Zerger: Kuyumcu. Zergeran: Savat yapan usta. Zernişani: Kakma ustası.
Gümüşçü yahut Batı dillerindeki goldsmith (altın dövücü), silversmith (gümüş dövücü) ve jewellery (mücevhercilik; jeweller “kuyumcu”) gibi. Osmanlılar da kuyumcu için zerger (Far. “altın işleyen”) ve kuyumculuk için zergerî kelimelerini kullanmışlardır.
Kuyumcu kimdir sorusuna mücevher uzmanı olan kişidir şeklinde cevap vermek mümkündür.
Farsçada altın anlamına gelen 'Zer' kavramından türemiş bu ismin altın ile uğraşan kimse manasında olduğunu ifade etmek gerekir. Altının yanı sıra Osmanlı'da yeşim ve diğer değerli madenler konusunda kakmacılık yapan kimselere Zernişani adı veriliyordu.
Bu iki meslekten birincisinin kuyumcu olduğunu söyleyebiliriz. Kuyumcular, değerli madenleri ve taşları kullanarak daha önce de bahsettiğimiz küpe, kolye, bilezik ve yüzük gibi süs eşyalarını tasarlayan ve işleyen kişilerdir. Kuyumcudan sonra ele alacağımız ikinci meslek ise mıhlayıcı.
İlgili 39 soru bulundu
Altın, gümüş, platin, bronz gibi cevherleri ham halden işlenmiş hale getirme işlemine kuyum denir. Kuyum işinin pazarlanmasına kuyumculuk denir. Halk dilinde kuyum işi kuyumculuk olarak anılır.
Kuyumculuk sektörünü sadece ticari bir sektör olarak görmemek gerekir. Sektör aynı zamanda bir sanat icra etme potansiyeline sahiptir. Onu sanat yapan, kuyumcunun hammaddeyi işlerken kendi yaratıcılığını ortaya koyabilme serbestîsinden kaynaklanmaktadır.
TDK'ye göre kuyum kelimesi ise şu anlama gelmektedir: Değerli metal ve taşlardan yapılan süs eşyası. Altın, Gümüş, Platin, Bronz gibi cevherleri ham halden işlenmiş hale getirme işlemine kuyum denir. Kuyum işinin pazarlanmasına kuyumculuk denir. Halk dilinde kuyum işi kuyumculuk olarak anılır.
Sarraf, mesleği kâğıt veya madeni paraları birbiriyle değiştirmek, tahvil alışverişi yapmak olan kimse.
Gerekli eğitimleri alarak aksesuarları tasarlayan ve üreten meslek çalışanına "Takı tasarımcı" denir.
"kuyumcu" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 9 sonuç jeweler i. goldsmith i. jewelry dealer i.
Ali Aytulun: Kuyumculuk ve Sarraflık birbirinden farklıdır. Sarraf, altın paradan anlayan, altın para alıp satan anlamına gelir. Kuyumculuk ise kuyum işleri, yani imalattır. Yüzük, küpe, bilezik, kolye imal edilir.
çoğu zaman kuyumcu ile karıştırılan ama asla aynı olmayan meslek dalı. kuyumcu, işlenmiş altını, süs eşyasını alır satar. sarraf ise altını veya gümüşü hammadde olarak alıp satan kişidir. başımdan geçen garip bir olayla anlamıştım bunun farkını.
Kuyumcu kelimesi kuyum üzerinden türemiş bir sözcük olarak ön plana çıkar. Her ikisi de aynı sektörü ve yapıyı ifade etmektedir.
Şarnelli Bilezik nedir? Şarnelli bileziklerin tel bileziklerden farkı iç tarafının başında ve sonunda destekleyici halka bulunur bu yüzden orta kısmı ince yapılır. Gramı benzer genişlikteki modellere göre daha hafiftir. Fakat kullanış açısından daha kibar kullanmak gerekir.
Bozkırın kuyumcuları olarak bilinen İskitler (Sakalar), özellikle taşınabilir küçük el sanatlarında ustalardır. 24 ayar altından, 30.6 cm. çapında ve 1150 gr.
Kuyumculukta külçe altın, külçe gümüş, cumhuriyet altını, altın ve gümüşten yapılmış mücevher ve takılar ile kıymetli ve yarı kıymetli taşlar alım satıma konu ürünleri oluşturur.
Arapça ṣrf kökünden gelen ṣarrāf صرّاف “altın ve gümüş para alıp satan, para bozan” sözcüğünden alıntıdır.
Sarraf TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Kuyumcu. eskimiş Mesleği, değerli kâğıt ve metal paraları birbiriyle değiştirmek, tahvil alışverişi yapmak olan kimse.
Kuyumcu olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Kuyumcu maaşı 2023 verilerine göre ortalama 20.400 TL civarındadır.
Türk Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisine göre Türkçe kud-mak > kuy-mak “(maden) dökmek” kökünden türeyen kuyumcu “dökümcü, dökmeci” ve kuyumculuk “dökümcülük, dökmecilik” anlamına gelmektedir.
Kuyumculuk ve takı tasarımı bölümü, üniversitelerin ön lisans bölümlerinde okutulan bir programdır.
Buna göre, kuyumculuk, faize bulaşma ihtimali ve gramajlarında sahtecilik yapma kolaylığı olan bir meslek olduğu için, bazı alimler bundan dolayı bu mesleğin mevcut risklerine dikkat çekmek için onu mekruh görmüşlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri