kuyu suyundan oluşan kükürt kokusunun temel çözümü granül aktif karbondur. Aktif karbonun kalitesinden, miktarının yeterliliğinden, ünitenin düzgün montajından emin olun. Granül aktif karbon bakterilere bir çözüm olmadığından su havayla temas ettiğinden koku tekrar (daha az yoğun olarak) orataya çıkabilir.
Renkli havuz suyunun iki ana nedeni vardır; oksitleyici metaller ve yosundur. Bulanık yeşil havuz suyu genellikle yosun kaynaklıdır. Yeşil, kırmızı, kahverengi ve siyah renk ise çözünmüş metallerin neden olduğu durumlardır.
Derinliği ve çapı her ne kadar olursa olsun, ruhsat alınmadan kuyu açmak yasaktır. Derinliği 10 MT.'den küçük kuyular, sığ ya da keson kuyu olarak adlandırıldığından bu kuyuları açmak ve işletmek için de artık keson kuyu ruhsatı alınmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri